Thumbnail
Τα «μικρά» σε έκταση σύμφωνα με τις περιγραφές του οικονομικού επιτελείου αλλά ακόμη… ανοικτά μέτωπα με την τρόικα θα τεθούν επί τάπητος και σήμερα το μεσημέρι στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης στο ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον οριστικοποιείται σε «χαρτί» το αναθεωρημένο μνημόνιο. 

Της Δήμητρας Καδδά


Τα «μικρά» σε έκταση σύμφωνα με τις περιγραφές του οικονομικού επιτελείου αλλά ακόμη… ανοικτά μέτωπα με την τρόικα θα τεθούν επί τάπητος και σήμερα το μεσημέρι στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης στο ΥΠΟΙΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον οριστικοποιείται σε «χαρτί» το αναθεωρημένο μνημόνιο. 


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στο σημείο της οριστικοποίησης μίας σειράς από «προαπαιτούμενα» και «ορόσημα» που θα συνοδεύσουν τις δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ και των 6 δισ. ευρώ. 

Νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους 

Από κοινού με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οριστικοποιεί την νομοθετική παρέμβαση για τους 2.000 επίορκους. Το θέμα συζητήθηκε και χθες το βράδυ στην συνάντηση της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ παρουσία του αρμόδιου υπουργού Α. Μανιτάκη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να παραστεί και στον σημερινό γύρο διαπραγμάτευσης. 

Η ρύθμιση στόχο έχει -αναφέρουν αρμόδιες πηγές- την όσο το δυνατό ταχύτερη απομάκρυνση των επιόρκων. Η τρόικα επιμένει -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- σε αυστηροποίηση του μνημονίου με νέο στόχο 20.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 7.500 φέτος, αντί για όρο περί 25.000 «εφέδρων» φέτος και 150.000 αποχωρήσεων. 

«Βροχή» από προαπαιτούμενα 

Η τρόικα φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση και μία σειρά από άλλα «προαπαιτούμενα» ή διαρθρωτικά ορόσημα. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, σειρά από απελευθερώσεις επαγγελμάτων, τις (όχι και τόσο γενναιόδωρες πλέον) ρυθμίσεις για δάνεια και οφειλές, το νέο ΕΕΤΗΔΕ, παρεμβάσεις στις τράπεζες και νέους στόχους για φορολογικούς ελέγχους. 

Η διαπραγμάτευση έως την Κυριακή συνεχίζεται με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας με τον υπουργό Γ. Στουρνάρα να επιστρέφει την Κυριακή από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο. 

Το κλίμα όπως μεταφέρθηκε χθες από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος είναι ότι "είμαστε κοντά σε όλα τα πεδία" των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε το ΕΕΤΗΔΕ (χθες ερωτηθείς σχετικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να διευκρινίσει αν τελικά η μείωση στον συντελεστή του ΕΕΤΗΔΕ θα είναι μικρότερη από 15%), ούτε η ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες και δανείων νοικοκυριών που έχουν οικονομικά προβλήματα. 

Δάνεια 

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου παρουσία του υπουργού Κ. Χατζηδάκης εξετάζουν ρύθμιση μόνο για ενήμερα δάνεια με 4ετή περίοδο χάριτος (παραμένει αδιευκρίνιστο το αν οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τόκους ή και μέρος του κεφαλαίου αλλά και το ύψος του επιτοκίου), με ανώτατο όριο αξίας της κατοικίας στα 180.000 ευρώ.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καψάλης
Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Μιλτιάδης (Μίλτος) Καψάλης
Ο φιλόλογος που ταύτισε τη γνώση με την ανθρωπιά και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα σε γενιές μαθητών
Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Μιλτιάδης (Μίλτος) Καψάλης
public_8.jpg
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Πλήρους και μερικής απασχόλησης οι διαθέσιμες θέσεις σε καταστήματα και κεντρικές λειτουργίες – Δείτε ποιες ειδικότητες ζητούνται
Νέες προσλήψεις στα Public: Ανοίγουν περισσότερες από 20 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα
social media
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία
Από τα δικαστήρια και τις τράπεζες έως την οικογένεια, τη μετανάστευση και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς – Τα ευρήματα των ερευνών που παρουσιάστηκαν...
Έρευνα ΑΠΘ: Ποια πολιτικά posts «κερδίζουν» το Facebook και τι αποκαλύπτουν για την ελληνική κοινωνία