Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους Financial Times, για άρθρο που κατηγορούσε την κυβέρνηση για πολιτική προστασίας της διαφθοράς

Επιστολή στους Financial Times, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχετικά με το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας για συγκεκριμένη τροπολογία στον ποινικό κώδικα.

Το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας έγραφε ότι με την εν λόγω τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αποδεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι ύποπτοι για απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εάν έχουν περάσει 18 μήνες χωρίς να γίνει η δίκη τους. Οι FT σημείωναν ότι αυτή η τροπολογία είναι αντίθετη με τις διεθνείς πρακτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος.

Στην επιστολή του, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζει το άρθρο ως απόλυτα παραπλανητικό και σημειώνει πως η συγκεκριμένη τροπολογία προστέθηκε, ώστε ο ελληνικός ποινικός κώδικας «να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Πριν από την τροπολογία, οποιοσδήποτε πολίτης μπορούσε να στερηθεί την περιουσία του για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, χωρίς να έχουν ασκηθεί διώξεις, απλά με την απόφαση ενός εισαγγελέα».

Αναφερόμενος στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συγκεκριμένη αλλαγή στον ποινικό κώδικα, ο κ. Γεραπετρίτης σημειώνει στην επιστολή του ότι «εξαιτίας δομικών ελλείψεων και μιας αμυντικής προσέγγισης από την πλευρά των εισαγγελέων για να αποφευχθούν πιθανές κατηγορίες για απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων, ο προηγούμενος νόμος θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να υποφέρουν από υπερβολικούς περιουσιακούς περιορισμούς, χωρίς να ασκούνται διώξεις εναντίον τους, κάτι που θα ισοδυναμούσε με μια παραβίαση του κράτους δικαίου άγνωστη για τα ευρωπαϊκά νομικά συστήματα».

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «επιπλέον, το άρθρο υποτιμά το βασικό γεγονός ότι ο νέος νόμος προβλέπει ότι εντός ενός χρονικού ορίου τριών μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, ένα δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από τρεις υψηλόβαθμους δικαστές θα αποφασίσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις, για το αν θα ασκηθούν διώξεις και θα διατηρηθούν οι περιουσιακοί περιορισμοί ή αλλιώς θα απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία από αχρείαστα κρατικά βάρη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molivi71120181203.jpg
Αντίδραση εκπαιδευτικών στα Ειδικά Μαθητικά Δελτία: «Απαράδεκτη και επικίνδυνη διαδικασία»
Έντονες καταγγελίες για κινδύνους στα προσωπικά δεδομένα, νέα εξωδιδακτικά βάρη και μετακύλιση ευθυνών από τον ανάδοχο στους εκπαιδευτικούς
Αντίδραση εκπαιδευτικών στα Ειδικά Μαθητικά Δελτία: «Απαράδεκτη και επικίνδυνη διαδικασία»
efapax_25.jpg
Αλλάζει το Εφαπαξ στο Δημόσιο - Ποιοι κερδίζουν σημαντικά
Το εφάπαξ στο Δημόσιο υπολογιζόταν — και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί — με βάση τα έτη ασφάλισης που είχαν συμπληρωθεί ως το 31/12/2013 και με βάση...
Αλλάζει το Εφαπαξ στο Δημόσιο - Ποιοι κερδίζουν σημαντικά
ΥΠΑΙΘΑ
Ενισχυτική διδασκαλία: Προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών
Το χρονοδιάγραμμα για τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στην ενισχυτική διδασκαλία εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας
Ενισχυτική διδασκαλία: Προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών