Στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Μαρία Καρυστιανού, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των αγροτικών μπλόκων.
Δίπλα της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια παρουσία με έντονο πολιτικό συμβολισμό.
Η κα Καρυστιανού μίλησε ανοιχτά για τη συγκρότηση ενός κινήματος πολιτών κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μια κίνηση εντυπώσεων ή βιαστικών ανακοινώσεων.
«Το κίνημα των πολιτών κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής οργανώνεται και σύντομα θα είναι έτοιμο να διεκδικήσει τη ψήφο του ελληνικού λαού, της κοινωνίας. Δεν έχω να πω ημερομηνία, δεν έχω να πω όνομα. Όταν θα έχω κάτι ολοκληρωμένο, που σημαίνει ότι θα έχω πρόγραμμα έτοιμο και άτομα, θα βγούμε και θα μιλήσουμε γι' αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι το 80% του προβλήματος»
Αναλύοντας τη φιλοσοφία και τους στόχους της πρωτοβουλίας, η Μαρία Καρυστιανού υπογράμμισε ότι η λογοδοσία του πολιτικού συστήματος αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα.
«Ο στόχος του κινήματος είναι να αντιμετωπιστεί καταρχάς η διαπλοκή και η διαφθορά που για μένα είναι το 80% του προβλήματος, ότι οι πολιτικοί δεν χρειάζεται να λογοδοτήσουν δεν υπάρχει τιμωρία με αποτέλεσμα να βλέπουμε συνεχώς σκάνδαλα τα οποία μένουν ατιμώρητα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, το δημογραφικό και την εξωτερική πολιτική.
Όπως τόνισε, το όραμα είναι «μια αλλιώτικη Ελλάδα, πολύ πιο δημοκρατική», ενώ ξεκαθάρισε ότι στέκεται στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων, που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε κινητοποιήσεις.
«Ενοχλεί που κάτι πηγαίο πήρε δύναμη»
Αναφερόμενη στις αντιδράσεις και την κριτική που δέχεται, η κα Καρυστιανού έκανε λόγο για στοχευμένη απαξίωση.
Σύμφωνα με όσα είπε, «σε κάποιους δεν αρέσει που κάτι το οποίο ξεκίνησε πηγαία, αθώα κι αυθόρμητα μέσα από την κοινωνία για να βοηθήσει την κοινωνία έχει πάρει τέτοια δύναμη».
Σε προσωπικό τόνο, συνέδεσε τον αγώνα της για τη δικαίωση της κόρης της με τη σημερινή της στάση. «Ο αγώνας μου που ξεκίνησε για τη δικαίωση της κόρης μου, έχει καταλήξει να είναι ένας αγώνας κατά της διαπλοκής, κατά της διαφθοράς με όραμα μια ελεύθερη Ελλάδα… με διαφάνεια».
Μήνυμα στους αγρότες: «Η ισχύς εν τη ενώσει»
Απευθυνόμενη άμεσα στους συγκεντρωμένους αγρότες, η Μαρία Καρυστιανού μίλησε με λόγια έντονης συναισθηματικής φόρτισης, αναγνωρίζοντας τον αγώνα επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα. «Ξέρω πως είναι να παλεύεις για επιβίωση… καταλαβαίνω την αγωνία σας, έχουμε περάσει κι εμείς αγωνίες έχοντας απέναντι αυτό το ανάλγητο κράτος», είπε, για να καταλήξει με ένα ξεκάθαρο μήνυμα «θα τα καταφέρετε αν μείνετε ενωμένοι. Η ισχύς εν τη ενώσει. Ενωμένοι και δυνατοί θα υποχωρήσουν… Όλη η κοινωνία είναι μαζί σας».
Κωνσταντοπούλου: «Οι αγρότες δίνουν μάχη ζωής για όλους μας»
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
«Εδώ στα μπλόκα βρίσκονται επί εβδομάδες οι πραγματικοί αγρότες, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι που δίνουν μια μάχη ζωής για όλους μας», δήλωσε, ασκώντας αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση.
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, σημείωσε «είναι ώρα, επιτέλους, να πράξει αυτά που οφείλει… τα ελάχιστα που κάθε πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος θα είχε εγγυηθεί για τους αγρότες του».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «εγκληματική» την επικύρωση της Mercosur, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση κινήθηκε αντίθετα στο ευρωπαϊκό αγροτικό ρεύμα διαμαρτυρίας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom