Thumbnail
Ομιλία του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

Λόγω προεκλογικής πίεσης πραγματοποιεί τις τις 4.500 μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή η κυβέρνηση, την ώρα που δεν δεσμεύεται για τις 10.500. Αυτό τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α' Αθήνας, Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

«Άρχισαν ήδη να ηχούν τα κακόφωνα όργανα του αναχρονισμού και της οπισθοδρόμησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη «η σημερινή νομοθεσία, που βάση της είναι οι διατάξεις επί υπουργίας της κυρίας Γιαννάκου, προστατεύει το Άσυλο από πράξεις ανομίας, αλλά δεν το καταργεί».

«Η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα για αυτόφωρα κακουργήματα, ενώ, οι Πρυτανικές Αρχές μπορούν να ζητούν την παρέμβασή της για άλλα αδικήματα», υπογράμμισε ακόμη ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει το μυαλό της στο άσυλο την ώρα που τρέχουν άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η αναστροφή του brain drain κ.ά.

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Φίλη στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Ακούσαμε με προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες μας. Μεγαλύτερη ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός ότι  δεν ακούστηκε τίποτα από τον πρωθυπουργό για τον περίφημο στόχο 4% σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ. Ήταν προεκλογικά λόγια που ξεχάστηκαν; Το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί, ελλείψει του 4% στην ανάπτυξη,  θα καλυφθεί από περικοπές στο κοινωνικό κράτος ή από δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα εκτίναξη του δημόσιου χρέους; Ενώ, και ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% έχει πάει περίπατο και μάλιστα χωρίς να επιχειρηθεί η παραμικρή διαπραγμάτευση. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, στον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ ως τομεάρχης Παιδείας, άρχισαν ήδη να ηχούν τα κακόφωνα όργανα του αναχρονισμού και της οπισθοδρόμησης. 

Όμως πριν τα απαριθμήσω να πω κάτι θετικό. Είναι σωστή η απόφασή σας, κύριοι της κυβέρνησης να πραγματοποιήσετε τελικά τις 4500 προσλήψεις που δρομολόγησε η κυβέρνησή μας στην Ειδική Αγωγή, ακυρώνοντας, στην πράξη την πολιτική σας για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

Η πίεση που σας ασκήσαμε προεκλογικά έπιασε τόπο. Ξέρουμε ότι το κάνετε με το ζόρι. Γι` αυτό, δεν δεσμεύεστε ούτε για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, την ώρα που μόνο φέτος θα προσλάβουμε 37000 αναπληρωτές για να λειτουργήσουν τα σχολεία, ούτε, βέβαια, μας λέτε αν είναι και δικός σας στόχος, αυτός που εμείς έχουμε διακηρύξει, να φτάσουν δηλαδή στο 5% οι δαπάνες για την Παιδεία μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Αλλά, ας δούμε, το δείγμα γραφής τις λίγες μέρες που κυβερνάτε στον ευαίσθητο χώρο  της εκπαίδευσης. 

Αποκόψατε την έρευνα από το υπουργείο Παιδείας και την εντάξατε στο Υπουργείο Οικονομίας,  αγνοώντας την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και περιφρονώντας την ομόθυμη αντίδραση της ερευνητικής κοινότητας Πρόκειται για ξερίζωμα ενός τομέα του Υπουργείου Παιδείας που διέπρεψε επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας για πρώτη φορά την έρευνα πάνω από το 1% του ΑΕΠ και ανεβάζοντας την Καινοτομία στο 82% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

- Διαπράξατε  επιπολαιότητες όπως αυτή με την παράταση υποβολής του Μηχανογραφικού που αναστάτωσε χωρίς λόγο τα παιδιά και τις οικογένειες, 

- Προχωρήσατε σε πελατειακές ρυθμίσεις όπως αυτή η πρόσφατη  για τις αποσπάσεις από τη μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην άλλη (ΠΥΣΠΕ- ΠΥΣΔΕ), ή η ακατανόητη εγκύκλιος με την οποία ακυρώνετε την διαδικασία απόδοσης οργανικών θέσεων στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Όλα αυτά,  που μαζί με το διοικητικό χάος που επικρατεί μετεκλογικά στο υπουργείο Παιδείας, λόγω των απίθανων πειραματισμών και παρατυπιών στη συγκρότηση των κυβερνητικών οργάνων, προειδοποιούμε ότι  απειλούν να τινάξουν  στον αέρα τον προγραμματισμό που σας παραδώσαμε «με το κλειδί στο χέρι» και όλες τις αναγκαίες πιστώσεις  για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο. 

- Υποκύπτοντας σε πιέσεις του συστήματος Πατούλη δεν ξεκαθαρίζετε τη θέση σας για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προχωρήσει στη μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων.

- Ετοιμάζεστε να κάνετε παιχνίδι στο ζήτημα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, απεμπολώντας το δικαίωμα της Πολιτείας να καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων. 

Λάβατε την αδιανόητη απόφαση να υπαγάγετε το αρμόδιο Τμήμα Μαθητείας  της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, κάτι που οδηγεί την Μαθητεία που εμείς για πρώτη φορά καθιερώσαμε στα ΕΠΑΛ, σε αποκλεισμό από το φυσικό της χώρο που είναι τα Επαγγελματικά Λύκεια. 

