Ε.Ε: Ανάγκη συνολικής αναβάθμισης και μισθολογικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών
Τι επισημαίνει η σχετική έκθεση της E.E - Υψηλή η τάση μετανάστευσης των Ελλήνων εκπαιδευτικών

Αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, καθώς και στοιχεία μελετών της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, παραθέτει ο αιρετός ΚΥΣΔΕ, Νεκτάριος Κορδής. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού και στις τάσεις που κυριαρχούν σε αυτό.

Παράλληλα, διαπιστώνεται η ανάγκης συνολικής αναβάθμισης του ρόλου των εκπαιδευτικών, η οποία περιλαμβάνει και τη μισθολογική αποκατάσταση έπειτα από τις περικοπές που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων.

Η έκθεση της Ε.Ε. αναφέρεται ιδιαίτερα στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Το 2018 περισσότερα από 120 000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για 20 000 θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η ανακοίνωση 15.000 προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των 3 επόμενων ετών αναμένεται να προσελκύσει παρόμοια υψηλό αριθμό αιτήσεων. Το υψηλό αυτό επίπεδο ενδιαφέροντος συνυπάρχει με μια σχετικά υψηλή τάση μετανάστευσης των εκπαιδευτικών. Κατά την περίοδο 2008-2018 ο αριθμός των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπέβαλαν αίτηση για αναγνώριση προσόντων σε άλλη χώρα της ΕΕ ώστε να ασκήσουν το επάγγελμά τους εκεί σε μόνιμη βάση αυξήθηκε σε 14. 869 από μόλις 594 κατά την προηγούμενη 10ετία. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό στην ΕΕ μετά την Ισπανία και τον υψηλότερο για τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα. Στα θετικά της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται και η διαπίστωση της ανάγκης συνολικής αναβάθμισης του ρόλου των εκπαιδευτικών, η οποία περιλαμβάνει και τη μισθολογική αποκατάσταση έπειτα από τις περικοπές της τάξης του 15-30% από την εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών!».

Διαβάστε επίσης:

Στοιχεία για την εικόνα της εκπαίδευσης το 2019

Δημόσια Εκπαίδευση: Αυξάνονται συνεχώς οι ελαστικές μορφές εργασίας

σχετικά άρθρα