Ο ΠΕΣΥΘ για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΕΘ
Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Την Τετάρτη 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Π.Ε.ΣΥ.Θ. στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. Στο κάλεσμά μας για στήριξη της κινητοποίησης και των αιτημάτων μας ανταποκρίθηκαν τόσο η Δ.Ο.Ε., προκηρύσσοντας διευκολυντική στάση εργασίας, όσο και τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαίδευσης : Κ. Σωτηρίου, Αθηνά, Περικλής, Σεφέρης, Σωκράτης, Δελμούζος, Ρόζα Ιμβριώτη, καλώντας τα μέλη τους να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία και προκηρύσσοντας στάσεις.

Ανάλογη στήριξη και κάλεσμα απηύθυναν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.), ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (Σ.Α.Τ.Ε.Α.) και οι Αναπληρωτές Ειδικοτήτων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Δ.Σ. του Σ.Ε.Η. και του Σ.Α.Τ.Ε.Α. και των πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών Σωκράτης, Αθηνά, Κ. Σωτηρίου, Δελμούζος και Ρόζα Ιμβριώτη, το μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., εκλεγμένη με το ΠΑ.Μ.Ε. Θεοδώρα Δριμάλα, συνάδελφοι από τους Αναπληρωτές Ειδικοτήτων και από το Συντονιστικό Αναπληρωτών. Επίσης σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα εξέδωσε και η γραμματεία εκπαιδευτικών του ΠΑ.Μ.Ε.

Στη συγκέντρωση ανταποκρίθηκε και πλήθος άλλων συναδέλφων που ταλαιπωρήθηκαν επί τριώρου (!) παραμονής μας στις πύλες του Υπουργείου, καθώς μετά το παζάρι –να ανέβουν τρεις, όχι, να ανέβουν δέκα, όχι, να ανέβουν πέντε– η ασφάλεια του κτηρίου και οι παριστάμενοι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να κλείσουν και τις δύο πύλες απαγορεύοντας έτσι και την έξοδο των υπαλλήλων του Υπουργείου!

Βρισκόμασταν λοιπόν στο τραγελαφικό σκηνικό οι μέσα να θέλουν να βγουν, οι έξω να μπουν και να είμαστε αμφότεροι με εντολή του πολιτικού γραφείου του Υπουργού εγκλωβισμένοι στις πύλες.

Έφτασε να έρθει εκπρόσωπος του Συλλόγου των εργαζομένων του Υπουργείου στην πύλη και να μας ζητήσει διευκόλυνση και κατανόηση προκειμένου οι υπάλληλοι να γυρίσουν στα σπίτια τους! Ενημερώθηκαν όμως τόσο από εμάς όσο και από τις παριστάμενες αστυνομικές δυνάμεις πως δεν κλείσαμε τις πόρτες εμείς ούτε και ζητήσαμε να κλείσουν.

Ύστερα από τρεις ώρες στον ήλιο κι έπειτα από επίμονες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον σύμβουλο του Υπουργού κ. Αθανασόπουλο, εδέησε να μπούμε τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ. για συνάντηση με τον ίδιο και την κυρία Καρακατσούλη, επίσης σύμβουλο του Υπουργού.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ζήσαμε το ίδιο θέατρο του Παραλόγου: για το Υπουργείο το σύνολο των αιτημάτων μας –τόσο τα γενικά (απόσυρση του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών), όσο και τα ειδικότερα (επαναφορά της Θεατρικής Αγωγής στην Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού, διδασκαλία των μαθημάτων ειδικοτήτων κατ’ αποκλειστικότητα από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων)– βρίσκονται σε ένα παράλληλο, μακρινό σύμπαν.

Γιατί κατά τη γνώμη του Υπουργείου (διά στόματος συμβούλου κ. Αθανασόπουλου) το Ενιαίου Τύπου Δημοτικό είναι ένα επιτυχημένο σχολείο (!) που απλώνει τα νέα διδακτικά αντικείμενα σε όλα άνω των 5θέσιων σχολεία (και οσονούπω και σε ολιγοθέσια) και που σαφώς κάνει διάχυση της Αισθητικής Αγωγής. Ασφαλώς αντιτείναμε το αυτονόητο: ότι ΔΕΝ υπάρχει διάχυση από τη στιγμή που τα μαθήματα ΔΕΝ διδάσκονται από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς κλάδους (ΠΕ 16, 18.41, 32, 08), ότι οι ανάγκες καλύφθηκαν μόνον κατά το ήμισυ τη φετινή χρονιά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και αφού ΗΔΗ τα μαθήματα είχαν κατανεμηθεί στους συναδέλφους του κλάδου ΠΕ 70 (δασκάλους).

