Γιατί η Διαπολιτισμική Εκπ/ση ακολουθεί την Ειδική Αγωγή και ανάποδα
Γράφει ο Σύμβουλος Σπουδών και Επιμόρφωσης, Γιώργος Μελισσαρόπουλος

Αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί σπεύδουν πανελλαδικά να πραγματοποιήσουν δύο ετήσια σεμινάρια που αφορούν την Ειδική Αγωγή του Παν.Αιγαίου και την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση πάλι του ίδιου Πανεπιστήμιου που έχουν ανοικτές αιτήσεις ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις που έρχονται.

Για το πρώτο γνωρίζαμε πως οι επικουρικοί πίνακες στην ΕΑΕ που μοριοδοτούνται από το σεμινάριο αυτό και γενικά όλες οι εξαγγελίες περί μαζικών προσλήψεων σε ΕΑΕ απ'όλες τις κυβερνήσεις οδηγούσαν στην επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο.

Και τα δύο σεμινάρια

Παραατηρείται πως τα δύο αντικείμενα αλληλοσυμπληρώνονται ως προς τις επιλογές που κάνει μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευτικών. Δηλαδή όσοι έχουν ετήσια κατάρτιστη στην ΕΑΕ κάνουν και Διαπολτισμική Εκπαίδευση και το ανάποδο

Φίλτρο επιμορφωτικών κριτηρίων και πίνακες

Το σεμινάριο με ακριβή τίτλο "Κατάρτιση εκπ/κών στη διαπολιτισμική εκπαίδευση για μαθητές με προσφυγικό - μεταναστευτικό υπόβαθρο" σε αυτήν για μαθητές με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο" προετοιμάζει τους εκπαιδευτικούς για το ενδεχόμενο άνοιγμα πινάκων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ή για την οποιαδήποτε τοποθέτηση φίλτρου με "επιμορφωτικά κριτήρια" αντίστοιχα του ανοίγματος των αυτόνομων πινάκων της Ειδικής Αγωγής που έγινε πριν κάποια χρόνια.

Η παραπάνω ανάλυση είναι περισσότερο πρόβλεψη με βάση τι έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και με βάση την τάση τοποθέτησης ολοένα και περισσότερων επιμορφωτικών κριτηρίων (δια βίου) που πρέπει να συγκεντρώνουν οι εκπαιδευτικοί

Στο πλαίσιο αυτό διακρίνεται μία τάση οι εκπαιδευτικοί πανελλαδικά να πραγματοποιούν αυτό το διάστημα ώστε να προλάβουν τις αιτήσεις του χρόνου στον βαθμό που συνεχιστεί το καθεστώς των αναπληρωτών, την ετήσια εξ αποστάσεως κατάρτιση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση για μαθητές με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο το οποίο είναι 9μηνο ετήσιο (408 ωρών) πρόγραμμα του Παν. Αιγαίου με ανοικτές αιτήσεις (δείτε εδώ)

Έκπτωση αν λάβετε και τα δύο σεμινάρια

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν και τα δύο σεμινάρια της Ειδικής Αγωγής και της Διαπολιτισμική λαμβάνουν μεγάλη έκπτωση, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μεγάλη έκπτωση αν πραγματοποιήσουντο ένα σεμινάριο με έναν συνάδελφό τους

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ TΟΝ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα στην σελίδα του Πανεπιστημίου

Δεν απαιτεί υποχρεωτικές παρακολουθήσεις καθώς το σεμινάριο πραγματοποιείται εξ αποστάσεως και ασύγχρονα. Δεν έχει εξετάσεις.

παν.αιγαίου

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιστημονική στήριξη στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα σε ότι αφορά την ένταξη των μεταναστών, προσφύγων και γενικότερα μαθητών από διαφοροποιημένα πολιτισμικά περιβάλλοντα  στη σχολική μονάδα και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στις ακόλουθες ομάδες ενδιαφερομένων:

Α) Σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων οι οποίοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέσεις διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης (διευθυντές σχολικών μονάδων, συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, διευθυντές Εκπαίδευσης, κλπ) ή εργάζονται ήδη σε  αυτές τις θέσεις.

