Βουλή: "Πόλεμος" για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
Ο πρωθυπουργός κι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας των διαφορετικών προτάσεών τους για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα στην Ολομέλεια της Βουλής

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών σε λίγη ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αναδείξουν τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία ξεκινά και τυπικά σήμερα. Σημεία αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών, το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, αλλά κι αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την οποία διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το News247.gr, α κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών με στόχο την κατάργηση της σύντομης προθεσμίας παραγραφής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν όμως ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να συμπεριλάβει και προτάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία. Από την μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αν κι οι ΑΝΕΛ έχουν περιλάβει την αναθεώρηση του άρθρου 16 στις δικές τους προτάσεις.

Αντίθετα, οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με την αναθεώρηση του άρθρου 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα συντασσόμενοι ουσιαστικά με την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στο ίδιο κλίμα κινείται κι η ΝΔ που θεωρεί ότι όποια προβλήματα υπάρχουν στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας μπορούν να λυθούν με απλό νόμο.

Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές και μνήμες από το παρελθόν

Σημείο αντιπαράθεσης αναμένεται να είναι κι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα και πάλι συμφωνούν στην ουσία της αλλαγής. Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης αξιοποίησαν την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014 για να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές.

Η πρόταση της ΝΔ συνδέεται με την επιθυμία της για σταθερούς εκλογικούς κύκλους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια μακρά διαδικασία ψηφοφοριών με αυξημένη πλειοψηφία πριν υπάρξει προσφυγή στην λαϊκή ψήφο. Αντίθετα, οι ΑΝΕΛ προτείνουν ξεκάθαρα εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό παράλληλα με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του με δυνατότητα να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και να αναπέμπει στην Βουλή ψηφισμένα νομοσχέδια για να ψηφιστούν με ευρύτερη πλειοψηφία ή να μην ισχύσουν.

Προθεσμία δύο μηνών στην Επιτροπή αναμένεται να δώσει η Ολομέλεια

Τυπικά σε λίγη ώρα η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για την προθεσμία που θα δοθεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος να ολοκληρώσει το έργο της. Η πρόταση αναμένεται να είναι δύο μήνες, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αναθεωρητέες διατάξεις με χρονική απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ NEWS247.GR

Με τους ιερείς, που θέλουν να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ο Μητσοτάκης

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης και στο θέμα της Εκκλησίας έγινε έρμαιο των ακροδεξιών

Πηγή: news247.gr

best of network

σχετικά άρθρα

Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό
Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό
"Έχετε πάρει αγκαλιά τον Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του", είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ
Τσίπρας: Σήμερα ψηφίζουμε τον 1ο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό