Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ώριμες οι συνθήκες για την επιστροφή τους
Στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μ. Βρετανία αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις της στο Reuters

Η Ελλάδα θα εντείνει την εκστρατεία της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Βρετανία και αναμένει να κερδίσει μεγαλύτερη στήριξη από Ευρωπαίους εταίρους της καθώς εξασθενεί η βρετανική επιρροή, ελέω Brexit, δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες αυτή τη στιγμή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Είναι η νοοτροπία που έχει αλλάξει, το γεγονός ότι η Βρετανία έχει αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια, και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Πιστεύω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για την μόνιμη επιστροφή τους», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, σε ομιλία της σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παρουσιάστηκε η έκδοση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι «καθώς η Βρετανία αποστασιοποιείται από την Ευρώπη και τις ιδέες που πρεσβεύει, η Ελλάδα, ξεπερνώντας την πρόσφατη κρίση, θα έχει την ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κατηγορώντας τον λόρδο Έλγιν ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά ένας κλέφτης.

«Με κίνητρο το οικονομικό κέρδος, τη δημοσιότητα και την αυτοπροβολή, ο Έλγιν πήρε παράνομα και ανάρμοστα μέτρα για να αποσπάσει από την Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και μια πληθώρα άλλων αρχαιοτήτων σε μια κατάφωρη ενέργεια σειράς κλοπών», κατέληξε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του βιβλίου Ιθάκη
Αλέξης Τσίπρας: Επιτάχυνση για το νέο κόμμα – «Κλειδώνει» το μανιφέστο έως το τέλος Απριλίου
Το άρθρο-μανιφέστο του Τσίπρα που αλλάζει τις ισορροπίες στην κεντροαριστερά
Αλέξης Τσίπρας: Επιτάχυνση για το νέο κόμμα – «Κλειδώνει» το μανιφέστο έως το τέλος Απριλίου
συνταξ
Συντάξεις: «Τσουχτερή» η εξαγορά πλασματικών ετών – Όλες οι αλλαγές στο κόστος από την 1η Απριλίου
Το κόστος για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου παραμένει συνδεδεμένο με το 20% των μεικτών αποδοχών του μήνα που προηγείται της αίτησης
Συντάξεις: «Τσουχτερή» η εξαγορά πλασματικών ετών – Όλες οι αλλαγές στο κόστος από την 1η Απριλίου