Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με το Ισραήλ, αλλά αν συνεχίσει έτσι, θα απομακρύνει τους φίλους του», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός ενώ κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει το casus belli

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να ανακαλέσει το casus belli και να προτιμήσει την οδό της διπλωματίας.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι ο διάλογος, όχι η γλώσσα των όπλων», τόνισε, περιγράφοντας την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστο εταίρο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «στηρίζουμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επιζητούμε διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «δεν είμαστε αφελείς, καθώς γνωρίζουμε τις απειλές και τις συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η ασφάλεια είναι ο θεμέλιος λίθος της ευημερίας».

Γάζα: «Καμία δικαιολογία για τον πόλεμο»

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρίση στη Μέση Ανατολή. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση του πολέμου. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με το Ισραήλ, αλλά αν συνεχίσει έτσι, θα απομακρύνει τους φίλους του».

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο χιλιάδων παιδιών και τον ανθρωπιστικό πόνο των Παλαιστινίων».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης των δύο κρατών, καλώντας σε απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση του πυρός.

Ουκρανία: «Η αλλαγή συνόρων με βία δεν γίνεται αποδεκτή»

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Δεν δεχόμαστε την αλλαγή συνόρων με τη βία. Ο πόλεμος βρίσκεται ήδη στο τέταρτο έτος. Η Ουκρανία δεν είναι μια περιφερειακή διαμάχη, είναι ο πόλεμος για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί να υπάρχει φόρμουλα ειρήνης χωρίς την Ουκρανία στο τραπέζι».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) αναλαμβάνει
Πανελλαδικές εξετάσεις: Οδηγός αυτοφροντίδας και διαχείρισης άγχους από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
«Δεν είστε μόνοι» το μήνυμα του Ε.Ε.Σ. προς μαθητές και γονείς
Πανελλαδικές εξετάσεις: Οδηγός αυτοφροντίδας και διαχείρισης άγχους από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Στο Κάιρο της Αιγύπτου αύριο η υπουργός Παιδείας
Κρίσιμες συναντήσεις με τον Πατριάρχη Θεόδωρο και τον Αιγύπτιο ομόλογό της – Στο επίκεντρο τα ιστορικά ελληνικά σχολεία
Σοφία Ζαχαράκη: Στο Κάιρο της Αιγύπτου αύριο η υπουργός Παιδείας