Ευσταθόπουλος: Εξωπραγματικοί οι αριθμοί εισακτέων - Ψηφοθηρική ποιοτική διάσταση της εκπαίδευσης
"Με την πρακτική που ακολουθεί ο Υπουργός, στην πράξη υπονομεύει τα νέα τμήματα, τη φήμη τους, αλλά και τη φήμη του ΕΚΠΑ"

Δήλωση για την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό φοιτητών για το νέο Ακαδημαϊκό Έτος πραγματοποίησε ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής, Στάθης Ευσταθόπουλος.

Αναλυτικά η δήλωση:

"Με μεγάλη έκπληξη είδαμε σήμερα την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με τους αριθμούς εισακτέων στα Πανεπιστήμια για το Ακαδ. Έτος 2019-2020. Είναι ο πρώτος πίνακας για τα Πανεπιστήμια, μετά την οριζόντια και ισοπεδωτική κατάργηση της Ανώτατης Τεχνολογικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Πέρα από το γεγονός της σημαντικής αύξησης των προβλεπόμενων θέσεων εισακτέων κατά περισσότερες από 3.500 θέσεις, που γίνεται χωρίς να υπολογίζεται η ποιοτική διάσταση της εκπαίδευσης για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους κατά την άποψη μου, υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία είναι δυσάρεστα και άκρως προβληματικά.

Ειδικότερα για το ΕΚΠΑ, εντάχθηκαν στον πίνακα των τμημάτων που πρόκειται να δεχθούν φοιτητές 7 νέα τμήματα, τα 5 από αυτά στα Ψαχνά Ευβοίας, με εξωπραγματικούς αριθμούς φοιτητών (έως και 300) ειδικά για νέα τμήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν όλα αυτά, ο Υπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα νέα τμήματα:

  • δε διαθέτουν προγράμματα σπουδών
  • δε διαθέτουν καθηγητές
  • δε διαθέτουν καμία υλικοτεχνική υποδομή σχεδιασμένη για το αντικείμενο που πρόκειται να θεραπεύσουν
  • δε διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για να υποδεχθούν τους 1.100 νέους φοιτητές στα Ψαχνά Ευβοίας

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δε μπορούν να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο και να εκπαιδεύσουν φοιτητές. Με την πρακτική που ακολουθεί ο Υπουργός, στην πράξη υπονομεύει τα νέα τμήματα, τη φήμη τους, αλλά και τη φήμη του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εμπαίζει τους επίδοξους φοιτητές των τμημάτων αυτών και τις οικογένειες τους, καθώς τους υπόσχεται σπουδές που το ίδρυμα μας δεν μπορεί να παρέχει.

Ελπίζουμε όλοι, ότι τα αρμόδια όργανα του ΕΚΠΑ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Με εκτίμηση

Στάθης Ευσταθόπουλος"

best of network

σχετικά άρθρα