Ίαν: Η συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση
Στην πραγματική και συγκλονιστική ιστορία ενός 10χρονου αγοριού με εγκεφαλική παράλυση αναφέρεται η ταινία μικρού μήκους «Ian: μια ιστορία που θα μας κινητοποιήσει».

Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο βίντεο κινουμένων σχεδίων που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ίαν, ενός 10χρονου Αργεντινού αγοριού με εγκεφαλική παράλυση που θέλει μεταφέρει στον κόσμο ένα μήνυμα αγάπης.

Ο Ίαν έχει εγκεφαλική παράλυση, χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και έναν υπολογιστή μέσω του οποίου επικοινωνεί με την κίνηση των ματιών του. Παρά την αναπηρία του, θέλει να παίξει και θέλει τα άλλα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορεί να παίξει. «Μπορώ να παίξω και να συμμετέχω», είχε πει σε συνέντευξή του ο Ίαν.

Ο Ίαν καταφέρνει να ξεπεράσει τα εμπόδια της απομόνωσης που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρία με τη βοήθεια της προέδρου του Ian Foundation Sheila Graschinsky και της μητέρας του.

Η ταινία περνάει το μήνυμα ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν για να μην δημιουργούν φραγμούς και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με σκοπό την ευαισθητοποίηση.

Η ιστορία

Η ιστορία αρχίζει με το παιδί να φαντάζεται ότι παίζει ανέμελα με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά. Ωστόσο, επιστρέφει απότομα στην πραγματικότητα και το 10χρονο αγόρι έρχεται ξανά αντιμέτωπο με την αναπηρία του.

Κάθε απόγευμα περνάει με τη μητέρα του από την παιδική χαρά και κοιτάει με θλίψη τα άλλα παιδιά να παίζουν και να φωνάζουν χαρούμενα. Το αγόρι δεν μπορεί να σηκωθεί από το καροτσάκι και δεν μπορεί να μπει στην παιδική χαρά, όπως τα  «φυσιολογικά» παιδιά…

Θέλει πραγματικά πολύ να παίξει μαζί τους και ενώ ονειρεύεται πώς θα μπορούσε να μπει στην παρέα τους. Αλλά σκέφτεται ότι δεν θα τον δεχτούν και τον κοροϊδεύουν λόγω της διαφορετικότητάς του. Τότε, ο άνεμος τον παίρνει μακριά και τον αποσυνθέτει σε χίλια κομμάτια.

Όμως, δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί ξανά και ξανά. Όλα τα προβλήματα θα λυθούν όταν τα παιδιά τελικά δέχονται τον Ίαν στην παρέα τους, στην καθημερινότητα και το παιχνίδι τους.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μέσα από εικόνες και προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματα όλων των παιδιών, ώστε να μεταδώσει το συναίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο,  ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή ή τη γλώσσα.

Η ταινία μικρού μήκους είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, όχι μόνο για τους γονείς, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται καθημερινά με παιδιά, για έναν κόσμο με λιγότερους αποκλεισμούς. 

Δείτε το συγκλονιστικό animation:

 

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία για το παράβολο του ΑΣΕΠ
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία για το παράβολο του ΑΣΕΠ
Για πολιτική αναλγησία απέναντι σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς και επιστήμονες κάνει λόγο η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία για το παράβολο του ΑΣΕΠ