Thumbnail
Πόλεμο ενάντια στα social media έχει κηρύξει η κυβέρνηση της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς τα ως «μπελά» για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων». Ο υπουργός οικονομικών θεωρεί το twitter υπεύθυνο για την αναμετάδοση ειδήσεων, εικόνων, βίντεο από τις συγκρούσεις και τις βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής.

Πόλεμο ενάντια στα social media έχει κηρύξει η κυβέρνηση της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς τα ως «μπελά» για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων». Ο υπουργός οικονομικών θεωρεί το twitter υπεύθυνο για την αναμετάδοση ειδήσεων, εικόνων, βίντεο από τις συγκρούσεις και τις βίαιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής.

Οι αναφορές χρηστών στο εν λόγω δίκτυο έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του κλίματος στις διαδηλώσεις στην Τουρκία, ειδικά στην αρχή που τα ΜΜΕ δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα. Φυσικά, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, δεν έχουν λείψει και οι ανακριβείς αναφορές (ή ακόμη και οι ψεύτικες φωτογραφίες).

Η «λάβα» αναφορών και σχολίων για τις διαδηλώσεις, επικριτικών στη συντριπτική τους πλειονότητα στην κυβέρνηση, είχε οδηγήσει τον Ερντογάν να χαρακτηρίσει «μπελά για την χώρα» το Τwitter -αναφορά που αναπαρήχθη εκτενώς στα ξένα ΜΜΕ.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ όμως φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα με το Twitter. Ο λογαριασμός του παραμένει... παραγωγικότατος τις τελευταίες ημέρες και έχει σχεδόν ξεκινήσει «εκστρατεία» για την κάλυψη των επεισοδίων.

 

Eνα ενδεικτικό περιστατικό ήταν ο μικροκαβγάς που είχε έναν δημοσιογράφο, τον Aλεξ Κρίστι-Μίλερ, που καλύπτει τα επεισόδια στην πόλη. Ο Μίλερ ανέφερε ότι οι διαδηλωτές του λένε πως ελικόπτερο έριξε δακρυγόνα από τον αέρα στο πάρκο Γκεζί, παραπέμποντας και σε παρόμοιες αναφορές συναδέλφου του.

«Σταματήστε  να διαδίδετε ψευδείς ειδήσεις! Ξέρουμε τι προσπαθείτε να κάνετε... αλλά κάντε το χωρίς να λέτε ψέματα!» παρενέβη ο Σιμσέκ. Ο δημοσιογράφος του απάντησε πως μιλούσε για αναφορές διαδηλωτών, κι ο ίδιος είδε μόνο το ελικόπτερο ενώ εισέπνεε δακρυγόνα.

«Πρέπει να συμπεριφέρεστε πιο υπεύθυνα! Το ότι είστε δημοσιογράφος δεν σας δίνει το δικαίωμα να διαδίδετε φήμες και ψέματα!» του απάντησε ο υπουργός. Σε άλλα tweets, ο υπουργός αντιπαρατίθεται με χρήστες για τις διαδηλώσεις, κατά κανόνα κόσμια.

Aλλες φορές, σε δικά του tweets δείχνει την εικόνα που έχει η κυβέρνηση για την κατάσταση. Καλώντας τους πολίτες να μην παρασύρονται από τις εικόνες του κόσμου στις διαδηλώσεις, ο Σιμσέκ γράφει την Τρίτη πως «η κυβέρνηση έχει την ισχυρή στήριξη του λαού και ο Θεός θα δώσει να περάσει αυτή η αντιπαράθεση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα