Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να διαδηλώσουν ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ. Συνδικάτας, σωματεία, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μία δυναμική κινητοποίηση που ξεπερνούσε τις 100.000 ανθρώπους που φώναξαν ΟΧΙ στα μέτρα. Η αστυνομία κάνει λόγο για 80.000 άτομα.
Η τεράστια αυτή διαδήλωση διοργανώθηκε από το Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο, με τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας του Βελγίου να γεμίζουν με κόκκινες σημαίες και πλακάτ που απεικόνιζαν ένα πιάτο γεμάτο ψίχουλα. Το κεντρικό σύνθημα τη διαδήλωσης ήταν: «Για μας τίποτε, μόνο ψίχουλα».

Τα επεισόδια, όμως, δεν έλλειψαν. Λιμενεργάτες από την Αμβέρσα συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και να γίνουν μικρές καταστροφές σε κάποια κτίρια και τράπεζες.

Στην κυριολεξία η κινητοποίηση παρέλυσε τις Βρυξέλλες. Ακινητοποιήθηκαν τα ΜΜΜ, ενώ κλειστά παρέμειναν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες. Για την Παρασκευή έχει κηρυχτεί, πανεθνική απεργία στους σιδηρόδρομους.
Τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 21% (από το 2013 ο ΦΠΑ στο ρεύμα ήταν στο 6%), και να μην μπουν νέοι φόροι στα είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένα τα μέτρα και ελπίζει να βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 700.000.000 ευρώ.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google
Alfavita Newsroom