ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 49 βουλευτών για τα μαζικά κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις
«Το θέμα της προστασίας της υγείας των παιδιών στις κατασκηνώσεις, ιδιαίτερα τώρα με τη μετάλλαξη Δέλτα που χτυπά και άτομα νεαρής ηλικίας, είναι μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας» αναφέρουν οι 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Θεανώς Φωτίου, σχετικά με τις «ευθύνες του Υπουργείου Εργασίας για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στις κατασκηνώσεις».

Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στις παιδικές κατασκηνώσεις που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου των εργαζομένων που λειτουργούν τις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Εργασίας, Παναγιώτη Μπαρδάκη, ότι φέτος δεν υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε να τηρηθούν στη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου. Μάλιστα, ενώ οι κατασκηνώσεις άνοιγαν την 15η Ιουνίου, οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τον Τύπο, στις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα:

  • επιτρεπόταν η συμμετοχή των παιδιών μόνο με self test, που δεν προσφέρουν τη σιγουριά των rapid και μοριακών τεστ και δεν αποδεικνύονται παρά με τη δήλωση των γονέων.
  • επιτρεπόταν η επίσκεψη γονέων μια φορά την εβδομάδα, κάτι που οι ίδιοι οι λειτουργούντες κατήργησαν για την προστασία παιδιών και εργαζομένων.

«Το υπουργείο, φαίνεται να αγνοεί ότι η περίοδος διακοπών κάθε ομάδας παιδιών είναι δεκαπενθήμερη και αποστέλλει κάθε εβδομάδα πλέον νέα πρωτόκολλα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην προσαρμογή ολόκληρης της κατασκήνωσης ανά 7 ημέρες», συμπληρώνουν οι βουλευτές.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στις παιδικές κατασκηνώσεις που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σήμερα, περίοδο ταχείας μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα που πλήττει και τις μικρές ηλικίες, αποκαλύπτεται ότι οι κατασκηνώσεις των παιδιών άνοιξαν χωρίς να είναι επίσημα ενημερωμένοι οι υπεύθυνοί τους για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε να τηρηθούν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Μπαρδάκη, Προέδρου των εργαζομένων που λειτουργούν τις κατασκηνώσεις του Υπουργείου Εργασίας, φέτος, δεν υπήρξε ενημέρωση από το Υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έπρεπε να τηρηθούν στη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ενώ οι κατασκηνώσεις άνοιγαν την 15η Ιουνίου, οι υπεύθυνοι ενημερώθηκαν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τον Τύπο, στις 18 Ιουνίου. Επιπλέον, τα πρωτόκολλα αυτά επέτρεπαν τη συμμετοχή των παιδιών μόνο με self test, που δεν προσφέρουν τη σιγουριά των rapid και μοριακών τεστ και δεν αποδεικνύονται παρά με τη δήλωση των γονέων. Τέλος, το πρωτόκολλο της 18/6 επέτρεπε την επίσκεψη γονέων μια φορά την εβδομάδα, κάτι που οι ίδιοι οι λειτουργούντες κατήργησαν για την προστασία παιδιών και εργαζομένων.  Το δε Υπουργείο, φαίνεται να αγνοεί ότι η περίοδος διακοπών κάθε ομάδας παιδιών είναι δεκαπενθήμερη και αποστέλλει κάθε εβδομάδα πλέον νέα πρωτόκολλα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην προσαρμογή ολόκληρης της κατασκήνωσης ανά 7 ημέρες. 

Επειδή το θέμα της προστασίας της υγείας των παιδιών στις κατασκηνώσεις, ιδιαίτερα τώρα με τη μετάλλαξη Δέλτα που χτυπά και άτομα νεαρής ηλικίας, είναι μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας.

Επειδή οι εγκληματικές καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των όρων και προϋποθέσεων υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν παγιωθεί, επιβαρύνοντας και θέτοντας σε κίνδυνο όλες τις κοινωνικές ομάδες των δικαιούχων.

Επειδή τα κρούσματα στις παιδικές κατασκηνώσεις είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής ολιγωρίας του Υπ. Εργασίας για έγκαιρα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντονισμό και ελέγχους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τι μέτρα θα λάβει για τον αποτελεσματικό συντονισμό στην εκπόνηση, διάδοση και εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις κατασκηνώσεις μέχρι τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου;

2. Πότε προτίθεται να ανακοινώνει τα μέτρα αυτά στους υπεύθυνους λειτουργίας των κατασκηνώσεων και την κοινή γνώμη;

3. Τι μέτρα ελέγχων και εποπτείας της ορθής τήρησης των πρωτοκόλλων θα εφαρμόσει ώστε να μην κινδυνεύουν πλέον τα παιδιά, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους  χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν οι κατασκηνώσεις και να χάσουν τις διακοπές τους χιλιάδες παιδιά που μόνο έτσι τις  εξασφαλίζουν;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Εκπαιδευτικοί: Δεύτερη φάση εγγραφών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ χωρίς εξαιρέσεις
Δεύτερη φάση εγγραφών για όλα τα τμήματα των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ χωρίς καμία εξαίρεση ζητούν η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου...
Εκπαιδευτικοί: Δεύτερη φάση εγγραφών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ χωρίς εξαιρέσεις