Δυστυχώς, από την αρχή έγινε σαφές ότι το Υπουργείο συνεχίζοντας την ανθρωποφαγική λογική τού «διαίρει και βασίλευε» πραγματοποίησε μετά από τις πιέσεις μας τη συνάντηση για να μας παρουσιάσει το πινακάκι των αριθμών των περσινών προσλήψεων, να αποδείξει ότι τήρησε τις δεσμεύσεις του (περί επαναπρόσληψης του ίδιο αριθμού αναπληρωτών) και να πετάξει το ίδιο «καρότο» περί επαναπροσλήψεων στα ίδια αριθμητικά επίπεδα – με τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς προσθέτουμε εμείς.

Η φετινή χρονιά λοιπόν περιελάμβανε : διανομή των μαθημάτων ειδικοτήτων από τους συλλόγους διδασκόντων καθ’ υπόδειξην του Υπουργείου πριν καν προσληφθούν οι αντίστοιχοι αναπληρωτές ειδικοτήτων, υποδιπλάσιες των πραγματικών αναγκών προσλήψεις αναπληρωτών όλων των κλάδων, προβληματική λειτουργία ή ανυπαρξία του Ολοήμερου, εκπαιδευτικούς-λάστιχο μοιρασμένους σε 4, 5 και 6 σχολεία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αβεβαιότητα και οργή.

Για το ζήτημα των αναθέσεων των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής, Φυσικής Αγωγής και Τ.Π.Ε., καμία αλλαγή στάσης, καμία πρωτοβουλία προς αποκατάσταση σύμφωνα με το επιστημονικά, παιδαγωγικά και ηθικά ορθό. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε να γίνει πιο γρήγορα η πρόσληψη των αναπληρωτών» είπε ο κ. Αθανασόπουλος, για να του απαντήσουμε ότι εάν δεν μεριμνήσουν έγκαιρα να μη διανεμηθεί κανένα μάθημα ειδικότητας πριν την πρόσληψη των αναπληρωτών, θα είμαστε πάλι θεατές του ίδιου έργου – άνεργοι, κάποιοι από εμάς, κι άλλοι να μη βρίσκουμε σχολείο να τοποθετηθούμε! 

Όλα τα παραπάνω θέσαμε ξανά και ξανά επίμονα, για να λάβουμε την αποστομωτική δήλωση πως «τώρα η κοινωνία ξέρει τι είναι θεατρολόγος» και πως «οι κατακτήσεις έρχονται σιγά - σιγά»…

Εμείς λοιπόν απαντούμε ότι δεν παραιτούμαστε, ότι δεν υποκύπτουμε, ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους…

Γιατί το Δίκιο είναι με το μέρος μας.

Γιατί υπηρετούμε την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό και όχι τις μνημονιακές δεσμεύσεις την κυβέρνησης.

Γιατί ονειρευόμαστε και θα κατακτήσουμε ένα σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση στην ποιοτική πολιτιστική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά!

Ραντεβού, λοιπόν, πολύ σύντομα, ξανά στο Υπουργείο.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων - Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Η Πρόεδρος

Αγαθή (Ανθή) Κοντορούση

Η Γενική Γραμματέας

Ηλέκτρα Μήτσουρα

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

vomvardismos israil
Παλαιστίνη: Αυξάνονται τα θύματα από τους ισραηλινούς βομαρδισμούς
Ένας ακόμα νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη - Κατέρρευσε κτίριο 13 ορόφων από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
Παλαιστίνη: Αυξάνονται τα θύματα από τους ισραηλινούς βομαρδισμούς
Εργασιακά: Κάλεσμα εκπαιδευτικών σε κινητοποίηση την Τετάρτη
«Κάτω τα χέρια από το αιματοβαμμένο 8ωρο», σημειώνει ο ΣΕΠΕ «ο Σωκράτης», καλώντας σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη
Εργασιακά: Κάλεσμα εκπαιδευτικών σε κινητοποίηση την Τετάρτη
mitsotakis
Πρότυπα-Πειραματικά - Μητσοτάκης: Προεκλογική δέσμευση η ενίσχυσή τους
«Από την επόμενη σχολική χρονιά, τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα φτάσουν τα 112 από 62», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρότυπα-Πειραματικά - Μητσοτάκης: Προεκλογική δέσμευση η ενίσχυσή τους
we are Europe_cover
Η Ευρώπη Είμαστε Εμείς: Ένα βιβλίο για παιδιά και τα 40 χρόνια στην ΕΕ
«Η Ευρώπη Είμαστε Εμείς»: μια μοντέρνα έκδοση για παιδιά 7 – 11 ετών, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρώπη Είμαστε Εμείς: Ένα βιβλίο για παιδιά και τα 40 χρόνια στην ΕΕ