σαμαράς
Το παρασκήνιο της ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά

Η πολιτική σκηνή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για μια κίνηση που αναμένεται να αναδιατάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η ίδρυση νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά δεν αποτελεί πλέον σενάριο, αλλά μια ολοκληρωμένη πραγματικότητα που περιμένει την κατάλληλη χρονική στιγμή για να δημοσιοποιηθεί.

Οι διεργασίες στο επιτελείο του Μεσσήνιου πολιτικού έχουν ολοκληρωθεί εδώ και εβδομάδες. Το όνομα του νέου πολιτικού φορέα, οι υπογραφές των ιδρυτικών μελών, καθώς και το Καταστατικό με τις θεμελιώδεις αρχές του, βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του πρώην πρωθυπουργού. Παράλληλα, έχει καταρτιστεί η ηγετική ομάδα που θα πλαισιώσει τον κ. Σαμαρά, ενώ υπάρχει έτοιμος κατάλογος με υποψήφιους βουλευτές για όλη την επικράτεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Αντώνης Σαμαράς όσον αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να εντάξει στο νέο σχήμα «γαλάζιους» βουλευτές, εκτός εάν οι ίδιοι επιλέξουν προηγουμένως να παραδώσουν τις έδρες τους. Η κίνηση αυτή στοχεύει στο να μην κατηγορηθεί για αλλοίωση της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Αντιθέτως, η «πόρτα» φαίνεται να είναι πιο ανοιχτή για ανεξάρτητους βουλευτές ή στελέχη από άλλα κόμματα, αν και θα υπάρξει αυστηρό face control για όσους επιδιώξουν να ενταχθούν στις λίστες.

Ο χρόνος των επίσημων ανακοινώσεων παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό. Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να σταθμίζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ίδιος και ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην παράταξη της οποίας ηγήθηκαν.

Ωστόσο, αν το κόμμα Σαμαρά προχωρήσει αυτόνομα, η πίεση στη ΝΔ θα είναι πρωτοφανής. Ο κίνδυνος το ποσοστό της να υποχωρήσει κάτω από το 25% είναι ορατός, κάτι που θα σήμαινε την απώλεια του κλιμακωτού bonus των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα.

Η εμφάνιση του φορέα Σαμαρά θα αποτελέσει το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ που περιλαμβάνει επίσης τις αναμενόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού. Η ίδρυση των δικών τους κομμάτων θα προηγηθεί, διαμορφώνοντας ένα πολυδιασπασμένο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το νέο αυτό σκηνικό, που θα δοκιμαστεί στις επόμενες εθνικές κάλπες, εκτιμάται ότι θα λάβει την οριστική του μορφή στις Ευρωεκλογές του 2029, αλλάζοντας οριστικά τον χάρτη της πολιτικής αντιπροσώπευσης στη χώρα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαθητές τρέχουν σε σκάλα σχολείου με τσάντες
Υπ. Παιδείας: Αλλαγές στα μαθήματα αύριο Παρασκευή σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας - Διαθέσιμο το εκπαιδευτικό υλικό για τις δίωρες εκδηλώσεις της 8ης Μαΐου
Υπ. Παιδείας: Αλλαγές στα μαθήματα αύριο Παρασκευή σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
προαυλιο
Συναγερμός στο Περιστέρι: Σημάδια καθίζησης σε Λύκειο και γήπεδο μπάσκετ
Ανησυχία για την ασφάλεια μαθητών στο Περιστέρι – Στο «μικροσκόπιο» φαινόμενα καθίζησης σε σχολικό συγκρότημα
Συναγερμός στο Περιστέρι: Σημάδια καθίζησης σε Λύκειο και γήπεδο μπάσκετ
δσ
ΠΑΣΥΔ: Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου & Ελεγκτικής Επιτροπής
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων Δημοσίου ολοκλήρωσε τις αρχαιρεσίες του με ποσοστό συμμετοχής 85,3%, θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση του ρόλου...
ΠΑΣΥΔ: Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου & Ελεγκτικής Επιτροπής