Αλλαγές στο Λύκειο: Δυσκολεύει η συγκρότηση τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα περιφερειακά σχολεία
Του Αθανάσιου Χ. Βάλλα, αιρετός ΠΥΣΔΕ Δράμας με την Αυτόνομη Αγωνιστική Παρέμβαση

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Μετά την απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο, η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη, ειδικά για τα μικρότερα περιφερειακά σχολεία.

Με το δεδομένο τεσσάρων πλέον κατευθύνσεων στη Γ Λυκείου και συνυπολογίζοντας την περσινή απόφαση αναμοριοδότησης των σχολείων, τα περιφερειακά σχολεία  θα έχουν πλέον πρόβλημα όσον αφορά στη δημιουργία όλων των ομάδων προσανατολισμού.

Για ένα σχολείο που είναι στη Γ κατηγορία, δηλαδή με τρία μόρια και η τάξη έχει ένα τμήμα θα χρειαστούν 11 μαθητές για τη δημιουργία Ομάδας Προσανατολισμού!

Ακόμη κι αν αυτό το τμήμα ήταν 30αρι,και πάλι θα μπορούσαν να γίνουν τυπικά μόνο οι 2 ομάδες προσανατολισμού και θα περίσσευαν 8 μαθητές!

Σε αντίστοιχα σχολεία με τρία μόρια, όπου η τάξη του Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα, για να λειτουργήσουν και οι 4 Ομάδες προσανατολισμού, θα χρειαστούν συνολικά 60 παιδιά ,δηλαδή 15 τουλάχιστον ανά ομάδα!!
Κι αν μια ομάδα έχει 6 ή 8 μαθητές και όχι 15, αυτοί οι μαθητές τι θα κάνουν; Θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο; Θα παρακολουθούν τα μαθήματα γενικής παιδείας στο σχολείο τους και μετά θα πάνε για τον προσανατολισμό σε άλλο;
Και οι συνάδελφοι που δε θα συμπληρώνουν πλέον ώρες στο σχολείο τους; Θα πάνε σε όμορα σχολεία;

Όλα αυτά θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνα. 

Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε συρρίκνωση τμημάτων και αποδυνάμωση των περιφερειακών σχολείων, χώρια την ανασφάλεια συναδέλφων και μαθητών.

Θέλω να καταγγείλω ως αιρετός τις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση του δημόσιου σχολείου και στη συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού, από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχονται.

Το κάνω τώρα και θα το ξανακάνω και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αν αλλάξει η κυβέρνηση.

Γιατί οι μαθητές μας, οι συνάδελφοί μας, τα σχολεία του νομού μας δεν έχουν χρώμα.

Έχουν προβλήματα ,ανάγκες, ελλείψεις και αντιμετωπίζουν και απαξιωτικές πολιτικές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες θα με βρουν αντίθετο.

Και κλείνω με μια φράση του Μπρεχτ: Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Αγώνας λοιπόν συνάδελφοι κι ας χάσουμε…

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ!!!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Χ.ΒΑΛΛΑΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ ΔΡΑΜΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

σχετικά άρθρα

Εγχειρίδιο Προφορικής Ιστορίας - Ένας χρήσιμος οδηγός για τα σχολεία
Εγχειρίδιο Προφορικής Ιστορίας - Ένας χρήσιμος οδηγός για τα σχολεία
Ένας χρήσιμος οδηγός για τα σχολεία που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν σχετικές δράσεις, σε επιμέλεια της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη και της...
Εγχειρίδιο Προφορικής Ιστορίας - Ένας χρήσιμος οδηγός για τα σχολεία