Thumbnail
Δημοσκόπηση

Προβάδισμα 4,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της GPO.

Σύμφωνα με την  έρευνα που διενεργήθηκε για το Mega ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, η Ν.Δ 23,1%, το ΠΑΣΟΚ 5,1%, ΑΝΕΛ 2,7%, Χρυσή Αυγή, 5%, ΚΚΕ 5,5%, Ποτάμι 5,1%,  ΛΑΟΣ 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%, «Άλλο» 5,9% , «Λευκό/ Ακυρο» 1,7%, «Δεν έχω αποφασίσει» 15,3%.

Στην ίδια έρευνα το 55% επιθυμεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου έναντι ενός 41,6% που επιθυμεί να διαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (59,3%) θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές, ενώ το 38,5% θα προτιμούσε το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία. Το 2,2% δεν απαντά στην ερώτηση.

Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

Ναι / Μάλλον ναι: 36,7% (από 36% τον Οκτώβριο του 2014)

Όχι / Μάλλον όχι: 60,9% (από 61,8% τον Οκτώβριο του 2014)

Δεν ξέρω / Δεν απαντώ: 2,4% (από 2,2% τον Οκτώβριο του 2014).

Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό» το 44,8 απαντά τον Αντώνη Σαμαρά και το 35,4% τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως ο Γ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος και θα πρέπει αποσυρθεί από την πολιτική καθώς η συγκριμένη απάντηση συγκεντρώνει ποσοστό 84,8%. Μόλις το 7,6% ζητά να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, ενώ το 4,2% απάντησε πως πρέπει να κάνει δικό του κόμμα.

Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης το 64,4% βλέπει θετικά την επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το 51,3 δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για τον υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Δήμα έναντι ενός 34,3% που απάντησε αρνητικά, ενώ το 14,4% δεν απάντησε.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το που οφείλεται η αδυναμία να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές το 35.5% απαντά η Κυβέρνηση, το 21,9% επιρρίπτει ευθύνες στην τρόικα και το 38,7 στην πολιτική αβεβαιότητα.

Επίσης το 37,6% επιθυμεί η διαπραγμάτευση να γίνει από τη σημερινή Κυβέρνηση, ενώ το 41% θέλει η διαπραγμάτευση να γίνει από μια Κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές.

Στην ερώτηση «Ποιος ως πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές;», οι απαντήσεις έχουν ως εξής: Αντώνης Σαμαράς: 41,2%, Αλέξης Τσίπρας: 34,2%, Κανένας από τους δύο  22,1%.

Επίσης το 61,2% πιστεύει ότι η προεκλογική περίοδος εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία της χώρας ενώ το 58,6% πιστεύει ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 72,4% λέει «ναι» στο ευρώ πάση θυσία και μόνο το 26% έχει διαφορετική άποψη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ατόμων.
 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iphone
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
Πως να δράσετε άμεσα και μεθοδικά, ώστε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω ζημίας.
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
wifi-routers.jpg
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γείτονες ή ακόμα και άγνωστοι συνδέονται χωρίς άδεια στο WiFi μας, επιβραδύνοντας τη σύνδεση και θέτοντας σε...
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας