Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει από την Ευρώπη τις  αποφάσεις για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να παρέμβει

Έχουν σταματήσει οι διαρροές στους αγωγούς του Nord Stream, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Gazprom, προσθέτοντας ότι η διοχέτευση αερίου θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μία γραμμή.

Οι γραμμές των αγωγών Nord Stream είχαν υποστεί ζημιές κάτω από τη Βαλτική, γεγονός για το οποίο η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είχε πει ότι οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα».

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είχε δήλωσει πριν λίγες μέρες η Δανή πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και η Γερμανία και η Σουηδία, οι οποίες εκτιμούν ότι σημειώθηκε δολιοφθορά.

Οι διαρροές φυσικού αερίου, που εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς την περασμένη Τρίτη, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και ενίσχυσαν τους φόβους για θέματα ασφάλειας.

Ύποπτες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους υποθαλάσσιους αγωγούς. Ο αγωγός Nord Stream 1, κάποτε η κύρια οδός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο Nord Stream 1 ήταν πλήρως λειτουργικός, πριν η Ρωσία σταματήσει τις ροές αερίου τους προηγούμενους έξι μήνες, επικαλούμενη τη μη πληρωμή σε ρωσικά ρούβλια και τεχνικά προβλήματα.

Ωστόσο, ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, αφού η Γερμανία «πάγωσε» τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας από αυτό που αποκαλούσαν «δολιοφθορά», αν και οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιον κατηγορούν.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πρώτα να βάλει το πλαφόν η Ευρώπη

Σε κλίμα «εμείς θέλουμε, αυτοί δεν θέλουν» η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει λόγο για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση καλεί την Ευρώπη να λάβει εκείνη τις  αποφάσεις για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Αυτό φάνηκε έντονα και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg τη Δευτέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η επιδιωκόμενη συναίνεση συγκλίνει προς ένα μικρό σύνολο επιλογών. Ο κοινός παρονομαστής είναι η επιθυμία να επιβληθεί ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο εν συνόλω, όχι μόνο στις μικρές ποσότητες που εξακολουθούν να έρχονται από τη Ρωσία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η «ρευστότητα έχει στερέψει», ενώ οι τιμές αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί.

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι τόσο υψηλό ώστε να λειτουργεί ως “αυτόματος διακόπτης” αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα. Έχω κατά νου ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο, αλλά το ποσό αυτό αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών μελών τις οποίες θέλω να σεβαστώ – γι’ αυτό και δεν θα το αποκαλύψω εδώ. Στο μεταξύ, με αρκετά υψηλές τιμές, οι προμηθευτές θα εξακολουθούν να στέλνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να έχουν λόγους να μειώσουν τη ζήτησή τους. Ένα πλαφόν θα πρέπει να είναι ένα όριο σχετικά με το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι τιμές, όχι ένας τεχνητά χαμηλός αριθμός που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές» είπε.

Gazprom: Μπορούμε ακόμη να εξάγουμε αέριο στην Ευρώπη

Η Gazprom υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι η πίεση στις τρεις γραμμές έχει σταθεροποιηθεί και πως εργάζεται προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Η Gazprom ανέφερε πως η γραμμή «Β» του Nord Stream 2 μπορεί ακόμη να εξάγει αέριο στην Ευρώπη, αν ληφθεί μια απόφαση για έναρξη των παραδόσεων.

«Αν ληφθεί μια απόφαση να ξεκινήσουν οι παραδόσεις μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, φυσικό αέριο θα διοχετευθεί στον αγωγό αφού η ακεραιότητα του συστήματος έχει ελεγχθεί και επαληθευτεί από τις εποπτεύουσες αρχές» επισήμανε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

κιβωτός του κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση
Νέα κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που είχε κατηγορήσει στέλεχος της ΜΚΟ για σεξουαλική κακοποίηση
Κιβωτός του Κόσμου: Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 19χρονος που κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση
bjcem
Εκδήλωση BJCEM: Ανάδειξη ερευνητικών εργασιών 50 συμμετεχόντων
Συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού BJCEM
Εκδήλωση BJCEM: Ανάδειξη ερευνητικών εργασιών 50 συμμετεχόντων
xamogelo tou paidiou
Χαμόγελο του Παιδιού: Βazaars με Χριστουγεννιάτικα είδη σε όλη την Ελλάδα
Τα Χριστουγεννιάτικα Βazaars διοργανώνονται με σκοπό την ενίσχυση του Οργανισμού, των εξειδικευμένων και ολιστικών δράσεών του και τη στήριξη των ...
Χαμόγελο του Παιδιού: Βazaars με Χριστουγεννιάτικα είδη σε όλη την Ελλάδα