Μάκης Βορίδης
INTIME NEWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ
Βορίδης για μετανάστευση και ελληνοτουρκικά: «Αυστηροποίηση του πλαισίου»

Την κατεύθυνση αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (17/4) στον ΣΚΑΪ.

Ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης, κάτι που –όπως είπε– αποτελεί «καθημερινή μάχη» για το Λιμενικό. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου του έτους, σημείωσε πως οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη περισσότερων από 150 διακινητών, αριθμός που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον μία σύλληψη ημερησίως.

Νέο θεσμικό πλαίσιο με έμφαση στις επιστροφές

Ο υπουργός προανήγγειλε νέο, αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την επιστροφή μεταναστών που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα. Όπως δήλωσε, «οι παράνομοι μετανάστες δεν είναι απλώς άνθρωποι που ξέχασαν ένα χαρτί – έχουν παραβιάσει τον νόμο». Εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική έχει πλέον μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση που υποστήριζε η Ελλάδα εδώ και χρόνια: την ενίσχυση του συστήματος επιστροφών.

«Επεξεργαστήκαμε ήδη την πρώτη μορφή του νομοσχεδίου για τις επιστροφές», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η αυστηροποίηση αφορά τόσο τη διάρκεια του διοικητικού περιορισμού (που μπορεί να φτάσει τους 18 μήνες), όσο και την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα «απαντά» με πράξεις

Ο Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον «σαφώς οριοθετημένη στάση απέναντι στην Τουρκία», αναγνωρίζοντας ότι η αντίδραση της Άγκυρας ήταν αναμενόμενη.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που η χώρα μας θέτει επισήμως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την υφαλοκρηπίδα της», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «ποιοτική διαφορά» σε σχέση με το παρελθόν. Όπως είπε, «μέχρι τώρα, η Τουρκία μιλούσε και η Ελλάδα σιωπούσε – πλέον η Ελλάδα έχει φωνή και θέση».

Σχολιάζοντας τη γεωπολιτική διάσταση της εξέλιξης, ο υπουργός ανέφερε πως οι όποιες διαφορές με την Τουρκία θα λυθούν σε διεθνές επίπεδο, μέσω των θεσμών και των συμφωνιών που προβλέπονται. «Η Χάγη, διμερείς συμφωνίες, ή άλλες διαδικασίες – εκεί θα αναζητηθούν λύσεις», υπογράμμισε.

«Δεν αναμένουμε παρέμβαση Τραμπ»

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για πιθανή παρέμβαση από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση επανόδου του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Δεν το θεωρώ πιθανό», δήλωσε με σαφήνεια.

Με τα παραπάνω μηνύματα, η κυβέρνηση δείχνει πως επιδιώκει αφενός τον πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου μια ξεκάθαρη και ενεργή εξωτερική πολιτική, που δεν περιορίζεται πλέον στον ρόλο του παρατηρητή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

chip.jpg
Επαναστατικό εμφύτευμα μεταφράζει τις σκέψεις σε ομιλία – Νέα πρόοδος στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή
Η τεχνολογία αυτή στοχεύει κυρίως στη βοήθεια ατόμων με προβλήματα λόγου ή κινητικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επικοινωνία για άτομα με...
Επαναστατικό εμφύτευμα μεταφράζει τις σκέψεις σε ομιλία – Νέα πρόοδος στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκε ο προσωρινός πίνακας υποψηφίων για Διευθυντές Π.ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας και Ξάνθης
Ο πίνακας συντάχθηκε μετά την εξέταση των ενστάσεων και διατίθεται για ενημέρωση των ενδιαφερομένων
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκε ο προσωρινός πίνακας υποψηφίων για Διευθυντές Π.ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας και Ξάνθης
ΔΥΠΑ πρόγραμμα voucher
Αναρτήθηκε το μητρώο αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ
Τα μέλη μπορούν να δουν την ένταξη και σειρά κατάταξής τους μέσω TAXISnet, ενώ όσοι δεν εντάχθηκαν εμφανίζονται σε ξεχωριστό πίνακα
Αναρτήθηκε το μητρώο αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ
el venizelos
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Συναγερμός λόγω διαρροής φυσικού αερίου
Η επιβίβαση και αποβίβαση των ταξιδιωτών καθυστερεί, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να εφαρμοστούν προσωρινά περιοριστικά μέτρα
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Συναγερμός λόγω διαρροής φυσικού αερίου