Η απάντηση ΣΕΦΚ-ΣΙΕΛ στον ΣΕΦΑ για τα 3,5€/ώρα που ζητούν οι φροντιστηριάρχες
Απάντηση του ΣΕΦΚ-ΣΙΕΛ Αχαΐας στον ΣΕΦΑ

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Από το καλοκαίρι του 2018, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση για να στηριχτεί ο αγώνας των εργαζομένων του κλάδου για  Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Οι καθηγητές στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης (Φ.Μ.Ε.) και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (Κ.Ξ.Γ.) δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο τους εξευτελιστικούς μισθούς και την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Θα βάλουμε τέλος στη λεηλασία της δουλειάς και της ζωής μας από τα εργοδοτικά και κυβερνητικά μνημόνια δουλοπαροικίας.

Παλεύουμε για την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2011 (μικτό ωρομίσθιο 13,36 €/διδακτική ώρα) αλλά και των γενικότερων θεσμικών όρων και συνθηκών εργασίας μας, που ακυρώθηκαν το 2011από τους φροντιστηριάρχες, που πρώτοι από όλους τους εργοδότες της χώρας έσπευσαν να εφαρμόσουν στον κλάδο μας τα μνημόνια της λαϊκής εξαθλίωσης αστικών κυβερνήσεων-Ε.Ε-ΔΝΤ με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαγγέλλοντας την έξοδο από τα μνημόνια, επιχειρεί να παρουσιάσει ένα φιλεργατικό – κοινωνικό πρόσωπο, επαναφέροντας υποτίθεται τους όρους για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα μένει πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις και δεν αλλάζει την νομοθεσία ώστε να αρθούν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και γενικότερα σε όλους τους κλάδους. Η ομοσπονδία των εργοδοτών (Ο.Ε.Φ.Ε.), κάνει αγώνα δρόμου όχι μόνο για να αποτρέψει μια αξιοπρεπή για τους εργαζόμενους Σ.Σ.Ε που θα βελτίωνε στοιχειωδώς τις συνθήκες εργασίας μας, αλλά με περισσό θράσος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με στόχο να επιδεινώσει και τις υπάρχουσες, καταργώντας ουσιαστικά τον Ν.4415/16, για να επαναφέρει το ωρομίσθιο στο εξευτελιστικό 3.5€/διδακτική ώρα.

Εδώ και 8 χρόνια οι εργαζόμενοι στα Φ.Μ.Ε. και Κ.Ξ.Γ. εργάζονται χωρίς Σ.Σ.Ε., διαπραγματευόμενοι ατομικά τους όρους της εργασίας τους. Η αντεργατική-μνημονιακή νομοθεσία υπονόμευσε πλήρως και στην ουσία κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο κλάδου και επαγγέλματος. Ο νόμος 4415/2016, που επιβλήθηκε με τους αγώνες των εργαζομένων, όρισε 21 ώρες εργασία την εβδομάδα ως πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών των φροντιστηρίων και μεκατώτατο ωρομίσθιο σε 7,43 €/διδακτική ώρα (με βάση την τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού). Προφανώς το κατώτατο αυτό ωρομίσθιο δεν αντιστοιχεί στις απώλειες των εργαζόμενων του κλάδου (αν αναλογιστεί κανείς πως η τελευταία πανελλαδική συλλογική σύμβαση προέβλεπε 11,09 ευρώ) και στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενώ εναρμονίζεται με τον μνημονιακό κατώτατο μισθό βάσει του οποίου προκύπτει το ωρομίσθιο. Στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με την ισχυρή παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ανάμεσα στις ομοσπονδίες εργαζομένων (ΟΙΕΛΕ) και εργοδοτών (ΟΕΦΕ), οι εργοδότες:

  • δεν πρότειναν καν συγκεκριμένο ωρομίσθιο αλλά κάνουν λόγο για αντιστοιχία με τον κατώτατο μισθό (των επί της ουσίας 3,5 ευρώ/ώρα).
  • δεν αναγνωρίζουν στους καθηγητές τους ωράριο εκπαιδευτικού.
  • προτείνουν την απόλυση χωρίς αποζημίωση για όποιον εργαζόμενο «προκαλεί με τις πολιτικές του θέσεις», «δυσχεραίνει τη λειτουργία του φροντιστηρίου με τη συνδικαλιστική του δράση», «δεν είναι άρτια ενημερωμένος γύρω από το γνωστικό του αντικείμενο».

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ αίσχος των εργοδοτών, που κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται στις 19/3/2019, προκειμένου να ακυρωθεί η εφαρμογή του Νόμου 4415/2016 και η εφαρμοστική εγκύκλιός του, και να ακυρωθεί η εφαρμογή του ωραρίου 21 ωρών για να επιστρέψει το ωρομίσθιο από τα 7,43 στα 3,5 ευρώ/ώρα.

  • Να μην περάσει ο μόνιμος εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στον κλάδο μας οι εργοδότες!
  • Καμιά υποχώρηση στην αντεργατική μνημονιακή πολιτική αυτής και κάθε άλλης κυβέρνησης.

     Μαζικός και οργανωμένος ταξικός αγώνας για την εργατική-λαϊκή αντεπίθεση!

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ωρομίσθιο 13,36 ευρώ/ώρα  και όλα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών!
  • Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας και παλεύουμε για την επιβολή Συλλογικών Συμβάσεων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας!
  • Καλούμε εργατικά σωματεία, ενώσεις γονέων, φοιτητικούς συλλόγους, σε συμπαράσταση στον αγώνα μας, που πρέπει να γίνει και δικός τους αγώνας!
  • Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις και ενημερώνουμε την κοινωνία!

 

σχετικά άρθρα

Διεθνής Αμνηστία: Η ΕΛΑΣ να δώσει απαντήσεις για τα βασανιστήρια στον Λάμπρο Γούλα
Διεθνής Αμνηστία: Η ΕΛΑΣ να δώσει απαντήσεις για τα βασανιστήρια στον Λάμπρο Γούλα
Ο Λάμπρος Γούλας πραγματοποίησε επώνυμη καταγγελία για ανηλεή ξυλοδαρμό από άνδρες των ΜΑΤ
Διεθνής Αμνηστία: Η ΕΛΑΣ να δώσει απαντήσεις για τα βασανιστήρια στον Λάμπρο Γούλα
Ν. Φίλης: Άτολμη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
Ν. Φίλης: Άτολμη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
Ομιλία του Νίκου Φίλη στην Ολομέλεια της Βουλής - Προσέθεσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ελλείψει άλλης εναλλακτικής
Ν. Φίλης: Άτολμη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας