Thumbnail
Συμπλήρωσε πως και οι χειρισμοί της τωρινής κυβέρνησης δημιουργούν ανησυχία 

«Τεράστιες ευθύνες» στην προηγούμενη κυβέρνηση για το προσφυγικό επιρρίπτει, μέσω συνέντευξής του στο ιστότοπο newpost.gr ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης στη συνέντευξή του επισημαίνει τα ακόλουθα: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται ψυχραιμία, συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Η οποιαδήποτε διαχείριση αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση» ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για την συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στη συνέντευξή του στο newpost περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά λέγοντας: «Διαμορφώνεται μια άθλια πραγματικότητα που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη» και συμπληρώνει: «Οι καταυλισμοί στα νησιά είναι τόποι τραγικών και σπαρακτικών προσωπικών ιστοριών. Όμως, με τη σημερινή πολιτική που εκπορεύεται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τα νησιά γίνονται τόποι φυλακής για τους ανθρώπους αυτούς, με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν, ταυτόχρονα, ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, σημειώνει τον κίνδυνο κυρώσεων στη χώρα μας μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό. «Η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό μετά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ δείχνει να αγνοεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στο επίπεδο της διαδικασίας ασύλου».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, εκφράζει τις ανησυχίες του και για τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης αναφορικά με το προφυγικό λέγοντας:«Η σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι "κινηματογραφικού τύπου" εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aen.jpg
ΑΕΝ 2026: Οι βάσεις εισαγωγής των τελευταίων ετών – Εκτιμήσεις για τις Πανελλήνιες
Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού παραμένουν μία από τις πιο σταθερές και δυναμικές επιλογές σπουδών για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων
ΑΕΝ 2026: Οι βάσεις εισαγωγής των τελευταίων ετών – Εκτιμήσεις για τις Πανελλήνιες
Συνταξεις
Πλασματικά έτη ασφάλισης το 2026: Πώς αυξάνουν τη σύνταξη και πόσο κοστίζει η εξαγορά
Οι επιλογές που έχουν οι ασφαλισμένοι, τα αναγνωριζόμενα έτη ανά ταμείο και τα οικονομικά οφέλη από τη συμπλήρωση της 40ετίας
Πλασματικά έτη ασφάλισης το 2026: Πώς αυξάνουν τη σύνταξη και πόσο κοστίζει η εξαγορά