Thumbnail

«Στις ιδιαιτερότητες του έθνους και στην επίγνωση της εθνικής μας ταυτότητας», εστίασε στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος. Η συνταγματική αναθεώρηση «θα πρέπει να λάβει χώρα λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του έθνους μας, επομένως να μην συνιστά μια απλή αναπαραγωγή ξένων συστημάτων όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους». Και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά πατώντας σε δύο στέρεες βάσεις: Στη μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και στο γκρέμισμα των τειχών που έχουν ορθωθεί μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως τεχνικοί και ουδέτεροι», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος υπεραμύνθηκε της διατήρησης των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος. Σημειώνοντας ότι η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση «με τη δημοκρατική αρχή, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αρχή της ισότητας, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και από την αρχή της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης» εκτιμά ότι το άρθρο 3 και το προοίμιο του Συντάγματος «έχουν συμβολικό χαρακτήρα, η εμβέλεια των οποίων διασφαλίζει τη συλλογική δεσμευτικότητα επικουρούμενη από μορφές έκφρασης και τελετουργικές πρακτικές» και τονίζει: «Κρίνουμε κατά ταύτα ότι το Σύνταγμα εν προκειμένω στις προαναφερόμενες διατάξεις ενσωματώνει τη συλλογική σοφία του έθνους μας και δε χρήζει καμίας αναθεώρησης». 

Αναφορικά, με την καταβολή της επιδότησης από το Κράτος στην Εκκλησία, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι είναι κρίσιμη η κατοχύρωση των συμφερόντων της Εκκλησίας, και τόνισε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η καταβολή του ποσού της προβλεπόμενης επιδότησης υπό την αυξημένη τυπική ισχύ που επιφυλάσσει μια συνταγματική διάταξη. «Κρίνουμε ότι ο όρος που προβλέπει ότι οι  δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της εξασφαλίζει ανισομερώς το κράτος, εφόσον η εκκλησία δεν είναι ικανή να θεσπίζει κανόνες δικαίου, όπως μπορούν να κάνουν οι εναλλασσόμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες», προσέθεσε.

Τέλος, σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 21 για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας χάριν επέκτασης του κοινωνικού κράτους, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε πως είναι καταρχάς σύμφωνος με την πρόταση, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα συναινέσει «στην απαλοιφή του χαρακτηρισμού της οικογένειας ως "θεμελίου της προαγωγής και της συντήρησης του έθνους" και τούτο διότι η δομή της οικογένειας συνδέεται με τη μορφή των ευρύτερων, θεμελιακών θεσμών της κοινωνίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μακρη σπεσιαλ ολυμπικς
Υπουργείο Παιδείας και Special Olympics συνυπέγραψαν την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας
Η υπογραφή της ανανέωσης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των Special Olympics Hellas στοχεύει στην ενίσχυση της...
Υπουργείο Παιδείας και Special Olympics συνυπέγραψαν την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας
ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους