Εκλογές
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οι εκλογικές διαδικασίες πάντα έχουν ιστορική βαρύτητα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, στην εξέλιξη κοινωνιών μας, στο μέλλον της χώρας μας.

Οι εκλογές δεν είναι μόνο μια γιορτή της δημοκρατίας, μία καθοριστική στιγμή για την πολιτική έκφραση των πολιτών. Συνδέονται με τα ουσιαστικότερα προβλήματά μας, με τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας. Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.

Υπάρχουν δύο κυρία ρεύματα, δύο βασικές επιλογές - συλλογικές και προσωπικές. Το σημερινό κυρίαρχο επιθετικό αλλά και φοβικό ρεύμα, το συντηρητικό που καθορίζεται εν πολλοίς από το  νεοφιλελευθερισμό, από τον ρατσισμό και από τον σκοταδισμό με επιμέρους αποκλίσεις στο εσωτερικό αυτού του ρεύματος. Και από την άλλη πλευρά, είναι το μεγάλο ρεύμα, το Μεταρρυθμιστικό, το προοδευτικό, που επιδιώκει ανοιχτές κοινωνίες, πολιτικό και κοινωνικό πλουραλισμό,  ισχυρόκοινοβουλευτισμό, κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου με ουμανιστικές αξίες.

Αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα έχει υπηρετηθεί στο μεγαλύτερο βαθμό από τη Σοσιαλδημοκρατία, που διαμόρφωσε το πιο φωτεινό τμήμα της Ευρώπης στη μεταπολεμική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό και την πολιτική κατάσταση χώρας, την κυβερνητική πολιτική και τις γενικότερες εθνικές και κοινωνικές εξελίξεις. Και εδώ λοιπόν υπάρχει ένα κρίσιμο πεδίο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σήμερα στη χώρα μας αποδομείται το δημόσιο σύστημα υγείας με συστηματικό τρόπο. Στην οικονομία  δεν έχουμε μόνο το φαινόμενο της ακρίβειας αλλά το κόστος ζωής συνολικά, γιατί έχει λάβει όψεις  γκρίζες η ακρίβεια, η στέγαση, η επαγγελματική εξέλιξη, η κοινωνική ασφάλιση. Δοκιμάζεται σκληρά το επίπεδο διαβίωσής μας και από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Ν.Δ. θα αλλάξει την πολιτική της.

Δεν μπορεί κανένας και καμία να παραμένει παρατηρητής ή να πιστεύει ότι δεν έχει νόημα να ψηφίζει ή να κάνει τον αδιάφορο ή να θεωρεί ότι κάνει αντίσταση με τη μη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Γιατί, σε κάθε περίπτωση, οι  εξελίξεις θα τον περιλαμβάνουν, ανεξάρτητα αν δεν ψηφίσει. Η  διαφορά είναι στο ότι όταν ψηφίζει, καθορίζει τις εξελίξεις και με τη δική του συμβολή. Είναι λοιπόν σημαντικό να πάμε όλες τις εκλογές. Να ψηφίσουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τον εαυτό μας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναγεννήσουμε το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος, να προάγουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλουμε η Ε.Ε. να εμβαθύνει την πολιτική ενοποίηση. Αγωνιζόμαστε για μια Ε.Ε. σηματωρό για την ειρήνη, για τη δημοκρατία των σύγχρονων εποχών, για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για τον ενεργό ρόλο των πολιτών. Στο Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δίνεται ένα πεδίο προτεραιότητας.

«Η ΕΕ πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ανισότητες εντός των συνόρων μας, την απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης, την αντίδραση εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών, τις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, και την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Θέλουμε μια πιο ενωμένη Ευρώπη που προστατεύει την κυριαρχία μας, τα κοινωνικά μας συστήματα και επενδύει σε ποιοτικές πράσινες θέσεις εργασίας, βιώσιμη ευημερία και δυναμική οικονομία».

*Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γλυπτά του Παρθενώνα
Με ένα έγγραφο ενός καϊμακάμη και χωρίς άδεια ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!
Σε συνεντεύξεις της σε ελληνικά Μ.Μ.Ε. η κυρία Μποζ τόνισε ότι τόσο η δική της ομάδα, όσο και άλλες από Τούρκους αρχαιολόγους έψαξαν τα οθωμανικά...
Με ένα έγγραφο ενός καϊμακάμη και χωρίς άδεια ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!