Βουλή: Τι αλλαγές φέρνει η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 36 βουλευτές αλλά διατηρεί, προς ώρας, τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σημαντικές ανατροπές στον κοινοβουλευτικό χάρτη επιφέρει η διαρκής αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανεξαρτητοποίηση συνολικά 11 βουλευτών καθώς τις προσεχείς ημέρες η Βουλή αναμένεται να αποκτήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα – την 9η συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 11 ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσουν τις επόμενες ημέρες τον Πρόεδρο της Βουλής ότι συγκροτούν νέα κοινοβουλευτική ομάδα εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του κανονισμού λειτουργίας του κοινοβουλίου που προβλέπουν ότι αρκούν 10 βουλευτές για την σύσταση ΚΟ (σ.σ. το όριο για κόμματα που συμμετείχαν σε εκλογές πέφτει σε 5).

Ο ίδιες πηγές αναφέρουν πως επικεφαλής της νέας ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος και θα παίρνει μέρος στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τον συσχετισμό δύναμης η νέα ΚΟ «πλασάρεται» στην 7η θέση πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που διαθέτει 6 βουλευτές, την «ΝΙΚΗ» που έχει 10 και πίσω από τους «Σπαρτιάτες» που έχουν 11 βουλευτές αλλά ως κόμμα που συμμετείχε σε εκλογές προηγείται στην ισοβαθμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε την κοινοβουλευτική περίοδο με 47 βουλευτές μένει πλέον με 36. Διατηρεί ωστόσο τον τίτλο και τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς παραμένει το 2ο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Εάν όμως συνεχίσει να φυλλοροεί και χάσει τουλάχιστον άλλους 5 βουλευτές τότε νέα αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι και οι ΚΟ δικαιούται συγκεκριμένο αριθμό επιστημονικών συνεργατών και γραφεία εντός του κεντρικού κτηρίου της Βουλής. Στην περίπτωση ομάδων που συγκροτούνται από ανεξάρτητους βουλευτές δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση καθώς αυτή αφορά μόνο τα κόμματα που συμμετείχαν σε εκλογές και έλαβαν ποσοστό άνω του 1,5%.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ιστορία θα κρίνει»

«Η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Μάλιστα όπως επισημαίνει «η ιστορία θα κρίνει», τους λόγους και τις επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση  στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει  αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι  λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. 

Η Ιστορία θα κρίνει.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια.​

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»
Κ. Μητσοτάκης στο TikTok για το επίδομα μητρότητας: Κρατική στήριξη για εννιά μήνες σε όλες τις μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»