μητσοτάκης
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η ανακοίνωση του χρόνου διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων φούντωσε τα σενάρια για το χρόνο που θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές

Για πρώτη φορά στην ιστορία το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε από το 2022 την ημερομηνία των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και των εξετάσεων στα σχολεία για το 2023.

Και αμέσως φούντωσαν τα σενάρια για το χρόνο που θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές αφήνοντας πλέον ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Δεδομένο είναι ότι εκλογές δεν θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Με βάση τις ημερομηνίες του υπουργείου Παιδείας, οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή και με τα ειδικά μαθήματα θα φτάσουν μέχρι και 29 Ιουνίου ημέρα Πέμπτη.

Στα Λύκεια, τα μαθήματα λήγουν στις 19 Μαίου και οι εξετάσεις για την πρώτη και δευτέρα Λυκείου θα αρχίσουν στις 22 Μαίου 

Επομένως, φαίνεται η κυβέρνηση να έχει δύο επιλογές, με δεδομένο ότι θα πάμε σε διπλές κάλπες, με απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή και με ενισχυμένη (αν αλλάξει και ο εκλογικός νόμος εκ νέου, με μεγαλύτερο μπόνους για το πρώτο κόμμα), περίπου ένα μήνα μετά.

Επομένως, καίγεται το σενάριο των εκλογών τον Μάιο, γιατί θα έπεφταν μέσα στις εξετάσεις των παιδιών, ενδοσχολικές και Πανελλαδικές.

Ένα σενάριο είναι να γίνουν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, π.χ. Κυριακή 2 Απριλίου και οι επόμενες στις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουν λήξει όλες οι πολιτικές εκκρεμότητες πριν από τις εξετάσεις.

Θα μπορούσαν βεβαίως να στηθούν κάλπες και στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και οι επόμενες να πάνε για 7 ή 14 Μαΐου, πριν δηλαδή από τις εξετάσεις, οριακά, ωστόσο.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του in.gr, τα πάντα βεβαίως κρίνονται από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά είναι σίγουρο ότι η ανακοίνωση της ημερομηνίας των Πανελλαδικών δίνει το σήμα για πολλά σενάρια και σχεδιασμούς.

Διότι κανείς δεν θα απέκλειε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στον χειμώνα ή στις αρχές της Άνοιξης, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη 9 μήνες θητείας.

Πάντως, χθες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα λέγοντας ότι πιθανότατα η ΝΔ θα κάνει εκλογές σύντομα υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών και της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 56η Ημέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ αφιερωμένη στη Γαλάζια Οικονομία
Στον Πειραιά διεξήχθη η 56η «Ημέρα Καριέρας» ΔΥΠΑ για τη Γαλάζια Οικονομία, με συμμετοχή 30+ επιχειρήσεων και πάνω από 900 θέσεις εργασίας. Οι...
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 56η Ημέρα Καριέρας της ΔΥΠΑ αφιερωμένη στη Γαλάζια Οικονομία
πανεπιστήμιο δυτικής μακεδονίας κορυτσά
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διευρύνει τη συνεργασία του με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κορυτσάς
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενισχύει τους δεσμούς συνεργασίας με την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα της Κορυτσάς, στο πλαίσιο των...
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διευρύνει τη συνεργασία του με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κορυτσάς
φαρμακείο στα αμάξια
Νόμος για όλα τα αμάξια! Τι πρέπει να έχετε από 1η Γενάρη αλλιώς έχει πρόστιμο
Έχετε λίγο χρόνο ακόμα να προμηθευτείτε αυτά τα 16 υποχρεωτικά φαρμακευτικά αντικείμενα που πρέπει να έχετε στο αμάξι σας! Τι αλλάζει
Νόμος για όλα τα αμάξια! Τι πρέπει να έχετε από 1η Γενάρη αλλιώς έχει πρόστιμο