Thumbnail
Και δεύτερος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στην Τουρκία, όπου τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Και δεύτερος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στην Τουρκία, όπου τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο 22χρονος εξέπνευσε τη Δευτέρα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί όταν δέχτηκε σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης στα νότια της Τουρκίας.

«Ο Αμπντουλάχ Κομέρτ τραυματίστηκε σοβαρά (...) από τα πυρά ατόμου που δεν έχει αναγνωριστεί», μετέδωσε το NTV  επικαλούμενο ανακοίνωση της τοπικής διοίκησης της επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 22χρονος εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ, τον οποίο επικαλείται το NTV, ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν την ζωή τους οι δύο διαδηλωτές, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ένας διαδηλωτής 20 ετών επίσης φέρεται να έχασε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη όταν χτυπήθηκε από ταξί το οποίο κινήθηκε με ταχύτητα κατά ομάδας διαδηλωτών σε λεωφόρο της τουρκικής μεγαλούπολης, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για ένα νέο σχέδιο ανοικοδόμησης κτηρίων σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία για την καταστολή του πλήθους και τις αυταρχικές πολιτικές του κ. Ερντογάν - όπως τις χαρακτήρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν και τη Δευτέρα τις συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολής. Ομάδες αριστερών είχαν σηκώσει κοκκινόμαυρα πανό καλώντας τον τούρκο πρωθυπουργό να παραιτηθεί και φωνάζοντας ότι «ότι κι αν γίνει δεν υπάρχει επιστροφή».

Στην Αγκυρα, οι αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα κατά του πλήθους των διαδηλωτών που είχαν στήσει οδοφράγματα στη συνοικία Γκιουμουσουγιού, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

Τόσο στην Αγκυρα, όσο και στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε ήρεμο κλίμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκτελών χρέη πρωθυπουργού κατά την απουσία του Ερντογάν, Μπουλέντ Αρίντς, θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τα γεγονότα στις 12.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος). Χθες, πάντως, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου, «αντί της χρήσης δακρυγόνων κατά των ανθρώπων».

Διήμερη απεργία στο Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, διήμερη απεργία πραγματοποιεί από σήμερα η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

«Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών... η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνομοσπονδίας, η οποία καλύπτει 11 συνδικάτα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα