Thumbnail
Για το ζήτημα των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι « οι νεκροί συμπολίτες μας από τις φονικές πυρκαγιές είναι δεκάδες και η καταστροφή των περιουσιών και του περιβάλλοντος εκτεταμένη». 

Πρόσθεσε επίσης ότι «ο αρμόδιος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως ενεργοποιήθηκε άμεσα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, συνοδευόμενος από παροχή αεροσκαφών και πυροσβεστών» και πως «πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Κομισιόν να μάθει με ποια μέτρα θα κάνει πράξη την αλληλεγγύη μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικης προστασίας, και με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος RESCuE, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να μπορεί να καλύπτεται από ίδιους, επιχειρησιακούς πόρους της ΕΕ.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα φονικών πυρκαγιών. Οι φλόγες έχουν περάσει κυριολεκτικά πάνω από ολόκληρους πυκνοκατοικημένους οικισμούς και έχει αφήσει εκατοντάδες οικείες, δομές, ανθρώπους και ζώα καμμένα. Οι νεκροί συμπολίτες μας είναι δεκάδες και η καταστροφή των περιουσιών και του περιβάλλοντος εκτεταμένη. 

Ο Αρμόδιος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως ενεργοποιήθηκε άμεσα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, συνοδευόμενος από παροχή αεροσκαφών και πυροσβεστών. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και ο Ισπανός Σάντσεθ, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, δηλώνοντας έτοιμοι να συνδράμουν με κάθε τρόπο.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει ενεργοποιηθεί και για τη  Σουηδία και τη Λετονία, όπου και εκεί υπάρχουν πολλά και εκτεταμένα μέτωπα πυρκαγιών. 

Με βάση την παραπάνω επείγουσα κατάσταση, ερωτάται η Κομισιόν: 

- Με ποια μέτρα θα κάνει πράξη την αλληλεγγύη μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικης προστασίας; 

- Με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος RESCuE, ώστε η αποκατάσταση των ζημιών να μπορεί να καλύπτεται από ίδιους, επιχειρησιακούς πόρους της ΕΕ; 

25/07/18 Το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε - Τι αλλάζει

Το νέο σήμα που μπαίνει στους δρόμους – Τι σημαίνει η πινακίδα με το λουλούδι;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale για το κοινό μεταπτυχιακό με το ΕΚΠΑ
Στρατηγική συμμαχία για την παιδεία και το περιβάλλον: Συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Yale
Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale για το κοινό μεταπτυχιακό με το ΕΚΠΑ
μυκονος
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκπαιδευτικό από το ΓΕΛ Μυκόνου – Αποχωρούν οι καθηγητές ο ένας μετά τον άλλον από το νησί
Σοβαρές καταγγελίες κατά εκπαιδευτικού στη Μύκονο – Ένα κλίμα φόβου και καταπίεσης στο λύκειο του νησιού
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκπαιδευτικό από το ΓΕΛ Μυκόνου – Αποχωρούν οι καθηγητές ο ένας μετά τον άλλον από το νησί