theonas
Ο πρώην βουλευτής «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Γιάννης Θεωνάς, σε ηλικία 81 ετών.

«Ο Γιάννης Θεωνάς υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, ανοιχτός σε νέες ιδέες και χωρίς ποτέ να έχει την αγωνία των μεγάλων αξιωμάτων» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Βιογραφικό

Ήταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής. Το 1964 προσλήφθηκε στον ΟΤΕ, όπου εργάστηκε έως το 1994. Υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος από το 1974, μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΕ-ΟΤΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας την περίοδο 1992-1994.

Ο Θεωνάς έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το 1987, στην οποία παρέμεινε έως το 1996, ενώ κατά την περίοδο 1990-1994 ήταν και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Από το 1994 έως το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στο Ευρωκοινοβούλιο διετέλεσε μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής πολιτικής.

Το 2000, ύστερα από τη διαγραφή του Μήτσου Κωστόπουλου από το ΚΚΕ, ο Θεωνάς ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του Κόμματος, αποδοκιμάζοντας ανοιχτά τη διαγραφή του Κωστόπουλου, υποστηρίζοντάς τον και λέγοντας πως το Κόμμα βρίσκεται σε λάθος πορεία.
Σύντομα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνοντας την στον Γιάννη Πατάκη. Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο Θεωνάς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το Κόμμα. Αμέσως μετά, μαζί με τον Κωστόπουλο και άλλα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, ίδρυσε την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία συμμάχησε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 30 Ιουνίου 2015 έγινε διοικητής του ΙΚΑ, όμως παραιτήθηκε δύο μήνες μετά, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χειροπέδες
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη νοσηλευτή μετά από καταγγελία για κακοποίηση σε βάρος 16χρονου
Καταγγελία για κακοποίηση ανηλίκου σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο 47χρονος νοσηλευτής
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη νοσηλευτή μετά από καταγγελία για κακοποίηση σε βάρος 16χρονου
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Εκεί όπου η Γραφή γίνεται Τέχνη – Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Το 1ο και κορυφαίο ΠΜΣ στην Δημιουργική Γραφή από το Παν.Δυτικής Μακεδονίας - Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων - 240 θέσεις
Εκεί όπου η Γραφή γίνεται Τέχνη – Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή» απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας