golearn-engl_970-250
Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην υπόθεση Novartis αναφέρθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, θέτοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα πότε θα ζητήσει συγγνώμη «από όσους στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σκευωρίας».

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με το Κίνημα Αλλαγής ρίχνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας έτσι μια πρόγευση της στρατηγικής που θα υιοθετηθεί στο δρόμο προς τις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν. Η  δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ έχει χτυπήσει καμπανάκια, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως υποδέχεται εξίσου ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή το πολιτικό τοπίο γίνεται όλο και πιο σύνθετο, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία δεν φτάνει  το πολυπόθητο 37.5% με 38% . Το ποσοστό αυτό είναι απαραίτητο ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς οι επόμενες κάλπες θα στηθούν  με την απλή αναλογική.

Με αυτά τα δεδομένα η … επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής έχει διπλά αποτελέσματα  : πρώτον συσπειρώνει όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και δεύτερον φέρνει  στο προσκήνιο  έναν ενδιάμεσο πόλο- πριν από το ΣΥΡΙΖΑ -  για την υποδοχή δυσαρεστημένων πολιτών από την κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται για μια στρατηγική που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ θολό παραμένει το πως θα τοποθετηθεί η Χαριλάου Τρικούπη στα νέα αυτά δεδομένα.

Πάντως με τα μέχρι τώρα ευρήματα των γκάλοπ  το Κίνημα Αλλαγής υποδέχεται ψηφοφόρους και από τους δύο πολιτικούς μονομάχους. Σε δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα τι είχαν επιλέξει το 2019 όσοι δηλώνουν τώρα πως θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ  έχει ενδιαφέρον πως το 9%  απάντησε Νέα Δημοκρατία και το  10% ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογο κλίμα είχε καταγράφει και σε έρευνα της Prorata , από την οποία προέκυπτε πως το 8% όσων είχαν ψηφίσει το 2019 Νέα Δημοκρατία και το 9% όσων είχαν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο… εκσυγχρονιστικός πονοκέφαλος

Κάθε άλλο παρά δεδομένο θεωρούν το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό κέντρο στη Νέα Δημοκρατία, παρά το ό,τι το 2019 σε μεγάλο βαθμό είχε στραφεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο ο .. μήνας  του  μέλιτος  φαίνεται πως έχει τελειώσει  και τα προβλήματα της καθημερινότητας (πανδημία, ακρίβεια, κακοκαιρία) απειλούν να διακόψουν αυτή την σχέση.

Δεν αποτελεί μυστικό πως οι εκσυγχρονιστές που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη γαλάζια μεταρρυθμιστική ατζέντα, τώρα κοιτούν και προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. Το κατά πόσο θα επιστρέψουν στα γνώριμα εδάφη της Χαριλάου Τρικούπη είναι κάτι που μένει να φανεί.

Πάντως στη Νέα Δημοκρατία θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα απομάκρυνε σημαντικά  το στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα ενταθούν τα πυρά στη Χαριλάου Τρικούπη , με το επιχείρημα πως  κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εκτιμάται πως θα αποδυναμώσει το φλερτ με το Κίνημα Αλλαγής των εκσυγχρονιστών, που σε μεγάλο βαθμό δεν τρέφουν και τα πιο θερμά συναισθήματα για την Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό πως με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα στην Ολομέλεια -κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Παύλου Πολάκη - η Νέα Δημοκρατία δεν ασκεί σφοδρή μόνο κριτική  στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά παράλληλα κατηγορεί το Κίνημα Αλλαγής πως επιλέγει  το ρολό του «επιτήδειου ουδέτερου». Σημειώνει δε πως ίσες αποστάσεις στην περίπτωση αυτή σημαίνουν ταύτιση με τον «Πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σαφής είναι η αιχμή για  το Νίκο Ανδρουλάκη καθώς σημειώνεται πως «πράγμα  που θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί πολύ καλύτερα ιδίως όσοι έχουν εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο»

Η Novartis, η παρέμβαση Βενιζέλου και το... ερώτημα Γεωργιάδη

Στην υπόθεση Novartis αναφέρθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, θέτοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα πότε θα ζητήσει συγγνώμη «από όσους στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σκευωρίας». Ωστόσο το γεγονός πως αναφέρθηκε σε δυο πρώην πρωθυπουργούς και σε τέσσερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε και αντιδράσεις . Ηταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που σημείωσε πως «όταν ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως «ο  Πρωθυπουργός, στην πολιτική διάσταση του συγκεκριμένου θέματος, δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος άλλων κομμάτων. Είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πώς θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα, το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος». Και ήρθε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης για να πάρει τη σκυτάλη,  λέγοντας «που είναι ο κ. Ανδρουλάκης για την Novartis;» . Μάλιστα  αναφέρθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας  «όταν κύριοι του ΚΙΝΑΛ εξισώνετε έμενα με τον Πολάκη  προδίδετε τον Βαγγέλη Βενιζέλο»

Το ρετιρέ της  κεντροαριστερής πολυκατοικίας

Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν σπεύσει να τοποθετήσουν δημόσια το Κίνημα Αλλαγής στην κεντροαριστερή πολυκατοικία.  Μάλιστα αναμένουν να υπάρξει μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το… ρετιρέ της πολυκατοικίας, κάτι που θα μεγάλωνε την απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από τα άλλα δύο κόμματα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως τα τελευταία δυόμισι  χρόνια έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μια σειρά κρίσεων, κάτι που εκ των πραγμάτων προκαλεί φθορά. Πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse δείχνει πως υπάρχει μια υποχώρηση των γαλάζιων ποσοστών της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο το γεγονός πως  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται αυτή τη διαφορά - καθώς στη δημοσκόπηση υποχωρεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα- δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στην κυβέρνηση να επαναχαράξει τη στρατηγική της.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Απίστευτο ρεκόρ: Αστραπή διήνυσε απόσταση 768 χιλιομέτρων - Εκτάθηκε σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ

Κοσμικό γεγονός η κηδεία της βασίλισσας Βικτωρία – Γιατί όλα ήταν λευκά και ποιο μυστικό κρυβόταν μέσα στο φέρετρο αθέατο από την οικογένειά της

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δικαστικό Σώμα: Αποχωρούν σήμερα 26 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς
Αποχωρούν σήμερα δικαστές και εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου συνταγματικού προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.
Δικαστικό Σώμα: Αποχωρούν σήμερα 26 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές και εισαγγελείς
Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο

Σήμερα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής η νέα ενίσχυση του κράτους προς τους πολίτες, που έχει ως σκοπό την κάλυψη...

Fuel Pass 2: Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή -Πόσο θα επιδοτηθείτε για την βενζίνη και το πετρέλαιο
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι
Ανησυχία έχει προκαλέσει η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η παράλληλη αύξηση των εισαγωγών και νοσηλειών στα νοσοκομεία.
Κορονοϊός: Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι
Θεμιστοκλέους - Θεοδωρίδου
Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για εμβολιασμούς από Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους
Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό θα πραγματοποιήσουν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας
Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για εμβολιασμούς από Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους