Βατερλώ του συστήματος: 1.067 εκπαιδευτικοί στη δ΄φάση προσλήψεων δεν αποδέχτηκαν το διορισμό τους
Γράφει o αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Βασίλης Παληγιάννης

Στη Δημόσια Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια έως σήμερα, έχουν προσληφθεί 32.846 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Αν σ’ αυτές προσθέσουμε και τις προσλήψεις ΕΕΠ/ΕΒΠ συνολικά οι προσλήψεις πλησιάζουν τις 40.000.

Σ’ όλες τις φάσεις πρόσληψης των αναπληρωτών παρατηρήθηκε άρνηση ανάληψης υπηρεσίας από εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Στην Δ΄ φάση από τις 6.323 προσλήψεις αναπληρωτών 1.067 (384 στην Π.Ε. και 683 στη Δ.Ε.) δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψή τους.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός αρνήσεων ανάληψης υπηρεσίας πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Στο δημόσιο σχολείο, έχουμε εκπαιδευτικούς δυο ταχυτήτων με διαφορετικά δικαιώματα αλλά με τις ίδιες υποχρεώσεις. Επομένως είναι χρέος της πολιτείας να αντιμετωπίσει ισότιμα τους αναπληρωτές με τους μόνιμους (άδειες, κλπ.) και όχι ως εκπαιδευτικούς Β΄ κατηγορίας.

- Οι μισθοί των αναπληρωτών μας, μακριά από τις οικογένειές τους, δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. Ειδικότερα αυτοί που προσλαμβάνονται σε τουριστικές περιοχές αντιμετωπίζουν έντονα και το πρόβλημα εύρεσης στέγης.

- Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την προσφορά όλων των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών και να παρέχει σε αυτούς πρόσθετα οικονομικά κίνητρα, π.χ. επίδομα ενοικίου.

- Οι αναπληρωτές μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις πιο δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας χωρίς πλέον ουσιαστικά κίνητρα ως προς την προϋπηρεσία τους. Δυστυχώς η προϋπηρεσία σήμερα ούτε καν προσμετράται στο σύνολό της  για μόνιμο διορισμό. Το «γκρέμισμα» της ελπίδας για μόνιμο διορισμό με τη συγκέντρωση προϋπηρεσίας θεωρείται βασική αιτία της μη ανάληψης υπηρεσίας από εκατοντάδες αναπληρωτές.

- Η προϋπηρεσία πρέπει να αποτελεί το βασικό προσόν μόνιμου διορισμού. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται ικανοί να προσφέρουν επί σειρά ετών διδακτικό έργο αλλά όχι ικανοί να προσφέρουν το ίδιο έργο ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί. 

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να αντιμετωπίσει τους αναπληρωτές ισότιμα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς παρέχοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρα για την πρόσληψή τους. 

Η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει το ΑΣΕΠ να προχωρήσει στην επίσπευση ολοκλήρωσης των διαδικασιών διορισμού των 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Ταυτόχρονα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ίδρυσης οργανικών θέσεων στην Ειδική Αγωγή και να προχωρήσει άμεσα στην κατανομή των 4.500 διορισμών ανά βαθμίδα και ειδικότητα. 

Να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση. Διορισμούς που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση δεν είναι απλά απαίτηση των καιρών είναι αναγκαιότητα. 

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΑΥΡΙO 10 TΟ ΠΡΩΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγκέφαλος
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
Το Πεκίνο επενδύει δυναμικά στις τεχνολογίες BCI, με στόχο να φτάσουν σε πρακτική χρήση μέσα στην επόμενη πενταετία
Κίνα: Στο επίκεντρο η σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή – Προς εφαρμογές στην καθημερινή ζωή
molivi.jpg
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
Γιατί το χαρτί και το μολύβι εξακολουθούν να υπερέχουν απέναντι στο πληκτρολόγιο και τις ψηφιακές συσκευές
Γράφοντας με το χέρι μαθαίνουμε καλύτερα: Τι δείχνουν οι έρευνες για τη μνήμη και τη μάθηση
δίπλωμα οδήγησης
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς
Ανατροπές στο δίπλωμα οδήγησης με ψηφιακή άδεια, οδήγηση από τα 17 με συνοδό έως και απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας
Δίπλωμα οδήγησης: Αυτές είναι οι νέες σαρωτικές αλλαγές για όλους τους οδηγούς