xrisoxoidis
Ο προϋπολογισμός του 2024 για την υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ.ευρώ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2024 στην Ολομέλεια, την έναρξη της αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες, με πρώτο βήμα την επιλογή νέων άξιων ικανών διοικήσεων.

«Δεσμευόμαστε ότι θα οικοδομήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που μας αξίζει και μας κάνει υπερήφανους. Όραμά μας, την επόμενη πενταετία, το ΕΣΥ να είναι στην πρώτη δεκάδα των δημοσίων συστημάτων υγείας των κρατών της Ευρώπης και να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «στις προγραμματικές δηλώσεις αναλάβαμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Υγείας της ελληνικής οικογένειας και αυτή είναι μια μάχη που συνεχίζουμε να την δίνουμε σε πολλά επίπεδα».

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι «σε λίγες ημέρες ξεκινάει η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας, αρχίζοντας από την ανάδειξη νέων διοικήσεων με άξια στελέχη, που θα πάνε τα νοσοκομεία της χώρας στη νέα μετά covid εποχή, που είναι τόσο διαφορετική ως προς τις ανάγκες φροντίδας Υγείας για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους τέσσερις στόχους που είναι «η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της χώρας. Η θεραπεία των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η προαγωγή της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές εμπειρίες των ασθενών. Η συμβολή του ΕΣΥ στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».

Οι προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις προσλήψεις στο ΕΣΥ, λέγοντας πως «προσλαμβάνονται σταδιακά μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ εντός του 2023, 4386 νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και Κ.Υ της χώρας. Προκηρύσσονται επίσης 1.710 θέσεις για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, εκ των οποίων 225 διασώστες του ΕΚΑΒ. Προσλαμβάνονται σταδιακά, επίσης, 729 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ενώ επαναπροκηρύχθηκαν 206 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες».

Ο υπουργός επισήμανε πως «τροποποιήθηκε η διάταξη για τις προσλήψεις γιατρών, ώστε αυτές να γίνονται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, το πολύ 3 μήνες. Ο νέος προγραμματισμός για το 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024. Ειδικότερά, προχωράμε στην προκήρυξη 1.450 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ, 3050 θέσεων νοσηλευτών, 800 θέσεων διασωστών ΕΚΑΒ και 950 λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία της χωράς, καθώς και προσωπικό για τους κρίσιμους εποπτευόμενους οργανισμούς».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «για πρώτη φορά, μια έμπρακτη πολιτική ενάντια στο brain drain είναι η εκχώρηση στις ιατρικές σχολές της χώρας 270 θέσεων πανεπιστημιακών, που θα στελεχώσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας». Πιστεύουμε, είπε ο υπουργός, ότι «αυτοί οι νέοι επιστήμονες θα πάνε το σύστημα μπροστά».

Επί του Προϋπολογισμού της Υγείας για το 2024

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2024 για την Υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ».

 Ειδικότερα είπε ότι «για τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ΕΚΑΠΥ που έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στις προμήθειες των φαρμάκων, η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκ. ευρώ, δηλαδή 13,3%. Συμβασιοποιούνται μέρα με τη μέρα τα έργα του τομέα υγείας που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,9 δισ. ευρώ με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την 31η/12/2025 και αφορούν, από εκσυγχρονισμούς και ανακαίνιση νοσοκομείων, μέχρι σημαντικές ψηφιακές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

 Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την υγεία και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα