golearn-engl_970-250
delis giannis kke
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ που φέρνει στη Βουλή τις διεκδικήσεις των σπουδαστών των ΕΠΑΣ

Στη Βουλή έφερε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα δεδουλευμένα για τη μαθητεία στις ΕΠΑΣ το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Δελής.

Οι εργαζόμενοι σπουδαστές επαγγελματικών σχολών του ΟΑΕΔ διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τα τέλη του 2021.

Ο Γιάννης Δελής ανέδειξε τη διάσταση του προβλήματος, καθώς για την πλειοψηφία πρόκειται για βασικό εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν στο επίδομα σίτισης και στέγασης.

Μισθοί ψίχουλα

Απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Εργασίας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να καταβληθούν χωρίς καμία καθυστέρηση από δω και πέρα όλα τα δεδουλευμένα των σπουδαστών για τις συμβάσεις μαθητείας και να καταβάλλεται κάθε μήνα αυτός ο μισθός της πρακτικής τους. Παράλληλα τόνισε ότι ο μισθός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί στα επίπεδα που θέτουν τα συνδικάτα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, χαρακτήρισε προτεραιότητα τη στήριξη και αναβάθμιση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) «ειδικά όσον αφορά στα ζητήματα ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας», παραδέχτηκε πως υπάρχει υπέρμετρη καθυστέρηση με τις πληρωμές του 2022, η οποία είναι απολύτως λογικό να έχει αναστατώσει τους σπουδαστές και διαβεβαίωσε πως είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η καταβολή των αμοιβών.

Να υπάρξει οριστική λύση στη διαδικασία της καταβολής των αμοιβών

Στη δευτερολογία του ο Γιάννης Δελής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει οριστική λύση στη διαδικασία της καταβολής των αμοιβών, κάνοντας λόγο για «παιδιά που περιμένουν πώς και πώς τον μισθό της πρακτικής τους άσκησης. Μιλάμε για παιδιά τα οποία σηκώνονται από τα χαράματα για να δουλέψουν στην πρακτική τους, να πάρουν δύο και τρία αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να πάνε να φοιτήσουν μετά στη σχολή τους, για να γυρίσουν στο σπίτι τους στις 9 και 10 το βράδυ». 

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θεσμικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην υποβάθμιση του πτυχίου των σχολών αυτών στο επίπεδο 3, στην ενίσχυση της παρέμβασης των ίδιων των επιχειρηματιών στον καθορισμό των ειδικοτήτων πια και των προγραμμάτων σπουδών αυτών των επαγγελματικών σχολών, οδηγώντας σε αποφοίτους μιας χρήσης, με δεξιότητες που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα απαξιώνονται, στη μείωση δαπανών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή είναι η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ 2022-23.
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών ΔΕ σε ΚΕΔΑΣΥ/ΣΜΕΑΕ, σε Μουσικά, σε Καλλιτεχνικά Σχολεία και από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
Αλλαγές στον αριθμό των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία - Εναρμόνιση με ΑΑΔΕ
Δυνητική εναρμόνιση του ανώτατου αριθμού των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, με τον αντίστοιχο αριθμό δόσεων της ΑΑΔΕ, προς διευκόλυνση...
Αλλαγές στον αριθμό των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία - Εναρμόνιση με ΑΑΔΕ