Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ

Πάνω από 3 δισ. ευρώ κοστίζει στην ελληνική οικογένεια η... δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γονείς επενδύουν στη γνώση των παιδιών, διαθέτοντας χρήματα για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, μαθήματα που αφορούν τέχνες ή υπολογιστές, αλλά και τα έξοδα που αφορούν τις σπουδές μακριά από την οικογενειακή στέγη. Στα σχετικά έξοδα των νοικοκυριών συγκαταλέγονται και οι υπηρεσίες παιδαγωγών, παιδοκόμων και μπέιμπι σίτερς.

Τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2015 δείχνουν ότι τα έξοδα για την ιδιωτική εκπαίδευση κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, με 792.331.939 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι ξένες γλώσσες με 621.164.425 ευρώ και οι οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές στο εσωτερικό με 554.681.971 ευρώ.

Σημαντικό είναι και το ποσό που αφορά τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα, με τις δύο κατηγορίες να απορροφούν 753.633.197 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα είναι και τα ποσά που δίνουν οι γονείς για αγορά βιβλίων και τα μαθήματα τεχνών και υπολογιστών, καθώς ανέρχονται στα 176 εκατ. και 184 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (πάντα με βάση τα στοιχεία του 2015).

Μάλιστα, η κρίση φαίνεται να μην επηρεάζει τα ποσά που δίνει η ελληνική οικογένεια για την εκπαίδευση των παιδιών. Οι γονείς μείωσαν κατά 50% τα έξοδα που αφορούν παιδαγωγούς παιδοκόμους, κατά 35% τα έξοδα που αφορούν σε αγορές βιβλίων και γραφικής ύλης και κατά 33% τις οικονομικές μεταβιβάσεις στο εσωτερικό. Στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα οι περικοπές εντός μίας τριετίας (2013-2015) μειώθηκαν μόνο κατά 1,1% και 0,7% αντίστοιχα.

Η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι οι συνολικές δαπάνες για την εκπαίδευση το 2015 έφταναν τα 8,8 δισ. ευρώ, με τα 5,5 δισ. (62,8%) να είναι δημόσιες και τα 3,3 δισ. (37,2%) να είναι ιδιωτικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

social_media.jpg
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες
Ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν εκατοντάδες παραπλανητικές διαφημίσεις και ζητούν αυστηρές κυρώσεις κατά των ψηφιακών κολοσσών
Meta, TikTok και Google στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. για διαδικτυακές απάτες
Επίδομα παιδιού
Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι θα δουν έως και 900 ευρώ στους λογαριασμούς τους
Αυτόματη καταβολή για περίπου ένα εκατομμύριο οικογένειες – Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά ανά παιδί
Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι θα δουν έως και 900 ευρώ στους λογαριασμούς τους