Απάντηση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας στο αίτημα ανάκλησης του τεύχους Ευκλείδης Α’ 112 τ.4/1
Απάντηση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) σε ανάρτηση του κ. Α. Τσολομύτη στην ιστοσελίδα alfavita στις 23 /8 / 2019 με τίτλο «Ανοικτή επιστολή: Να ανακαλέσει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία το τεύχος Ευκλείδης Α’ 112 τ.4/1»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και η Συντακτική Επιτροπή του Ευκλείδη Α΄ ενημερώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι για την ανάρτηση του κ. Α. Τσολομύτη στην ιστοσελίδα alfavita στις 23 /8 / 2019 με τίτλο «Ανοικτή επιστολή: Να ανακαλέσει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία το τεύχος Ευκλείδης Α’ 112 τ.4/1».

Το συγκεκριμένο άρθρο, "Πάντα κατ' Αριθμόν γίγνονται", γράφτηκε από ομάδα μαθητών σε συνεργασία με τον καθηγητή τους, στα πλαίσια των δυνατοτήτων συνεργασίας που παρέχονται από τον Ευκλείδη Α’ σε μαθητές, που εκφράζουν αγάπη και ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά.

Μας προκαλεί λοιπόν απορία η επιλογή του συναδέλφου να δημοσιεύσει ανοικτή επιστολή σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα ευρείας επισκεψιμότητας με την οποία αξιώνει κάτι ιδιαίτερα πρωτοφανές και αδιανόητο, όπως είναι η ανάκληση από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ολόκληρου του τεύχους του Ευκλείδη Α’.

Θα μπορούσε να ακολουθήσει τη συνήθη δεοντολογικά επιστημονική στάση και να αποστείλει τη διαμαρτυρία του και την αντίστοιχη επιχειρηματολογία στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ζητώντας τη διόρθωση του, κατά την άποψη του, λάθους και την αποκατάσταση της επιστημονικής αλήθειας στο επόμενο τεύχος του Ευκλείδη Α΄, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη και οι συνδρομητές του περιοδικού. 

Όσον αφορά στην ουσία του κειμένου θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε απόσπασμα της επιστολής που απέστειλε στις 27/8/19 προς το ΔΣ της ΕΜΕ ο «Παγκόσμιος Όμιλος για την Προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ξενοφώντα Μουσά, Καθηγητή του Παν/µίου Αθηνών, τον Αν. Πρόεδρο Γιώργο Μπιτσακάκη, Καθηγητή του Παν/µίου της Οξφόρδης, τον Αντιπρόεδρο Νικόλαο Νικολή, Αν. Καθηγητή του Παν/μίου Ιωαννίνων και τον Γεν. Γραμματέα του Ομίλου Ευάγγελο Σπανδάγο, Μαθηματικό – Συγγραφέα. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «Το σχετικό άρθρο στον "Ευκλείδη Α΄ (τεύχος 112) µε τίτλο "Πάντα κατ' Αριθμόν γίγνονται" το θεωρούμε λίαν πρωτότυπο, ενδιαφέρον και όχι ιστορικά ανακριβές». 

Μια ακόμη προσέγγιση που συνδέεται με τις απόψεις των Πυθαγορείων για τα δυο φύλα, ανήκει στον καθηγητή στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ και Κοσμήτορα της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη (διάλεξη στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων 1/6/16 με τίτλο «Πλάτωνος ἀλληγορία περὶ ἀγαθογονίας καὶ κακογονίας»  (σελ 4) και «Περί ΚΟΣΜΟΥ»  (σελ 4).

«Οι Πυθαγόρειοι εις την μουσικήν αντιμετωπίζουν μίαν ιεραρχίαν αριθμών. Συγκεκριμένως, όλοι οι άρτιοι αριθμοί (2k) χαρακτηρίζονται εκ της ετερότητος, δηλαδή εκ της φύσεως της απροσδιορίστου δυάδος και θεωρούνται θήλεις αριθμοί, ενώ οι περιττοί (περὶ ἴσοι) αριθμοί (2k+1=k+1+k) χαρακτηρίζονται εκ της ταυτότητος, δηλαδή εκ της φύσεως της μονάδος και θεωρούνται άρρενες αριθμοί. Πάντες οι άρτιοι αριθμοί (2k, k∈ Ν) θεωρούνται φαύλοι αριθμοί, ενώ πάντες οι περιττοί (περὶ ἴσοι) αριθμοί (2k+1=k+1+k, k∈ Ν) θεωρούνται αγαθοί αριθμοί».

Κλείνοντας εκφράζουμε την έκπληξή μας για το γεγονός ότι ένας διακεκριμένος συνάδελφος αντί του γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου με την ΕΜΕ επέλεξε τον δημόσιο καταγγελτικό λόγο, ζητώντας μέσω ανοικτής επιστολής την ανάκληση από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ολόκληρου του τεύχους του Ευκλείδη Α’.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος

Ανάργυρος Φελλούρης
Ομότιμος Καθηγητής 
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου        

Ο Γενικός Γραμματέας

Παναγιώτης Δρούτσας
Καθηγητής Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
Συνεχίζουμε για να κατοχυρωθεί νομοθετικά πως θα σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, λόγω επαπειλούμενων κυήσεων!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!