Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Αρχίζουν οι πληρωμές - Τι ώρα θα δείτε τα χρήματα στα ΑΤΜ

Εκπαίδευση 0

Πολύ πιο δύσκολη φέτος η εισαγωγή στα ΤΕΙ από τα ΕΠΑΛ ομάδα Α

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο: «Σφαγή» για μία θέση στα ΤΕΙ από τα ΕΠΑΛ , μεταξύ άλλων αναφέρει :

Άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  με τίτλο: «Σφαγή» για μία θέση στα ΤΕΙ από τα ΕΠΑΛ , μεταξύ άλλων αναφέρει :

«Σφαγή» για μία θέση στα ΤΕΙ από τα ΕΠΑΛ

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η άνοδος των βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων από τα επαγγελματικά λύκεια, που διεκδικούν το 20% των θέσεων που διατίθενται κάθε χρόνο στα ΤΕΙ (οι μαθητές των γενικών λυκείων διεκδικούν το 80%). Και αυτό διότι φέτος, λόγω της συγχώνευσης περίπου 60 τμημάτων ΤΕΙ με βάση το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, μειώθηκαν κατά 30% οι συνολικές θέσεις των ΤΕΙ. Αρα μειώθηκαν και οι πιθανότητες επιτυχίας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Α των ΕΠΑΛ (η ομάδα Β διεκδικεί και θέσεις σε πανεπιστήμια) διαγωνίζονται σε 4 μαθήματα σε ξεχωριστές πανελλαδικές εξετάσεις και έχουν δικαίωμα να εισαχθούν μόνο στα τμήματα ΤΕΙ που αντιστοιχούν στην ειδικότητά τους. Φέτος 17.394 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 4.559 θέσεις σε ΤΕΙ, δηλαδή θα εισαχθεί το 26,2%. Πέρυσι εισήχθη το 36% των υποψηφίων καθώς δόθηκαν περισσότερες θέσεις (6.343 θέσεις για 17.584 υποψηφίους). Μάλιστα, οι υποψήφιοι πήγαν φέτος λίγο καλύτερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν επιδόσεις ίδιες με πέρυσι στην Εκθεση, λίγο καλύτερες στα Μαθηματικά (πρόκειται για τα δύο μαθήματα στα οποία εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι ανεξαρτήτως ειδικότητας) και κατά μέσον όρο ίδιες στα μαθήματα ειδικότητας. «Οι μεγάλοι αδικημένοι των φετινών πανελληνίων εξετάσεων είναι τα παιδιά των επαγγελματικών λυκείων που κάθε χρόνο διαγωνίζονται μόνο για μία θέση στα ΤΕΙ, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γι’ αυτούς. Αυτό το έμαθαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ μετά τις εξετάσεις, αφού φέτος ο αριθμός των εισακτέων ανακοινώθηκε στις 11 Ιουνίου, για πρώτη φορά μετά το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο εκπαιδευτικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.

Το σχόλιο μου: Πράγματι φέτος οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ ομάδα Α γιατί είχαμε μεγάλη μείωση των εισακτέων σε όλα τα ΤΕΙ όλων των Τομέων.

Καλοδήμος Δ.

http://sep4u.gr

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Πίνακες Αναπληρωτών - Προσλήψεις 2026: Όλα τα ονόματα έγκυρα και έγκαιρα στο alfavita

Ήξερες ότι το «χαλί» δεν είναι ελληνική λέξη; Πώς λέγεται στα ελληνικά

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση