μητσοτακης
Σύγκρουση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η Ισπανία λέει «όχι» στον στόχο 5% του ΑΕΠ για άμυνα - Αμετακίνητος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη ήταν η άρνηση της Ισπανίας να προσυπογράψει τον νέο, φιλόδοξο στόχο αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, η χώρα της Ιβηρικής φαίνεται να αρνείται το 5% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 3,5% αφορά την «παραδοσιακή» στρατιωτική ισχύ και το 1,5% την κυβερνοασφάλεια και άλλους συναφείς τομείς.

Η στάση της Ισπανίας προκάλεσε εμφανή ενόχληση, με ηγετικά στελέχη της Συμμαχίας να εκφράζουν δημόσια τον προβληματισμό τους.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Μπαρτ ντε Βέβερ, σημείωσε ότι «η ίδια ερμηνεία των κανόνων πρέπει να ισχύει για όλους», αφήνοντας αιχμές για την ισπανική θέση. «Αν η Ισπανία πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τις απαιτούμενες δυνατότητες χωρίς να αγγίξει το 3,5%, αυτό μένει να αποδειχθεί. Αν είναι αυτή η δική τους ερμηνεία, τότε είναι και όλων μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι απέφυγε να κατονομάσει την Ισπανία, άφησε σαφέστατες αιχμές.

«Ο σκοπός μιας Συμμαχίας είναι να διασφαλίζει έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες λειτουργούν ως τζαμπατζήδες (free riding) στηριζόμενοι στις αμυντικές δεσμεύσεις των άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Bloomberg, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Μαδρίτης.

Οι διαβουλεύσεις για τον στόχο του 5% παραμένουν σε εξέλιξη, ενώ χώρες-κλειδιά όπως η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της πρότασης.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αμετακίνητος. H αύξηση των αμυντικών δαπανών αποτελεί γι’ αυτόν αδιαπραγμάτευτο όρο για τη συνέχιση της στενής αμερικανικής δέσμευσης στη Συμμαχία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φοιτητές
Πτυχίο και μεταπτυχιακό «πακέτο» :Τα 115 τμήματα ΑΕΙ που το πτυχίο τους ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό
Αυτά είναι τα 115 Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων που το πτυχίο τους ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό τίτλο
Πτυχίο και μεταπτυχιακό «πακέτο» :Τα 115 τμήματα ΑΕΙ που το πτυχίο τους ισοδυναμεί με μεταπτυχιακό
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Νέες σχολές, αλλαγές στα πεδία και ενίσχυση σύνδεσης με την αγορά εργασίας
Πανελλαδικές 2026: Όλες οι αλλαγές στα Τμήματα και τις Σχολές ανά Επιστημονικό Πεδίο
Πανελλαδικές 2026: Νέες σχολές, αλλαγές στα πεδία και ενίσχυση σύνδεσης με την αγορά εργασίας