Σημίτης: «Δεν αποκλείω νέα Ίμια»
Άρθρο του Κ.Σημίτη στην εφημερίδα "Καθημερινή"

Για τις προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική τοποθετήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης.

Ο κίνδυνος επεισοδίων µε την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούµε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες, τονίζει στην «Κ» ο Κώστας Σηµίτης, ο οποίος για την κρίση των Ιµίων αναφέρει: «Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόµοιες σκέψεις στη σηµερινή τουρκική ηγεσία».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Ιουλίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα διαφορετικές».

Στο άρθρο του ο κ. Σημίτης εξηγεί ότι «η αποφασιστική διαφορά προέκυψε από την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την πιθανολόγηση ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Και προσθέτει: «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του, και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις». 

σχετικά άρθρα