nord stream έκρηξη
Την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα.

Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, είπε ότι η συνεδρίαση του Σ.Α. θα συζητήσει για τους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.

Οι διαρροές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα πιθανολογούμενων δολιοφθορών, οι οποίες εντοπίστηκαν στους δύο αγωγούς την Τρίτη, έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και ενέτειναν τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.

Ύποπτες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα στους υποθαλάσσιους αγωγούς. Ο αγωγός Nord Stream 1, κάποτε η κύρια οδός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είχε ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας αλλά τώρα δεν μπορεί εύκολα να ξαναλειτουργήσει. Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας από αυτό που αποκαλούσαν «δολιοφθορά», αν και οι αξιωματούχοι δεν είπαν ποιον κατηγορούν.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την δολιοφθορά, αν αποδειχθεί πως ήταν τέτοια.

Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέει ότι η δολιοφθορά είναι πιθανή αλλά τονίζει ότι οι κατηγορίες ορισμένων ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την υπόθεση είναι «ανόητες».

Μάλιστα, η Μόσχα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. «Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

«Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε αργότερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Έρχονται αιτήσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών για θέσεις Συντονιστών
Η Σοφία Ζαχαράκη προανήγγειλε διορθωτικές κινήσεις για τον αποκλεισμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών
Ελληνόγλωσση εκπαίδευση: Έρχονται αιτήσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών για θέσεις Συντονιστών
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή
Τέμπη: Παράταση στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εισαγωγή πληγέντων στα ΑΕΙ έως το 2028
Σοφία Ζαχαράκη: «Έμπρακτη στήριξη σε μια τραυματική υπόθεση» – Πώς θα εφαρμοστεί η προσαύξηση 20% στη βαθμολογία και η εισαγωγή καθ’ υπέρβαση για...
Τέμπη: Παράταση στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εισαγωγή πληγέντων στα ΑΕΙ έως το 2028
Σοφία Ζαχαράκη, υπουργείο Παιδείας
Σοφία Ζαχαράκη: Πώς θα εφαρμοστεί το ειδικό ποσοστό 2% στις Πανελλαδικές 2026
Πώς θα γίνει η εισαγωγή στα ΑΕΙ για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές - Τι απαντά η υπουργός Παιδείας
Σοφία Ζαχαράκη: Πώς θα εφαρμοστεί το ειδικό ποσοστό 2% στις Πανελλαδικές 2026