Μ. Τζούφη: Κανένας εκπαιδευτικός ή γιατρός δεν θα διοριστεί με τον κανόνα 1/5 της ΝΔ
Συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας, Μερόπης Τζούφη στο ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο

Η κ. Τζούφη θύμισε αναλυτικά τι παρέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τι παραδίδει με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Τα σχολεία ξεκινούσαν καθυστερημένα, με δεκάδες χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που περνούσε η μισή χρονιά μέχρι να καλυφθούν, αλλά και τεράστια προβλήματα στην διανομή των βιβλίων. Ο προϋπολογισμός της Παιδείας ήταν στο 1,38% του ΑΕΠ. Φέτος, τα βιβλία είναι ήδη εκεί, πριν κλείσουν τα σχολεία. Θα τρέξουν 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και έχουν εξαγγελθεί 15.000 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών για το 2020 και το 2021. Και ο προϋπολογισμός έφτασε στο 3% του ΑΕΠ και πρόθεση είναι να φτάσει στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους του 4%-5%. Επίσης, ιδρύθηκαν ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης και καθιερώθηκε η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Παράλληλα, διπλασιάστηκαν οι δαπάνες για την έρευνα, ώστε να υπάρξουν θέσεις για την επιστροφή των νέων επιστημόνων από το εξωτερικό, συνέχισε η κ. Τζούφη, ενώ με την διαπραγμάτευση επετεύχθη η επιστροφή της αναλογίας προσλήψεων – αποχωρήσεων στο Δημόσιο στο 1 προς 1, ώστε να επαναστελεχωθούν με νέο δυναμικό ειδικά η Παιδεία και η Υγεία που επλήγησαν δραματικά τα χρόνια των μνημονίων.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδιάστηκε μία νέα αρχιτεκτονική του συστήματος, με περισσότερες δυνατότητες και εξασφαλισμένη την αναγκαία χρηματοδότηση και την δυνατότητα να προκηρύσσει αξιόπιστες και ανταγωνιστικές θέσεις με τον κανόνα του 1 προς 1, επίσης ενισχύοντας την επιστροφή νέων επιστημόνων από το εξωτερικό.

Η επιστροφή που ετοιμάζει η ΝΔ στον κανόνα του 1 προς 5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο θα ακυρώσει στην πράξη την επαναστελέχωσης της Παιδείας και της έρευνας με νέο δυναμικό, όπως και σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε η κ. Τζούφη. «Αντί των 9.800 διορισμών φέτος θα πέσουμε στους 1.800 … και η ΝΔ λέει ότι οι 1.200 πρέπει να είναι αστυνομικοί. Πρακτικά λοιπόν δεν θα μπορεί να διοριστεί κανένας εκπαιδευτικός και κανένας γιατρός στο σύστημα».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την εκπομπή

best of network

σχετικά άρθρα