Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους Financial Times, για άρθρο που κατηγορούσε την κυβέρνηση για πολιτική προστασίας της διαφθοράς

Επιστολή στους Financial Times, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχετικά με το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας για συγκεκριμένη τροπολογία στον ποινικό κώδικα.

Το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας έγραφε ότι με την εν λόγω τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αποδεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι ύποπτοι για απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εάν έχουν περάσει 18 μήνες χωρίς να γίνει η δίκη τους. Οι FT σημείωναν ότι αυτή η τροπολογία είναι αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζει το άρθρο ως απόλυτα παραπλανητικό και σημειώνει πως η συγκεκριμένη τροπολογία προστέθηκε, ώστε ο ελληνικός ποινικός κώδικας «να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Πριν από την τροπολογία, οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να στερηθεί την περιουσία του για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, χωρίς να έχουν ασκηθεί διώξεις, απλά με την απόφαση ενός εισαγγελέα».

Αναφερόμενος στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συγκεκριμένη αλλαγή στον ποινικό κώδικα, ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνει στην επιστολή του ότι «εξαιτίας δομικών ελλείψεων και μιας αμυντικής προσέγγισης από την πλευρά των εισαγγελέων για να αποφευχθούν πιθανές κατηγορίες για απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, ο προηγούμενος νόμος θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να υποφέρουν από υπερβολικούς περιουσιακούς περιορισμούς, χωρίς να ασκούνται διώξεις εναντίον τους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια παραβίαση του κράτους δικαίου άγνωστη για τα ευρωπαϊκά νομικά συστήματα».

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «επιπλέον, το άρθρο υποτιμά το βασικό γεγονός ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι εντός ενός χρονικού ορίου τριών μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, ένα δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από τρεις υψηλόβαθμους δικαστές θα αποφασίσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις, για το αν θα ασκηθούν διώξεις και θα διατηρηθούν οι περιουσιακοί περιορισμοί ή αλλιώς θα απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία από αχρείαστα κρατικά βάρη».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στην κοινωνική αντιπαροχή, στις «Νταντάδες της Γειτονιάς» και στα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ αναφέρθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου
ΔΥΠΑ: Ποιοι παίρνουν "σειρά" για τα 400 διαμερίσματα της κοινωνικής αντιπαροχής
Δόμνα Μιχαηλίδου: «400 διαμερίσματα από τα πρώτα 8 ακίνητα της κοινωνικής αντιπαροχής – 10.000 αιτήσεις για τις “Νταντάδες της Γειτονιάς”»
ΔΥΠΑ: Ποιοι παίρνουν "σειρά" για τα 400 διαμερίσματα της κοινωνικής αντιπαροχής
απθ
Επιστημονική «απόβαση» στο ΑΠΘ: Κορυφαία ονόματα της βιοτεχνολογίας και της AI στο Aristotle Innovation Forum
Aristotle Innovation Forum: Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της παγκόσμιας καινοτομίας και επιστήμης
Επιστημονική «απόβαση» στο ΑΠΘ: Κορυφαία ονόματα της βιοτεχνολογίας και της AI στο Aristotle Innovation Forum
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλαίσιο για αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2026-2027 σε υπηρεσίες και φορείς
Πώς διενεργούνται οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Κεντρική Υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς για το έτος 2026-2027
Σοφία Ζαχαράκη: Το πλαίσιο για αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2026-2027 σε υπηρεσίες και φορείς