«Από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω μέτρα»
«Ενδεχομένως να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα δύο κύματα μαζί. Και κορονοϊού και γρίπης», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Το τέλος Απριλίου, και για την ακρίβεια ‪την 27η Απριλίου‬, προσδιόρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ως την ημέρα που θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ως εκείνη την ημέρα έχουμε πάρει μέτρα. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήδη επεξεργαζόμαστε, και οφείλουμε να το κάνουμε, έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω», ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Οι σύγχρονες μέθοδοι και το testing, τα rapid test, τα μοριακά τεστ και τα αντισώματα που έχει αποκτήσει ποσοστό του πληθυσμού, άρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη ανοσία, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στα επόμενα βήματα», επισήμανε και τόνισε πως «είναι προφανές ότι πρέπει να χτιστεί ένα «τείχος» και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, γιατί με πολλούς τρόπους μπορεί ο ιός να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους».

Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να προστατεύει τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, ανθρώπους σε γηροκομεία και τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχαστούμε και να μην πάψουμε να δίνουμε σημασία στα μέτρα ατομικής υγιεινής, στη φυσική απόσταση - επαναλαμβάνω, όχι κοινωνική και ψυχική, στη φυσική απόσταση - και στους κανόνες τους οποίους δίνουν οι ειδικοί μας, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι», ανέφερε.

Ο Β. Κικίλιας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα θέμα το καλοκαίρι, με τον τουρισμό και με ποιο τρόπο θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα - αν θα μπορέσουν - όπως είπε, ξένοι πολίτες. «Υπάρχει ένα θέμα, αν θα εισέλθουν, αν θα έχουν κάνει το τεστ ή όχι, πώς θα μπορεί να πιστοποιηθεί αυτό, ποιες θα είναι οι πύλες εισόδου. Υπάρχουν πολλά logistics τα οποία προσμετρά η κυβέρνηση μαζί με τους επιστήμονες αυτήν τη στιγμή, με τη μέγιστη προσοχή, τεκμηριωμένα επιστημονικά. Και επαναλαμβάνω, δεν προτρέχει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι αυτήν τη στιγμή, τίποτα δεν είναι δεδομένο», κατέληξε.

«Κάναμε τεράστια προσπάθεια να βρούμε μέσα ατομικής προστασίας και φάρμακα. Να έχουμε τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Τα μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν άλλες χώρες, κραταιές. Η Ελλάδα τα κατάφερε αξιοπρεπώς, διαφανώς», τόνισε ακόμη.

«Ενδεχομένως να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα δύο κύματα μαζί. Και κορονοϊού και γρίπης. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρή προετοιμασία πρέπει να γίνει στο σύστημα υγείας ώστε να αντέξει. Οι συνθήκες είναι έκτακτες. Οι λύσεις θα βρεθούν», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Νέα προκήρυξη για εξειδικευμένους επιστήμονες – Στον «αέρα» η τρίτη φάση του γραπτού διαγωνισμού
Περίπου 108 μόνιμες θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού προετοιμάζονται, ενώ προηγείται η μεγάλη προκήρυξη για χιλιάδες διορισμούς
ΑΣΕΠ: Νέα προκήρυξη για εξειδικευμένους επιστήμονες – Στον «αέρα» η τρίτη φάση του γραπτού διαγωνισμού
πιστοριους
Γερμανία: Μετά την απόσυρση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών, στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα
Νέες ισορροπίες στο ΝΑΤΟ και κάλεσμα του Βερολίνου για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης – Τι δηλώνει ο Μπόρις Πιστόριους
Γερμανία: Μετά την απόσυρση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών, στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα
Ο νέος Κοινωνικός Τουρισμός 2026-2027 της ΔΥΠΑ φέρνει αλλαγές στην αξιοποίηση του voucher από 300.000 δικαιούχους
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Πάνω από 340.000 αιτήσεις – Εκπνέει αύριο η προθεσμία
Ισχυρό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με 300.000 επιταγές – Τελευταία ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Πάνω από 340.000 αιτήσεις – Εκπνέει αύριο η προθεσμία