syriza
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | INTIME
Μέχρι και αίτημα ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή για «πολιτική καταδίκη» του νέου προέδρου έπεσε στο τραπέζι των συναντήσεων εξαιτίας του προτεινόμενου δημοψηφίσματος

Η «Ομπρέλα», οι «Εξι συν Εξι», η ηγετική ομάδα, αλλά και λοιπά κεντρικά στελέχη μπήκαν σ’ ένα απίστευτο γαϊτανάκι συναντήσεων χθες μετά τη βόμβα διασποράς του νέου προέδρου που έκανε μύλο το κόμμα. Οι προτάσεις που έπεσαν στα τραπέζια ήταν πολλές. Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές διαφαινόταν η πρόθεση από πλευράς της «Ομπρέλας και των «Εξι συν Εξι» για αίτημα ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή περί «πολιτικής καταδίκης» του διαγγέλματος Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία ακόμα και το σενάριο περί επίκλησης του άρθρου 20, παρ. 4 του καταστατικού του κόμματος που προβλέπει την πρόταση μομφής κατά του προέδρου. Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι: «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο». Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Δυτική Αττική, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Δεν με απασχολεί».

Το θέμα όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Το βίντεο του προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και σε κόσμο που είχε αποφασίσει να μείνει στο κόμμα και να μην ακολουθήσει την «Ομπρέλα» στην έξοδο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ακόμα και βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι αν επέλθει ρήξη σήμερα, η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη από αυτή που περίμενε η ηγετική ομάδα υπολογίζοντας μόνο την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και τη φυγή το πολύ δύο βουλευτών (ανάμεσά τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).

Αυτά είδαν και προσμέτρησαν οι βουλευτές και τα στελέχη που έστειλαν το μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη να ανακαλέσει, διαπιστώνοντας ότι το κόμμα θα βρεθεί στα πρόθυρα της διάλυσης σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Σε ερώτημα σε προβεβλημένο στέλεχος «τι θα κάνετε αν δεν υπάρξει υποχώρηση από πλευράς ηγεσίας», η απάντηση ήταν «θα καταψηφίσουμε την πρόταση». Σε νέο ερώτημα τι θα πράξουν αν ο κ. Κασσελάκης επιμείνει στα περί δημοψηφίσματος, η απάντηση ήταν πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στελέχη που πλαισιώνουν τον κ. Κασσελάκη μάς έλεγαν χθες βράδυ ότι από τη στιγμή που υπήρξαν οι παραιτήσεις και οι αναμενόμενες αποχωρήσεις τα περί δημοψηφίσματος ήταν «αχρείαστα» και εκτιμούσαν παράλληλα ότι ο πρόεδρος «δεν θα κάνει πίσω».

Η σιωπή Τσίπρα

Οι πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έδινε το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Κανείς δεν ξέρει επίσης αν ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να παρέμβει στη δυσκολότερη στιγμή του κόμματος και λίγο πριν η πορεία σύγκρουσης γίνει μη αναστρέψιμη, σύμφωνα τουλάχιστον με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί χθες το βράδυ. Σε ερώτημα σε εκπροσώπους όλων των τάσεων αν μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει αποφασιστικά, οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες. Υπήρχαν εκείνοι που απάντησαν θετικά, αλλά και εκείνοι που εκτιμούσαν ότι για τη σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη ο τέως πρόεδρος.

Τούτων δοθέντων η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στην εισαγωγική ομιλία του, όσο και για εκείνη των γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου.

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει και η στάση που θα κρατήσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία ουσιαστικά «ακυρώθηκε» ως όργανο από τον πρόεδρο. H φράση του κ. Κασσελάκη ήταν πολύ συγκεκριμένη χθες: «Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσο μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων».

Η αιχμή εκλήφθηκε ότι αφορά τις διαδικασίες διαγραφής, ωστόσο έμπειρα στελέχη ανέφεραν ότι το πρόβλημα ήταν αλλού και ότι είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο εν λόγω όργανο ώστε να προχωρήσει στις διαγραφές.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xrimata-money-epidoma.jpg
Έρχεται νέο έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
πέρσι ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν περισσότερη από 10 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό...
Έρχεται νέο έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
υπουργειο παιδείας δικαιολογητικά αναπληρωτών
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Το ΦΕΚ της κατανομής, οι οριστικοί πίνακες 2ΓΕ/2023 και οι προσκλήσεις για αιτήσεις για τους πρώτους διορισμούς
Στόχος να βρίσκονται και οι νεοδιορισθέντες και η πρώτη "φουρνιά" αναπληρωτών την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Το ΦΕΚ της κατανομής, οι οριστικοί πίνακες 2ΓΕ/2023 και οι προσκλήσεις για αιτήσεις για τους πρώτους διορισμούς
μαθητές
«Κάνουν τα παιδιά μας μπαλάκι του πινγκ-πονγκ!»: Στα όριά τους οι γονείς για την κατανομή σε Γυμνάσια και Λύκεια
Περίεργα ανακατέματα μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια: Ανακατανομή ή μεθόδευση για μετακομίσεις και «ξαφνικό θάνατο»
«Κάνουν τα παιδιά μας μπαλάκι του πινγκ-πονγκ!»: Στα όριά τους οι γονείς για την κατανομή σε Γυμνάσια και Λύκεια