ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι δήλωσε ο Φίλης για τα Θρησκευτικά στα σχολεία, την εκκλησία, την προσευχή και τις παρελάσεις
Νίκος Φίλης

Το alfavita βρέθηκε στην εκδήλωση για την παιδεία που έγινε την Παρασκευή στην Καλλιθέα υπό την παρουσία του Νίκου Φίλη αλλά και κάτω από τις διαμαρτυρίες συλλόγων δασκάλων και αναπληρωτών. Καταγράψαμε την ομιλία του Υπουργού Παιδείας και την τμηματοποιούμε σε θεματικές.

Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης σε εκδήλωση για την παιδεία στην Καλλιθέα όταν ρωτήθηκε  για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών απάντησε το εξής: 

"Σχετικά τώρα με το θέμα των Θρησκευτικών το οποίο αναφέρατε. Εμείς δεν κάνουμε κάτι δικό μας βιαστικά, εμείς βρήκαμε ένα πρόγραμμα που επί 2 χρόνια εφαρμόστηκε πιλοτικά απο το ΙΕΠ επί Διαμαντοπούλου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το αξιολογήσουμε για να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα για όλα τα σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό το έχουν κάνει θεολόγοι. Η βασική τους σύλληψη είναι να ειναι τα θρησκευτικά υποχρεωτικό μάθημα αλλά όχι μάθημα κατηχητικού. Το παιδί θα μαθαίνει για τα πολιτιστικά στοιχεία της ορθοδοξίας αλλά θα μαθαίνει κάτι και για το Ισλάμ, όταν στο διπλανό  θρανίο βρίσκεται ένα παιδάκι που ο γονείς του έχουν ασπαστεί το Ισλάμ.

Σιγά σιγά θα χτίζουμε μια τέτοια θρησκευτική ενημέρωση των παιδιών. Αυτή είναι η αντίληψή μας. Η αλήθεια είναι ότι στην εκκλησία της Ελλάδος επικρατούν αντιλήψεις που δεν θέλουν να γίνουν αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ποτέ η Εκκλησία δεν θέλησε να γίνουν αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και της γλώσσας. Το 1965 η εκκλησία αφόρησε τον Παπανούτσο και τον Γεώργιο Παπανδρέου.ο. Και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πάλι διαφωνούσε η εκκλησία στην αλλαγή των βιβλίων. Και επι Γιαννάκου όταν υπήρξε θέμα για την υποχρεωτική εξομολόγηση στα σχολεία το 2004 που καταργήθηκε πάλι φώναζε η εκκλησία. Την ευθήνη για τα σχολεία την έχει η πολιτεία. Ακούμε τι λέει η εκκλησία. Υπάρχουν και ιεράρχες που ειναι φωτισμένοι. Οι θεολόγοι είναι στα δύο χωρισμένοι. Υπάρχει και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων που θεωρούν ότι τα θρησκευτικά είναι το μόνο μάθημα ηθικής στα σχολεία και έχουμε και τον "καιρό" που συμφωνεί με αυτά που θα κάνουμε. Το σχολείο είναι κοσμικό, όλους τους ακούμε αλλά εμείς παίρνουμε την ευθύνη.

Για τις παρελάσεις, την προσευχή και τον εκκλησιασμό

Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για την πρωινή προσευχή,  τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και τις παρελάσεις.Δεν είναι καινούργια θέματα αυτά, κουβεντιάζονται καιρό στον δημόσιο διάλογο. Θα εμπιστευτούμε τον εκπαιδευτικό. Με ντιρεκτίβες εμείς δεν κάνουμε πολιτικοί. Θα εμπιστευτούμε τον εκπαιδευτικό και είμαστε σίγουροι πως θα βρουν τον βηματισμό τους σε σχέση με την κοινωνία και τους γονείς και θα έρθουν σε μια ποικιλία συμπεριφορών. Δημοκρατία είναι αυτό το πράγμα.Δεν πρόκεται να κάνουμε από τα πάνω γκρεμίσματα. Θα εμπιστευτούμε την βάση των εκπαιδευτικών".

Σε ερώτηση μίας γυναίκας που αναφέρθηκε στο τι κάνουν τα παιδιά μουσουλμανικής θρησκείας στο μάθημα των θρησκευτικών ο Νίκος Φίλης απάντησε:
 

"Εμείς θέλουμε το μάθημα που θα φτιάξουμε να μπορεί να κερδίζει και αυτά τα παιδάκια (μουσουλμανάκια) να ακούνε και κάτι για την δικιά τους θρησκεία. Στο κάτω κάτω ο χριστιανισμός δεν είναι ελληνικός χριστιανισμός, είναι χριστιανισμός. Δηλαδή η εθνικιστική  προσέγγιση της θρησκείας  είναι αίρεση. Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό Κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία.

Τα παιδάκια λοιπόν, τα μουσουλμανάκια να έχουν την δυνατότητα να ακούνε την λέμε εμείς και να ακούμε τι λένε αυτοί. Τα παιδάκια που είναι άλλου θρησκεύματος έχουν το δικαίωμα να απαλλάσονται, αλλά έχουν δικαίωμα και να ακούνε να μην τρέχουν να παίζουν μπάλα έξω, και αυτή είναι η ικανότητα του καθηγητή να μπορεί να μαζεύει το παιδί με τρόπο ουσιαστικό και θελκτικό.

Για να είμαστε ειλικρινείς. Θρησκευτικά δεν διδάσκονται στα σχολεία. Η ώρα του παιδιού είναι, αυτή είναι πραγματικότητα."

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Έσπασε το φράγμα των 900 κρουσμάτων. Σήμερα Σάββατο σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το μεγαλύτερο αριθμό...
Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
«Δεν μένει άλλη επιλογή για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά να προβεί σε εμπάργκο εις βάρος όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών...
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
«Το ερώτημα λοιπόν που περιμένει την απάντησή του είναι πόσο αγωνιστές κι ευτυχισμένοι είμαστε ως άτομα και ως κοινωνία μέσα στην υποδούλωσή μας σε...
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη
Μετά την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 3 αναστέλλεται η λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων στους...
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη