Financial Times: Η Ελλάδα οπισθοχωρεί στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς
Άρθρο στους Financial Times για την τροπολογία ασυλίας τραπεζικών στελεχών και ιδιωτικών επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα

Mε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, η ασυλία των τραπεζικών στελεχών που διαπράττουν κακουργηματική απιστία έγινε νόμος του κράτους. Μάλιστα, με νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η ασυλία επεκτείνεται και στα στελέχη κάθε ιδιωτικής ..
επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως καταγγέλθηκε στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συγκεκριμένη διάταξη οδηγείται στο αρχείο η δίωξη εκατό στελεχών τραπεζών, τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και για τα δάνεια που δόθηκαν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Για το θέμα γράφουν και οι Financial Times (EΔΩ): 

«Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προώθησε μέσω του Κοινοβουλίου, μία διάταξη η οποία φαίνεται να ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας στα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, προβλέπει για όσους είναι ύποπτοι ποινικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να μπορούν να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εφόσον δεν έχουν οδηγηθεί σε δίκη εντός 18 μηνών.

Σύμφωνα με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει μία ποινική υπόθεση από την προκαταρκτική έρευνα στην ακροαματική διαδικασία, ενώ η διαδικασία προσφυγής μπορεί να έχει εξίσου μεγάλη διάρκεια.

Η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

[...]

«Μεταξύ αυτών που πρόκειται να επωφεληθούν από την κίνηση είναι δεκάδες Έλληνες πλοιοκτήτες, σημαντικοί επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που βρίσκονται υπό έρευνα για παραβίαση της εμπιστοσύνης και της νομιμοποίησης εσόδων από χρήματα. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα πριν από δύο έως επτά χρόνια, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο.»

Απόδοση του άρθρο από το zoornalistas

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα,» Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα

Ο πρώτος Έλληνας αντιεμβολιαστής εκπαιδευτικός σε αναστολή

Η Γνωστή μπύρα σταματά τη συνεργασία με efood-wolt

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Συγκλονίζουν οι γονείς της δασκάλας - «Ούτε να βλέπει τηλεόραση μόνη της»
Οι αποκαλύψεις των γονιών της Δώρας: «Της έλεγε δεν θα βγεις έξω»
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Συγκλονίζουν οι γονείς της δασκάλας - «Ούτε να βλέπει τηλεόραση μόνη της»