Thumbnail
Συμπλήρωσε πως και οι χειρισμοί της τωρινής κυβέρνησης δημιουργούν ανησυχία 

«Τεράστιες ευθύνες» στην προηγούμενη κυβέρνηση για το προσφυγικό επιρρίπτει, μέσω συνέντευξής του στο ιστότοπο newpost.gr ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης στη συνέντευξή του επισημαίνει τα ακόλουθα: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται ψυχραιμία, συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Η οποιαδήποτε διαχείριση αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση» ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στη συνέντευξή του στο newpost περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά λέγοντας: «Διαμορφώνεται μια άθλια πραγματικότητα που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και συμπληρώνει: «Οι καταυλισμοί στα νησιά είναι τόποι τραγικών και σπαρακτικών προσωπικών ιστοριών. Όμως, με τη σημερινή πολιτική που εκπορεύεται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τα νησιά γίνονται τόποι φυλακής για τους ανθρώπους αυτούς, με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν, ταυτόχρονα, ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, σημειώνει τον κίνδυνο κυρώσεων στη χώρα μας μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό. «Η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό μετά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ δείχνει να αγνοεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στο επίπεδο της διαδικασίας ασύλου».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, εκφράζει τις ανησυχίες του και για τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης αναφορικά με το προφυγικό λέγοντας:«Η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι "κινηματογραφικού τύπου" εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητη νοημοσυνη
Το σχολείο χωρίς δασκάλους: «καινοτομία» ή εκπαιδευτική δυστοπία;
Μια σχολική αίθουσα χωρίς πίνακα, χωρίς βιβλία, χωρίς δάσκαλο. Μόνο οθόνες, ακουστικά και ένας ψηφιακός «μέντορας» τεχνητής νοημοσύνης. Είναι αυτό το...
Το σχολείο χωρίς δασκάλους: «καινοτομία» ή εκπαιδευτική δυστοπία;
προαύλιο με μαθητές
Σχολείο χτισμένο πάνω σε μπαζωμένο ρέμα δίπλα στον Ηλεκτρικό — Νέες εικόνες προκαλούν ανησυχία
Βίντεο αποκαλύπτει την περίπτωση του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και τον κίνδυνο από τις παλιές παρεμβάσεις στα ρέματα
Σχολείο χτισμένο πάνω σε μπαζωμένο ρέμα δίπλα στον Ηλεκτρικό — Νέες εικόνες προκαλούν ανησυχία
εκπαιδευτικοί
Έκθεση ΟΟΣΑ: Πόσο υπολείπονται οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μισθούς των εκπαιδευτικών άλλων χωρών
Πώς αποτυπώνονται οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην έκθεση του ΟΟΣΑ - Συγκριτικά δεδομένα
Έκθεση ΟΟΣΑ: Πόσο υπολείπονται οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σχέση με τους μισθούς των εκπαιδευτικών άλλων χωρών