Οχι στις αυτεπάγγελτες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε οργανικές θέσεις
Ανακοίνωση της Αντίστασης Γ ΕΛΜΕ Αθήνας

Το ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας υλοποίησε φέτος τις υπηρεσιακές μεταβολές των συναδέλφων μέσα στο Ιούλιο, σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Η αιτία που επικαλείται το ΠΥΣΔΕ είναι η προκήρυξη εκλογών τον Ιούλιο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα έπρεπε να λειτουργήσει σε βάρος των συναδέλφων. Γιατί η διορία εννέα (9) ωρών για υποβολή ενστάσεων μέσα στο κατακαλόκαιρο (δύο φορές: 25/7 και 29/7), όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται, συνήθως, εκτός Αθηνών και πολλές φορές χωρίς τη δυνατότητα χρήσης Ίντερνετ, καθιστά αδύνατη όχι μόνο την υποβολή ένστασης, αλλά και την πληροφόρηση αυτών καθαυτών των αποφάσεων του ΠΥΣΔΕ από τους συναδέλφους.

Στην ουσία, το ΠΥΣΔΕ αποφάσισε να κάνει τη δουλειά του ανενόχλητο, να τελειώσει τις εργασίες του πριν τον Αύγουστο, χωρίς οι εκπαιδευτικοί να πάρουν καν είδηση για τις υπηρεσιακές τους μεταβολές και χωρίς να το «ενοχλούν» με ενστάσεις και διαμαρτυρίες.

Η πιο εξοργιστική, όμως, περίπτωση των τοποθετήσεων, είναι των λεγόμενων και «αυτεπάγγελτων» τοποθετήσεων.

Πάγιο συνδικαλιστικό αίτημα του κλάδου είναι να ανοίξουν όλες οι οργανικές θέσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων αλλά και των συναδέλφων, ώστε να μην αναγκάζονται οι τελευταίοι να περιφέρονται κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο. Δεν βρίσκονται στη διάθεση με δική τους υπαιτιότητα αλλά γιατί τα κενά δεν υπολογίζονται με βάση των προτάσεων της ΟΛΜΕ.

Στις 29/7, παραδόξως, παρέμειναν 55 αδιάθετες οργανικές θέσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι συνάδελφοι δεν πρόλαβαν καν να ενημερωθούν για τη διαδικασία-εξπρές που ακολούθησε φέτος το ΠΥΣΔΕ. Η απάντηση της διοίκησης ήταν και φέτος η «αυτεπάγγελτη» τοποθέτηση 15 εκπαιδευτικών σε οργανικές που δεν τις είχαν ζητήσει, αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα και την αναστάτωση που προκαλεί στη ζωή τους. Γιατί το να τοποθετείς για παράδειγμα εκπαιδευτικό σε εσπερινό σχολείο, όταν στην αίτησή του διευκρινίζει ότι αδυνατεί να υπηρετήσει εκεί, λόγω της ανατροφής του ανήλικου παιδιού του (νηπίου), τότε διακατέχεσαι από πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία. Εν προκειμένω η υπόθεση αφορά και μέλος της Αντίστασης.

Επίσης, το ΠΔ50 που επικαλείται το ΠΥΣΔΕ, αναφέρει (άρθρο 15, παρ.12): «Οι εκπαιδευτικοί που δεν τοποθετήθηκαν σε σχολεία της προτίμησής τους τοποθετούνται προς το συμφέρον της υπηρεσίας στις υπόλοιπες κενές θέσεις». Δεν αναφέρει πουθενά ποιοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται, αν επιλέγονται πχ οι τελευταίοι σε μόρια συνάδελφοι. Πρόκειται για αυθαίρετη ερμηνεία που υιοθετεί το ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας. Ακριβώς επειδή η διατύπωση του ΠΔ είναι θολή κι επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, πολλά ΠΥΣΔΕ δεν υλοποιούν τις αυτεπάγγελτες τοποθετήσεις. 

Υπερβαίνοντας, αλλά όχι αμελώντας, την προσωπική ταλαιπωρία που υφίστανται συνάδελφοί μας, οφείλουμε να πάρουμε θέση και να εναντιωθούμε στις αυθαιρεσίες της διοίκησης.

Ζητάμε από το ΠΥΣΔΕ Α’ Αθήνας να ακυρώσει τις «αυτεπάγγελτες» τοποθετήσεις. Κανένας εκπαιδευτικός να μην τοποθετείται παρά και ενάντια στη θέλησή του. Να κληθούν και πάλι οι συνάδελφοι που παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ να κάνουν αίτηση για τα εναπομείναντα οργανικά κενά.

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ ΕΛΜΕ Αθήνας να πάρει θέση, αποδοκιμάζοντας αυτή την πάγια πρακτική του ΠΥΣΔΕ και να ζητήσει κι αυτό την ακύρωσή τους.

Καλούμε τους Αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου στο ΠΥΣΔΕ να τοποθετηθούν. Οφείλουν να λογοδοτούν στον κλάδο κι όχι μόνο στους ψηφοφόρους τους, να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες της διοίκησης κι όχι να ταυτίζονται μαζί της και να ενημερώνουν τους συναδέλφους για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων με ενημερωτικά σημειώματα.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
Ανακοίνωση για τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με φορείς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες
Προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο Ηρακλείου καταγγέλλει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης...
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες