theonas
Ο πρώην βουλευτής «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γιάννης Θεωνάς, σε ηλικία 81 ετών.

«Ο Γιάννης Θεωνάς υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, ανοιχτός σε νέες ιδέες και χωρίς ποτέ να έχει την αγωνία των μεγάλων αξιωμάτων» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βιογραφικό

Ήταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής. Το 1964 προσλήφθηκε στον ΟΤΕ, όπου εργάστηκε έως το 1994. Υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος από το 1974, μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΕ-ΟΤΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας την περίοδο 1992-1994.

Ο Θεωνάς έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το 1987, στην οποία παρέμεινε έως το 1996, ενώ κατά την περίοδο 1990-1994 ήταν και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Από το 1994 έως το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στο Ευρωκοινοβούλιο διετέλεσε μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής πολιτικής.

Το 2000, ύστερα από τη διαγραφή του Μήτσου Κωστόπουλου από το ΚΚΕ, ο Θεωνάς ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του Κόμματος, αποδοκιμάζοντας ανοιχτά τη διαγραφή του Κωστόπουλου, υποστηρίζοντάς τον και λέγοντας πως το Κόμμα βρίσκεται σε λάθος πορεία.
Σύντομα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνοντας την στον Γιάννη Πατάκη. Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο Θεωνάς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το Κόμμα. Αμέσως μετά, μαζί με τον Κωστόπουλο και άλλα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, ίδρυσε την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία συμμάχησε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 30 Ιουνίου 2015 έγινε διοικητής του ΙΚΑ, όμως παραιτήθηκε δύο μήνες μετά, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Υπ. Παιδείας: Πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών Α/θμιας & Β/θμιας Αττικής για το σχ. έτος 2025-2026
Πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών για πρόσληψη σε σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Γενικής Εκπαίδευσης αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης...
Υπ. Παιδείας: Πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών Α/θμιας & Β/θμιας Αττικής για το σχ. έτος 2025-2026
ιονιος
24ωρη απεργία αύριο στην Ιόνιο Σχολή - Συναγερμός για μαζικές απολύσεις και φήμες για κατεδάφιση της σχολής
Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ιόνιο Σχολή - Συναγερμός για μαζικές απολύσεις και φήμες για κατεδάφιση της σχολής
24ωρη απεργία αύριο στην Ιόνιο Σχολή - Συναγερμός για μαζικές απολύσεις και φήμες για κατεδάφιση της σχολής
Υπουργείο Παιδείας
Εγγραφές μαθητών στην Α΄ Δημοτικού και το Νηπιαγωγείο: Ξανά σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα
Υπ. Παιδείας: Αποκατάσταση λειτουργίας πλατφόρμας εγγραφών στην Α΄ Δημοτικού και στο Νηπιαγωγείο
Εγγραφές μαθητών στην Α΄ Δημοτικού και το Νηπιαγωγείο: Ξανά σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα
οδήγηση
Νέοι οδηγοί: Ποιες απαγορεύσεις φέρνουν οι νέοι κανονισμοί για την οδήγηση
Αλλάζουν όλα στα διπλώματα οδήγησης -Ποιοι δεν θα οδηγούν τη νύχτα και θα είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο
Νέοι οδηγοί: Ποιες απαγορεύσεις φέρνουν οι νέοι κανονισμοί για την οδήγηση