Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ της κατανομής των εισακτέων στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, η κατανομή αφορά σε 124 συνολικά επιτυχόντες που εισάγονται μέσα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις και αναλύεται ως εξής:
- 24 εισακτέοι στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
- 100 εισακτέοι στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.
Η απόφαση κατανομής στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ από τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Τα 5 αθλητικά αγωνίσματα και τα όρια αποκλεισμού
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων περιλαμβάνει αυστηρά στάδια αξιολόγησης. Αρχικά, η Ανωτάτη του Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΝΥΕ) αποφαίνεται για την υγειονομική καταλληλότητα των ενδιαφερομένων.
Όσοι κριθούν κατάλληλοι, παραπέμπονται στη συνέχεια ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής προκειμένου να υποβληθούν σε αθλητικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να πιάσουν τα προβλεπόμενα όρια και στα πέντε αγωνίσματα, καθώς τυχόν αποτυχία έστω και σε ένα επιφέρει τον άμεσο αποκλεισμό από τη συνέχεια των εξετάσεων.
Τα αγωνίσματα και τα απαιτούμενα όρια επίδοσης είναι τα εξής:
- Δρόμος 100 μέτρων: Μέγιστος χρόνος 16 δευτερόλεπτα (διατίθεται μία προσπάθεια).
- Δρόμος 1.000 μέτρων: Μέγιστος χρόνος 4 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα (διατίθεται μία προσπάθεια).
- Άλμα σε ύψος (με φόρα): Ελάχιστη επίδοση 1,05 μέτρα (διατίθενται τρεις προσπάθειες).
- Άλμα σε μήκος (με φόρα): Ελάχιστη επίδοση 3,60 μέτρα (διατίθενται τρεις προσπάθειες).
- Ρίψη σφαίρας (7,275 κιλών): Ελάχιστη απόσταση 4,50 μέτρα. Το όριο αυτό προκύπτει ως ο μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης βολής με το δεξί και το αριστερό χέρι (διατίθενται τρεις προσπάθειες ανά χέρι).