Thumbnail
Άρθρο στους Financial Times για την τροπολογία ασυλίας τραπεζικών στελεχών και ιδιωτικών επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα

Mε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που διαπράττουν κακουργηματική απιστία έγινε νόμος του κράτους. Μάλιστα, με νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η ασυλία επεκτείνεται και στα στελέχη κάθε ιδιωτικής ..
επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως καταγγέλθηκε στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συγκεκριμένη διάταξη οδηγείται στο αρχείο η δίωξη εκατό στελεχών τραπεζών, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για τα δάνεια που δόθηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Για το θέμα γράφουν και οι Financial Times (EΔΩ): 

«Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε μέσω του Κοινοβουλίου, μία διάταξη η οποία φαίνεται να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει για όσους είναι ύποπτοι ποινικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να μπορούν να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εφόσον δεν έχουν οδηγηθεί σε δίκη εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει μία ποινική υπόθεση από την προκαταρκτική έρευνα στην ακροαματική διαδικασία, ενώ η διαδικασία προσφυγής μπορεί να έχει εξίσου μεγάλη διάρκεια.

Η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

[...]

«Μεταξύ αυτών που πρόκειται να επωφεληθούν από την κίνηση είναι δεκάδες Έλληνες πλοιοκτήτες, σημαντικοί επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση της εμπιστοσύνης και της νομιμοποίησης εσόδων από χρήματα. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα πριν από δύο έως επτά χρόνια, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο.»

Απόδοση του άρθρο από το zoornalistas

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ
Voucher εργαζομένων 750€: Κλείνουν αύριο οι αιτήσεις - Πώς θα προλάβετε
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για το voucher εργαζομένων θα κλείσει αύριο το μεσημέρι - Πώς θα προλάβετε
Voucher εργαζομένων 750€: Κλείνουν αύριο οι αιτήσεις - Πώς θα προλάβετε
16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης
Αδιανόητο! Μαθητές κάνουν διάλειμμα σε... δρόμο - Παραλίγο τροχαίο
Τμήμα της οδού σφραγίζεται με ιμάντες και ο δρόμος μετατρέπεται σε... αυτοσχέδια σχολική αυλή - Παραλίγο ατύχημα με αυτοκίνητο (βίντεο)
Αδιανόητο! Μαθητές κάνουν διάλειμμα σε... δρόμο - Παραλίγο τροχαίο
xartis_map_aithousa_class.jpg
Σοκ σε σχολείο στην Κρήτη: Μαθητές κατασκεύασαν και ενεργοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό
Σοκ στην Κρήτη - Από βίντεο στα social media έμαθαν οι μαθητές τον τρόπο κατασκευής του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού
Σοκ σε σχολείο στην Κρήτη: Μαθητές κατασκεύασαν και ενεργοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό