March to Gaza Greece
«18 μέλη της αποστολής κρατούνται παράτυπα στο αεροδρόμιο του Καΐρου από τις αιγυπτιακές Αρχές, χωρίς καμία αιτιολογία. Οι αιγυπτιακές αρχές ενημερώνουν πως τα μέλη της αποστολής θα επιστρέψουν με την επόμενη διαθέσιμη πτήση».

Το διεθνές ευρωπαϊκό εγχείρημα March to Gaza, μετά από μήνες συντονισμού, παγκόσμιας κινητοποίησης και διαλόγου με τις ελληνικές και διεθνείς κυβερνητικές αρχές, δέχθηκε πλήγμα καθώς οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί «σύμφωνα με το αρχικό πλάνο και με ασφάλεια». Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου αλλά και την αρχή ενός νέου, καθώς η πρωτοβουλία ανακοίνωσε ότι νέα σχέδια βρίσκονται προ των πυλών.

March to Gaza Greece

Επιστροφή της ελληνικής αποστολής – συγκινητικό κλείσιμο στο Ελ. Βενιζέλος

  • Ένα πρώτο γκρουπ επέστρεψε ήδη τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, ενώ την Τρίτη 17 Ιουνίου έφτασε το κύριο μέρος. Οι τελευταίοι συμμετέχοντες αναμένονται σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου.

    • Την Τρίτη το βράδυ, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεκάδες φίλοι  συγκεντρώθηκαν για να υποδεχτούν την αποστολή.

    • Η στιγμή κορυφώθηκε σε μια αυθόρμητη, συγκινητική mini-πορεία μέσα στο χώρο της αναμονής, προεξοφλώντας το πάθος και τη συλλογικότητα των συμμετεχόντων – πρωτοβουλία οργανωμένη από τα ίδια τα μέλη της ομάδας.

Την παράτυπη κράτηση 18 μελών τους στο αεροδρόμιο του Καΐρου καταγγέλλει η αποστολή. 

«18 μέλη της αποστολής κρατούνται παράτυπα στο αεροδρόμιο του Καΐρου από τις αιγυπτιακές Αρχές, χωρίς καμία αιτιολογία. Οι αιγυπτιακές αρχές ενημερώνουν πως τα μέλη της αποστολής θα επιστρέψουν με την επόμενη διαθέσιμη πτήση» αναφέρουν.

Η ανακοίνωση

Ένας μεγάλος αριθμός μελών της ελληνικής αποστολής επέστρεψε πριν από λίγο στην Αθήνα.

Όμως, 18 μέλη της αποστολής κρατούνται παράτυπα στο αεροδρόμιο του Καΐρου από τις αιγυπτιακές Αρχές, χωρίς καμία αιτιολογία. Οι αιγυπτιακές αρχές ενημερώνουν πως τα μέλη της αποστολής θα επιστρέψουν με την επόμενη διαθέσιμη πτήση.

Παρόλα αυτά, δεν δικαιολογείται η κράτηση και η μη επιστροφή τους, σήμερα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.
Ζητάμε τα 18 μέλη της ελληνικής αποστολής να επιστρέψουν άμεσα, με ασφάλεια, στην Ελλάδα.
Ο αγώνας που έδωσε το March to Gaza ήταν δίκαιος και ειρηνικός.
Δεν είχε στόχο να προκαλέσει τις αιγυπτιακές αρχές, και δεν το έκανε σε καμία στιγμή παραμονής της αποστολής στην Αίγυπτο.

Παρακολουθούμε τα μέλη της αποστολής που βρίσκονται στο Κάιρο και απαιτούμε την άμεση επιστροφή τους.

Τα επόμενα βήματα

Η ανακοίνωση επόμενων δράσεων – που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες – αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για:

  • Εναλλακτικές δρομολογημένες δράσεις στο πλαίσιο διεθνών πιέσεων.

  • Τοπικές πρωτοβουλίες, συγκεντρώσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

  • Διεύρυνση συνεργασιών με διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΜΚΟ και θεσμικούς φορείς.

Οι εκκλήσεις για ειρήνη, ευαισθητοποίηση και συλλογική δράση παραμένουν αμετάκλητα.

Ο κύκλος κλείνει, ο αγώνας συνεχίζει

Το αρχικό σχέδιο του March to Gaza δεν ολοκληρώθηκε όπως σχεδιάστηκε λόγω παρεμβάσεων. Όμως η πρωτοβουλία αναδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ήττα, αλλά για νέες δυναμικές ενέργειες σε βάθος χρόνου – αφήνοντας πίσω τη συγκινητική υποδοχή στο αεροδρόμιο ως ζωντανή απόδειξη της αποφασιστικότητας και της αλληλεγγύης που την χαρακτηρίζουν.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko
«Θα σε κάνουμε κομματάκια»: Σπείρα τρομοκρατεί ηλικιωμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
«Θα κρεμάσω το κεφάλι σου από το μπαλκόνι» - Ηλικιωμένοι δέχονται αλλεπάλληλες απειλητικές κλήσεις με στόχο να φοβηθούν και να παραδώσουν χρήματα
«Θα σε κάνουμε κομματάκια»: Σπείρα τρομοκρατεί ηλικιωμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Με αφορμή την τραγωδία με τις δύο 17χρονες, καθηγητής απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες
«Φεύγετε από το σχολείο, όχι από την καρδιά μας»: Συγκινεί καθηγητής για την τραγωδία στην Ηλιούπολη
Με αφορμή την τραγωδία με τις δύο 17χρονες, καθηγητής απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες
«Φεύγετε από το σχολείο, όχι από την καρδιά μας»: Συγκινεί καθηγητής για την τραγωδία στην Ηλιούπολη
dioxeis
Μηνύσεις και πειθαρχικά στην ΕΛΜΕ Πειραιά: Νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση διοίκησης και εκπαιδευτικών
Όταν ένας δημόσιος λόγος, μια ανακοίνωση ή ένα κάλεσμα διαμαρτυρίας περνούν από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο της ποινικής...
Μηνύσεις και πειθαρχικά στην ΕΛΜΕ Πειραιά: Νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση διοίκησης και εκπαιδευτικών