Β) Σε αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού

Γ)Σε όσους αναπληρωτές θέλουν μόρια για το σύστημα διορισμών

Δ)Σε παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και απόφοιτους σχολών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών

Ε)Σε όσους θέλουν να εργαστούν σε ΔΥΕΠ και δομές προσφύγων και να προσεγγίσουν μαθησιακά εις βάθος την ένταξη μαθητών από διαφοροποιημένα πολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα, την ετερότητα στη σχολική μονάδα, την διαπολιτισμικότητα και πολυπολιτισμικότητα, αναλύοντας και κατανοώντας τους βασικούς θεωρητικούς όρους  της κοινωνικής ψυχολογίας, όπως τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις.

Πιστοποιητικό επιμόρφωσης

Οι εκπαιδευόμενοι με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, θα αποκτούν επίσημο πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ (ΟΛΑ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ)

Κανονικό κόστος: 650 ευρώ
Άνεργοι ή και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί (5 πρώτοι): 455 ευρώ
Διορισμένοι - μόνιμοι εκπαιδευτικοί: 585 ευρώ
Άνεργοι ή και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές: 585 ευρώ
ΑμΕΑ: 550 ευρώ
Μέλη πολύτεκνων οικογενειών: 550 ευρώ
Απόφοιτοι του Παν/μιου Αιγαίου: 585 ευρώ
Εγγραφή σε άλλο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου και του GoLearn: 585 ευρώ
Mέλη του προσωπικού του Παν. Αιγαίου και του συνεργαζόμενου φορέα: 585 ευρώ
Εγγραφή έως 20 ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος: 585 ευρώ
Ομαδική εγγραφή (άνω των 2 ατόμων): 520 ευρώ

Μοριοδότηση

  • 2 Μόρια στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ – αναπληρωτές υποψήφιοι)
  • 0,5 Μόρια στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθρο  24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
  • 0,5 Μόρια σε υποψήφιους Διευθυντές και Υποδιευθυντές (Nόμος 4547 (ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθρο 24,περίπτωση ββ και άρθρο 21, α)
  • Μοριοδοτείται επίσης με τα μέγιστα μόρια (2) για διευθυντές και υποδιευθυντές σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και σε ΔΙΕΚ
  • 10 μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ TΟΝ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Επιπλέον Μοριοδότηση - Αξιοποίηση

- Για Εκπαιδευτές Ενηλίκων στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), στις Πειραματικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Σ.Ε.Κ.) και στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ - σε ειδικότητες αντίστοιχης με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.
- Για Εκπαιδευτές Ενηλίκων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΣΕΚ) του ν. 4186/2013 (Α’ 193) - σε ειδικότητες αντίστοιχης θεματικής με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.
-  Για Κοινωνικούς Λειτουργούς, Φιλολόγους, Ψυχολόγους κ.λπ. του Ι.Νε.Δι.Βι.Μ σύμφωνα με την υπ' αριθ. 3915/192/15.04.2016 "Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων προς σύναψη σύμβασης έργου ιδιωτικού δικαίου στο πλαίσιο του προγράμματος υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων.
- Από Δήμους, ΜΚΟ και συναφείς δομές στην εκπαίδευση παλιννοστούντων και μεταναστών

Έναρξη του προγράμματος: 25 Ιουνίου (μπορείτε ακόμα να ενταχθείτε καθώς είναι ασύγχρονο)

Τρόπος υλοποίησης του προγράμματος: Εξ αποστάσεως και ασύγχρονα

Προθεσμία αιτήσεων: 8 Ιουλίου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα πατώντας στο LINK και εκπρόσωπος του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου ή του συνεργαζόμενου Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 “GoLearn” θα επικοινωνήσει μαζί σας.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ

σχετικά άρθρα