μητσοτάκης
Η ανακοίνωση του χρόνου διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων φούντωσε τα σενάρια για το χρόνο που θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές

Για πρώτη φορά στην ιστορία το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε από το 2022 την ημερομηνία των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και των εξετάσεων στα σχολεία για το 2023.

Και αμέσως φούντωσαν τα σενάρια για το χρόνο που θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές αφήνοντας πλέον ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Δεδομένο είναι ότι εκλογές δεν θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Με βάση τις ημερομηνίες του υπουργείου Παιδείας, οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή και με τα ειδικά μαθήματα θα φτάσουν μέχρι και 29 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη.

Στα Λύκεια, τα μαθήματα λήγουν στις 19 Μαίου και οι εξετάσεις για την πρώτη και δευτέρα Λυκείου θα αρχίσουν στις 22 Μαίου 

Επομένως, φαίνεται η κυβέρνηση να έχει δύο επιλογές, με δεδομένο ότι θα πάμε σε διπλές κάλπες, με απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή και με ενισχυμένη (αν αλλάξει και ο εκλογικός νόμος εκ νέου, με μεγαλύτερο μπόνους για το πρώτο κόμμα), περίπου ένα μήνα μετά.

Επομένως, καίγεται το σενάριο των εκλογών τον Μάιο, γιατί θα έπεφταν μέσα στις εξετάσεις των παιδιών, ενδοσχολικές και Πανελλαδικές.

Ένα σενάριο είναι να γίνουν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, π.χ. Κυριακή 2 Απριλίου και οι επόμενες στις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουν λήξει όλες οι πολιτικές εκκρεμότητες πριν από τις εξετάσεις.

Θα μπορούσαν βεβαίως να στηθούν κάλπες και στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και οι επόμενες να πάνε για 7 ή 14 Μαΐου, πριν δηλαδή από τις εξετάσεις, οριακά, ωστόσο.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του in.gr, τα πάντα βεβαίως κρίνονται από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά είναι σίγουρο ότι η ανακοίνωση της ημερομηνίας των Πανελλαδικών δίνει το σήμα για πολλά σενάρια και σχεδιασμούς.

Διότι κανείς δεν θα απέκλειε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στον χειμώνα ή στις αρχές της Άνοιξης, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη 9 μήνες θητείας.

Πάντως, χθες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα λέγοντας ότι πιθανότατα η ΝΔ θα κάνει εκλογές σύντομα υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών και της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό

Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συντ
Συντάξεις: Χαμηλά πλαφόν, μικρές αυξήσεις και διευρυνόμενο χάσμα Ιδιωτικού–Δημοσίου τομέα
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν ότι η απόσταση μεταξύ των δύο τομέων παραμένει μεγάλη, ενώ οι αυξήσεις κρίνονται...
Συντάξεις: Χαμηλά πλαφόν, μικρές αυξήσεις και διευρυνόμενο χάσμα Ιδιωτικού–Δημοσίου τομέα
γονεις καθηγητες
Όταν η «αθάνατη Ελληνίδα μάνα» χτύπησε την πόρτα του Πανεπιστημίου
Όταν ένας γονέας αναλαμβάνει να «διαπραγματευτεί» βαθμολογία, το ζήτημα παύει να είναι ατομικό. Αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα της ακαδημαϊκής...
Όταν η «αθάνατη Ελληνίδα μάνα» χτύπησε την πόρτα του Πανεπιστημίου
tempi
Τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών: Πανελλαδικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φεβρουαρίου 2026
Συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα - Κύρια σημεία και στόχοι των κινητοποιήσεων
Τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών: Πανελλαδικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φεβρουαρίου 2026