Μητσοτάκης: Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι
«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής

 «Είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον» και μίλησε για τα πρώτα «συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» αλλά και για το ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».

«Βρίσκομαι εδώ υπηρετώντας και ένα πρόταγμα πολιτικό» επισημαίνοντας ότι απορρίπτει κάθε αυταρχικά ακραία μέτρα όπως συνέβη στην Ουγγαρία. «Ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν «πολύ νωρίς» σε συνδυασμό με μια καμπάνια ενημέρωσης και ταυτόχρονο σχεδιασμό των πρώτων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή αφού στον Έβρο μαινόταν μία δεύτερη μάχη για την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

«Θα καταθέσω έναν απολογισμό των πρώτων 30 ημερών της μάχης κατά της πανδημίας & έναν σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον.Όσα έρχονται, απαιτούν προσήλωση στο στόχο, σχεδιασμό και πειθαρχία. Και, πάνω από όλα, ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στην απειλή.Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός», συμπλήρωσε.

«Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, Πολύ νωρίς διαχωρίστηκαν νοσοκομεία, έκλεισαν σχολεία & καταστήματα. Κι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων. Φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ κ.α. Όχι χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά μέτρα, πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία τα στήριξε.Επαινώ την αντοχή, την υπευθυνότητα και την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας. Αντιλαμβάνομαι την κόπωση των πολιτών. Όμως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση», σημείωσε.

Ο Κ.Μητσοτάκης μίλησε και για την προμήθεια υγειονομικου υλικου. «Κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε ταχύτατα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού. Ολες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά. Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό», είπε.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας. «Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους. Θα ήταν καλό να βρεθούν κι άλλοι μιμητές. Όλοι κρίνονται, παρόντες και απόντες. Ανακοινώθηκαν 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης. Κύριο μέλημά μας, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα.Σε άλλες χώρες οι ενισχύσεις ήταν ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια, γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι.Τα μέτρα που ανακοινώσαμε έχουν κόστος αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αύριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ», τόνισε.

Για την επερχόμενη γιορτή του Πάσχα, είπε: «Το Πάσχα της αγάπης να γίνει φέτος Πάσχα της ευθύνης και Πάσχα της ζωής. Ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι για να γίνουμε μέρος της λύσης. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων μας είναι να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε. Ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Ξανθού για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί είναι αυτές που έχουν διατεθεί δωρεάν. Αυτό που δεν ανέχομαι είναι προειδοποιήσεις του στιλ "θα λογαριαστούμε". Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους. Ας προσέχουν τι ζητούν κάποιοι σήμερα, γιατί μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο. Κάποιοι έσπευσαν να δώσουν ιδεολογικό χρώμα στην πανδημία. Αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας.Τα όπλα που σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Τα εργαλεία που αναπτύσσουμε θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο π.χ. gov.gr, άυλες συνταγογραφήσεις». 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κλείνω με μία αναφορά του Γάλλου ιστορικού, Ζαν ντε Λιμό, ο οποίος έγραψε για τον φόβο στις επιδημίες. 'Σε αυτές τις συνθήκες συνθλίβεται η έννοια του μέσου ανθρώπου. Και τότε μόνο δύο πράγματα μπορεί να είσαι: ή αδρανής ή ηρωικός'. Τίποτα άλλο. Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν απαντάμε, αποφασίζοντας να αρθούμε πάνω από τον προσωπικό μας μέσο όρο για να τον πάμε ακόμη ψηλότερα όταν αυτή η μάχη γίνει παρελθόν. Μέχρι τότε, μένουμε σπίτι. Σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν, όμως, να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι».

 

σχετικά άρθρα

Τον Τζ. Φλόιντ καπηλεύεται ο Τραμπ για να «διαφημίσει» τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ
Τον Τζ. Φλόιντ καπηλεύεται ο Τραμπ για να «διαφημίσει» τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ
Βέβαια ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να ξεχάσει το γεγονός ότι μετά την επιβολή καραντίνας λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους σχεδόν 43...
Τον Τζ. Φλόιντ καπηλεύεται ο Τραμπ για να «διαφημίσει» τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