Δεν σας έχουμε ακούσει να δεσμεύεστε για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και  για την εκπαίδευση στις φυλακές. Αλήθεια, θα μεταφέρετε τα σχολεία των φυλακών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Το ίδιο θα κάνετε και με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων; Τι είναι τα παιδιά των προσφύγων; Κρατούμενοι; 
 
Και τώρα στο θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου. 

Είπατε ότι θα το καταργήσετε με τον πρώτο νόμο που θα ψηφίσετε και ότι, πλέον, η Αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει ακόμη και με ένα «ανώνυμο» τηλεφώνημα. Η σημερινή νομοθεσία, που βάση της είναι οι διατάξεις επί υπουργίας της κυρίας Γιαννάκου, προστατεύει το Άσυλο από πράξεις ανομίας, αλλά δεν το καταργεί.

Η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα για αυτόφωρα κακουργήματα, ενώ, οι Πρυτανικές Αρχές μπορούν να ζητούν την παρέμβασή της για άλλα αδικήματα. 

Μην κατασυκοφαντείτε τα Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών και μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Διαθέτουμε πλέον 24 Πανεπιστήμια που η αναδιάρθρωση και η ανασυγκρότησή τους είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνουν τη νέα αρχιτεκτονική της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας.

Άλλα είναι τα κρίσιμα προβλήματα και οι αναγκαίοι στόχοι. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η εμπέδωση της ευρωπαϊκής αρχής του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, που εσείς εγκαταλείπετε, η επέκταση των ξενόγλωσσων τμημάτων, οι συνέργειες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις των Πανεπιστημίων μας στις διεθνείς αξιολογήσεις και κατατάξεις, η συνεχής μέριμνα για τις υποδομές και τη φοιτητική μέριμνα, η αναστροφή του brain drain, κάτι που εμείς με θεσμούς όπως το ΕΛΙΔΕΚ ή με τον πολλαπλασιασμό των υποτροφιών του ΙΚΥ αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε.

Και από όλα αυτά, εσείς έχετε το μυαλό σας στο Άσυλο και, βέβαια, στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τόση φτώχεια ιδεών και προγράμματος και τέτοιο αναποδογύρισμα προτεραιοτήτων! 

Στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ετοιμάζεστε, επίσης, με πρόσχημα εύηχες αλλά όχι ουδέτερες λέξεις όπως «αυτονομία», «δικαίωμα επιλογής σχολείου» και «αξιολόγηση»,  να προχωρήσετε στο σύστημα κουπόνια στην εκπαίδευση και σε μια ολομέτωπη επίθεση θατσερικού τύπου στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς που εμείς αναβαθμίσαμε και στους εκπαιδευτικούς. 

Έχετε υποστεί διανοητικό εγκλωβισμό στον περιβόητο νόμο Διαμαντοπούλου που προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία . Αλλά, αν είναι έτσι φέρτε την ίδια την κυρία Διαμαντοπούλου στην κυβέρνηση, όπως φέρατε τον κ. Χρυσοχοΐδη, κι όχι να κυβερνά η κυρία Διαμαντοπούλου μέσω αντιπροσώπων! 

 - Για το ευαίσθητο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και σχολείου φαίνεται ότι δεν έχετε το Θεό σας κυρία Κεραμέως! Σπεύσατε σε διαβεβαιώσεις προς την Εκκλησία που ανοίγουν ορέξεις στους σκοταδιστικούς κύκλους να εισβάλουν ξανά στα σχολεία. Τι άλλο δηλοί η αναφορά  σας περί «ιεροδιδασκάλων» στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο; Δεν γνωρίζετε  κυρία Υπουργέ ότι οι μόνοι ιεροδιδάσκαλοι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι οι Μουσουλμάνοι δάσκαλοι του Κορανίου στα σχολεία της μειονότητας; Σκοπεύει η κυβέρνηση της ΝΔ να δημιουργήσει κλάδο χριστιανών ορθόδοξων «ιεροδιδασκάλων»; Σκοπεύει η κυβέρνηση να καταργήσει τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών που διδάσκονται με απόλυτη επιτυχία στα σχολεία; Σκοπεύει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Εκκλησίας στο περιουσιακό; 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κλείνοντας, θέλω να πω προς την Εθνική Αντιπροσωπεία και προς τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πετυχημένη τετραετία με κατακτήσεις και επιτυχίες στο χώρο της εκπαίδευσης. Με συγκεκριμένο έργο, 200 συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, βγάλαμε την εκπαίδευση από τη βαθιά κρίση και απαξίωση, ανοίξαμε το δρόμο για το σχολείο της ισότητας, της ποιότητας και της Δημοκρατίας.. Με αυτό το μέτρο του έργου και της αφοσίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδέα της συνεχούς εκπαιδευτικής βελτίωσης και μεταρρύθμισης θα κριθείτε κύριοι της ΝΔ στο χώρο της Παιδείας. 

Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δίπλα στο Υπουργείο Παιδείας για κατάθεση προτάσεων και  εποικοδομητική κριτική. Αλλά και απέναντί σας , μαζί με τα κινήματα των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών σε κάθε αυταρχική και αντιεκπαιδευτική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο, τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει μια μεγάλη εθνική και λαϊκή δύναμη αγώνα και διακυβέρνησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα