Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Ο ιστορικός ηγέτης της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, ο Αμπιμαέλ Γκουσμάν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Ο 86χρονος Γκουσμάν συνελήφθη το 1992 και εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά τις καταδίκες του, το 2006 και το 2018. Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου και σήμερα πέθανε «αφού επιδεινώθηκε η υγεία του» στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της ναυτικής βάσης του Καλάο, κοντά στη Λίμα.

Ο Γκουσμάν και οι υπαρχηγοί του συνελήφθησαν στη Λίμα το 1992, επί προεδρίας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), ο οποίος είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στο κίνημα. Ο φιλόσοφος και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε σε έναν πόλεμο που συγκλόνισε το Περού για σχεδόν μια εικοσαετία.

 

Αμπιμαέλ Γκουσμάν

Ο Γκουσμάν γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1934 στο Μογιέντο, στο νότιο Περού.

Στις αρχές της δεκαετίες του 1960 εγκατέλειψε την έδρα του στο Πανεπιστήμιο Σαν Κριστόμπαλ δε Ουαμάνγκα, στο Αγιακούτσο, μια από τις φτωχότερες περιοχές του Περού, για να αφοσιωθεί στην επανάσταση.

Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε το μαοϊκών τάσεων Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού-Φωτεινό Μονοπάτι, αποστολή του οποίου ήταν «να οικοδομήσει τον κομμουνισμό ακολουθώντας το φωτεινό μονοπάτι του Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι», του ιδρυτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Περού.

Το κίνημά του βρήκε πρόσφορο έδαφος στους ιθαγενείς, τους «ξεχασμένους» της αγροτικής μεταρρύθμισης του 1969 και τους σπουδαστές που αποφοιτούσαν από το πανεπιστήμιο λαμβάνοντας ένα άχρηστο πτυχίο, λόγω των φυλετικών και γλωσσικών διακρίσεων.

Η «πολιτιστική επανάσταση» του Μάο, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενίσχυσε τη βούλησή του να εγκαθιδρύσει ένα παρόμοιο σύστημα στο Περού. Το 1979 πέρασε στην παρανομία, με σκοπό να φέρει την επανάσταση από την ύπαιθρο στις πόλεις και να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω ένοπλου αγώνα. Στις 17 Μαΐου 1980 το Φωτεινό Μονοπάτι ξεκίνησε τον ανταρτοπόλεμο, με μια συμβολική ενέργεια: έκαψε τις κάλπες σε ένα χωριό των Άνδεων, την παραμονή των πρώτων εκλογών που θα διεξάγονταν στη χώρα έπειτα από 12 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.

Οι αντάρτες, που ήταν πολύ καλά οργανωμένοι, βρήκαν στήριξη στους χωρικούς, στους οποίους διένεμαν γη. 

Ο στρατός που κινητοποιήθηκε από το 1982 για να τους πολεμήσει, κατηγορήθηκε επίσης για εγκλήματα εναντίον των αμάχων πολιτών.

Μετά τη σύλληψη του Γκουσμάν το 1992 στα προάστια της Λίμας –και την παρουσίασή του στον Τύπο μέσα σε ένα κλουβί– η δράση του Φωτεινού Μονοπατιού περιορίστηκε σημαντικά.

Η κυβέρνηση θέλησε να κάνει μια επίδειξη πυγμής με την κράτηση του στην απομόνωση, για να τρομοκρατήσει τις μάζες του Περού. Όμως, ο Αμπιμαέλ Γκουζμάν (Γκονζάλο), μετέτρεψε το κελί του σε διεθνές σύμβολο αντίστασης. Και μετατράπηκε ο ίδιος σε παράδειγμα επαναστατικού ηρωισμού, υψώνοντας τη γροθιά του και τραγουδώντας τη διεθνή πίσω από τα κάγκελα. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η ιστορία του αρχιβασανιστή της χούντας που αποκάλυψε ο Λιάνης στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Κλωτσοπατινάδες στα σχολεία, «τατιανικές» κραυγές, και επιλεκτικές ευαισθησίες

ΑΣΕΠ: Πώς αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με ένα πτυχίο (πίνακας)

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Ρωσία, Ουκρανία, τανκ
Ρωσία - Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από την ένταση - Είναι βάσιμοι οι φόβοι για ρωσική εισβολή;
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων εντείνουν την αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας
Ρωσία - Ουκρανία: Τι κρύβεται πίσω από την ένταση - Είναι βάσιμοι οι φόβοι για ρωσική εισβολή;
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Προσλήψεις αναπληρωτών: Ανακοινοποίηση πίνακα του κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
Η ανακοινοποίηση αφορά σε αναπληρωτές Πληροφορικής στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης
Προσλήψεις αναπληρωτών: Ανακοινοποίηση πίνακα του κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής
koronoios-emvolio
Κορονοϊός: Ενδεχόμενο για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους – Ίσως και ένα μήνα μετά την 3η
Η ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προστασίας ανθρώπων που λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας δεν αναπτύσσουν καθόλου ή πολύ λίγη ανοσία μετά τον...
Κορονοϊός: Ενδεχόμενο για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους – Ίσως και ένα μήνα μετά την 3η