Σχολεία: Το υπουργείο Παιδείας ιδρύει το Εθνικό Κέντρο Υποστήριξης «10131»

Πολιτική 0

Παύλος Μαρινάκης: Όσα είπε για Κασιδιάρη, εκλογές και το ζήτημα με το επίδομα ανεργίας

Μαρινάκης (2)
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/INTIME NEWS
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Για όλους και για όλα τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε για τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νομικές παράμετροι για τα πολιτικά δικαιώματα του Ηλία Κασιδιάρη, η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, καθώς και οι πολιτικές ισορροπίες ενόψει των επόμενων εκλογών.

Το νομικό πλαίσιο για τον Ηλία Κασιδιάρη και ο ρόλος της Δικαιοσύνης

Αναφερόμενος στην αποφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη και τη συζήτηση γύρω από την πιθανή κάθοδό του στις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε τη συνταγματική διάσταση του θέματος:

  • Διατήρηση εκλογικού δικαιώματος: Η καταδίκη των 13 ετών κάθειρξης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν θεωρείται αμετάκλητη, καθώς εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο. Βάσει του Συντάγματος, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι διατηρείται μέχρι την τελεσίδικη απόφαση.
  • Η συμμετοχή κομμάτων: Διαχωρίζοντας την ατομική υποψηφιότητα από τη συμμετοχή ενός πολιτικού σχηματισμού, τόνισε ότι οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ απαγορεύουν την κάθοδο κομμάτων με ηγεσία -εμφανή ή σκιώδη («αχυράνθρωποι»)- καταδικασμένα πρόσωπα.
  • Η αρμοδιότητα: Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι τη σχετική απόφαση για τον αποκλεισμό ή μη ενός κόμματος τη λαμβάνει αποκλειστικά η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση.
  • Έλεγχος στις φυλακές: Σχετικά με τις καταγγελίες για κατοχή κινητού τηλεφώνου από τον καταδικασθέντα εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, σημείωσε πως εφόσον επιβεβαιωθούν παραβιάσεις, θα καταλογιστούν ευθύνες και θα επιβληθούν κυρώσεις.

Ενεργειακή κρίση, ΕΦΚ στα καύσιμα και δημοσιονομικές εφεδρείες

Χαρακτηρίζοντας το ενεργειακό κόστος ως το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής:

  • Αξιολόγηση τον Οκτώβριο: Τα μέτρα στήριξης παρατάθηκαν για τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αποφάσεις για τον Οκτώβριο θα ληφθούν με βάση τα νέα δεδομένα, καθώς διατηρούνται δημοσιονομικές εφεδρείες για το 2026.
  • Απόρριψη μείωσης ΕΦΚ: Υποστήριξε ότι οι προσωρινές στοχευμένες παρεμβάσεις στην αντλία προσέφεραν μεγαλύτερο όφελος στους καταναλωτές σε σύγκριση με μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η οποία θα είχε δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος.
  • Ευρωπαϊκή παρέμβαση: Τόνισε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην ανάδειξη του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι μια διεθνής κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.

Πολιτικά σενάρια, κριτική στο ΠΑΣΟΚ και το επίδομα ανεργίας

Στο πεδίο των πολιτικών συσχετισμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια μελλοντικών συνεργασιών και σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα:

  • Σενάρια συνεργασίας με Τσίπρα: Χαρακτήρισε «αστεία» τα σενάρια συμπόρευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος εντελώς διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες στην οικονομία.
  • Βολές κατά ΠΑΣΟΚ: Κατηγόρησε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για μετατόπιση προς τον λαϊκισμό και για εξαγγελία ανεπίδοτων οικονομικών υποσχέσεων που ξεπερνούν τις αντοχές του προϋπολογισμού.
  • Προοπτική 2027: Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εκλογική μάχη του 2027, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από την υλοποίηση του προγράμματός της και το ρεαλιστικό της σχέδιο.
  • Διευκρίνιση για το επίδομα ανεργίας: Σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του για τους εποχικά εργαζόμενους, διευκρίνισε ότι η πρόταση για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας αποτελεί προσωπική του άποψη και δεν συνιστά εγκεκριμένο κυβερνητικό σχεδιασμό ή πρόταση κατάργησης του επιδόματος.
0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Νέο χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους

Υπουργείο Παιδείας: 6.500 προσλήψεις αναπληρωτών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πολιτική